Kısa aşil sendromu acilen tedavi edilmeli

Kısa aşil sendromu acilen tedavi edilmeli

Dr. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterepist Serhat Büyükkökten, “Kısa aşil sendromu veya parmak ucunda yürüme durumunda ayağın diğer yapıları da büyüme sırasında etkileneceğinden ayakta başka deformitelere yol açabilir. Acilen tedavi edilmesi gerekiyor” dedi

Dr. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterepist Serhat Büyükkökten, kısa aşil sendromu ile ilgili açıklama yaptı. Büyüktöten, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çocuklarda parmak ucunda yürüme, yürümenin başlangıç döneminde sıklıkla görülen ve çocukların yüzde 5 – yüzde 12’sini etkileyen bir yürüme şeklidir. Parmak ucu yürümenin en büyük sebebi aşil tendonun topuk kemiğini aşırı derecede çekmesi ile meydana gelir. Çocuklar bazen sadece habitüel de denilen alışkanlıklar nedeniyle parmak ucunda yürüyebilir. Parmak ucunda yürümenin alışkanlığa bağlı olduğu durumlar 0-2 yaş arasında normal kabul edilir ancak 3 yaşından sonra çocuk hala parmak ucunda yürümeye devam ediyorsa bu durumu alışkanlıktan ziyade fiziksel bir problem olarak değerlendirmek mümkündür. Kısa aşil sendromu veya parmak ucunda yürüme durumunda çocuklarda bacaklarının alt arka tarafındaki kaslarda gerginlik oluşmakla birlikte ayak bileği eklem hareketinde de azalma görülmektedir. Tüm bunlara ek olarak bacakların ön kısmındaki kaslarda zayıflık gelişebilir ve bu yüzden kas grupları arasındaki güç farkına dikkat edilmelidir. Kısa aşil sendromu veya parmak ucunda yürüme durumunda ayağın diğer yapıları da büyüme sırasında etkileneceğinden ayakta başka deformitelere yol açabilir. Dolayısıyla tedavi edilmesi gerekir ama bu problemin yüzde 90’ında altta yatan tam bir sebep yoktur yani sadece kısa aşil sendromu vardır. Geriye kalan yüzde 10’luk sebepler serebral palsi, kas hastalıkları, nörogelişimsel problemler, otizm gibi nörolojik problemler olabilir. Bu nedenle parmak ucunda yürüyen çocukların bir pediatrik nörolog tarafından görülmesini önermekteyiz. Parmak ucu yürümede fizik tedavi de en etkili yöntemlerden biridir. Peki, fizik tedavide hangi tür uygulamalar yapılıyor? Özellikle otizmin en yaygın sorunlarından biri olan vestibular sistemdeki bozukluklar sonucunda beyin vücut pozisyonu hakkında yanlış bilgilere sahip olur. Fizyoterapi seanslarında uygulanan terapötik vestibular uyarılar sayesinde beyne giden bu yanlış bilgilerin etkisi azaltılabilir veya yok edilebilir. Oyun aktivitelerinin içerisine dinamik germe egzersizleri entegre edilerek ilgili kaslarda oluşan kısalıklara yönelik çalışmalar yapılır.

MANUEL TERAPİ İLE KISITLILIK GİDERİLEBİLİR

Uzman fizyoterapistler tarafından yapılan kinezyolojik bantlama yöntemi ile ayağın öne düşmesi engellenip ayağın pozisyonlanması yapılarak ön taraftaki kaslar uyarılır. Ayak bileği eklem mobilizasyonları manuel terapi yöntemleriyle eklemlerdeki kısıtlılık giderilmeye çalışılır. Ayağın tam olarak yere basmaması sonucu oluşan dokunma duyusu ile ilgili problemlere yönelik egzersizler planlanır. Alt ekstremite kas gruplarını güçlendirmeye yönelik egzersiz programları uygulanır. Yürüme bozukluğu sonucu oluşan denge problemlerine ve postür bozukluklarına yönelik egzersizler ile hem bu sorunlar önlenir hem de bu egzersizler ile zayıf olan kaslar eğitilmiş olur. Fizyoterapistin gözlemlerine ve egzersizlerdeki ihtiyacına göre seçilen uygun ayakkabının önerilmesiyle yürüme tamamen düzeltilmese de çocuğun topuğunun daha fazla aşağı indirilmesi sağlanmaktadır. Fizyoterapist tarafından gözlemlenerek çocuğun ihtiyacına yönelik ortez önerilerek gün içerisindeki yürüme bozukluğu azaltılır. Fizik tedaviyle sonuç alamadığımız durumlarda alçılama tekniklerine başvurulabilir. Seri alçılama denilen tedavi şekli ortalama 15 günde bir alçının nötral pozisyonda yani ayak bileğini 90 derece pozisyonlanmasıyla yapılan bir yöntemdir. Bu yöntemle 15 günde bir alçı açılıp aşil tendonu tekrar esnetilip yine alçılama yapılır. 2-3 ay civarında süren bir tedavi süresi bulunmaktadır. Bu tedaviyle genelde sonuç alınır ama bazı inatçı durumlarda parmak ucunda yürüme hâlâ devam edebilir. Özellikle 4 yaşından sonra eğer bütün bu tedavi yöntemlerine rağmen parmak ucunda yürüme devam ediyorsa o zaman aşil tendonun gevşetme veya uzatma ameliyatları önerilmektedir. Uzatma ameliyatları biraz daha komplike ameliyatlardır. Bu ameliyatlar 9 yaş altındaki çocuklara önerilir çünkü 9 yaş üzerindeki çocuklarda aşil tendon güçsüzlüğüne yol açtığı için pek tavsiye edilmez. Onun yerine aşil tendonu kas tendon bileşkesinden daha basit bir gevşetme ameliyatı önerilir. Bu operasyonlardan sonra ortalama bir buçuk ay civarında cihaz kullanılması daha sonrasında 3 ay civarında ise gece cihazları kullanılması önerilmektedir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.