Kıbrıs zirvesi Cenevre'de başlıyor! Tatar: "En büyük gücümüz Türkiye"

Kıbrıs zirvesi Cenevre'de başlıyor! Tatar: "En büyük gücümüz Türkiye"

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre'de düzenlenecek gayri resmi Kıbrıs konferansında, taraflar "ortak zemin" aramak için yarın bir araya geliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre'de düzenlenecek gayri resmi Kıbrıs konferansında, taraflar "ortak zemin" aramak için yarın bir araya gelecek. 27-29 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. zirvede, KKTC, GKRY ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, Kıbrıs meselesinde kalıcı bir çözüm için müzakere masasına oturacak.

ZİRVE ÜÇ GÜN SÜRECEK

5+BM formatındaki Kıbrıs konulu gayriresmi toplantı 3 gün sürecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılacağı toplantıda, tarafların yakın gelecekte Kıbrıs meselesine kalıcı çözüm bulunabilmesi amacıyla müzakere edebilecekleri "ortak bir zeminin" olup olmadığı tespit edilecek.

TÜRKİYE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNMAYA DEVAM EDECEK

Türkiye, Kıbrıs'ta BM parametreleri olan iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı ve iki kurucu devleti olan federal bir çözüme ulaşma öngörüsüyle yarım asrı aşkın süredir yürütülen müzakerelere iyi niyetle destek verirken, bu temeldeki müzakerelerin Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan'ın uzlaşmaz tavrı nedeniyle sonuç vermediği ve bundan sonra da vermeyeceği görüşünde.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Rum kesimi ve Yunanistan'ın 53 yıldır müzakere edilen ancak başarısızlıkla sonuçlanan federasyon ısrarına karşın, Ada'nın gerçeklerine uygun olan "iki devletli çözümün" masaya gelmesini istiyor.

ERSİN TATAR BUGÜN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Kıbrıs konulu toplantı için Türkiye ve KKTC arasında karşılıklı ziyaretler son günlerde hız kazanırken, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Tatar ve beraberindeki heyet, bugün Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle son kez görüşmelerini yapacak ve Türk tarafı yarın birlikte Cenevre'ye hareket edecek.

"TÜRKİYE BİZE TAM DESTEK VERECEK"

Türkiye ziyareti öncesinde Ercan Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Ersin Tatar, Cenevre'de meselenin esasını, prensiplerini ve egemenliği görüşeceklerini vurgulayarak güven yaratıcı önlemler ve kapalı Maraş gibi konuları görüşmeye niyetlerinin olmadığını ifade etti.

Artık federal temelde bir anlaşma olamayacağını ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki eşit egemen devletin iş birliğine dayalı yaşayabilir, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma yapabileceğini söyledi.Cumhurbaşkanı Tatar, "Yeni bir iradenin temsilcisiyim, söylediklerimiz ve sözlerimiz var. Türkiye ile de bunları netleştirdikten sonra, bütün dünyaya Kıbrıs'taki haksızlıkları, neden Kıbrıs Türk halkının bunca yıldır mağdur olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının bütün iyi niyetine rağmen bir netice alınamadığını ayrıntılı bir şekilde kendileriyle paylaşacağız. Ne kadar haklı olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz. En büyük gücümüz, Türkiye'nin büyük bir mutabakatla, yüzde yüz bizim arkamızda olmasıdır. Orada da Türkiye bize tam destek verecek." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.