Kıbrıs Gazisi Buğur: “Biz asker milletiz!”

Kıbrıs Gazisi Buğur: “Biz asker milletiz!”

HİSDER’de gazi ve gazilik üzerine konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Buğur, “Gazi de olsak şehit de olsak biz Türk milleti olarak askeriz, asker milletiz” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “Gaziler”i anlatan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Buğur, 1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın durumu, Balkan Savaşları ve Çanakkale Savaşı ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra “İstiklâl Harbi’nde biz bu vatanı, başı başa vere vere kurtardık/ İnanmazsan git konuştur atanı, kara günler göre göre kurtardık” dizelerini okudu.

BİZ ASKER MİLLETİZ

Kore Savaşından da söz eden Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Buğur, “Türk Tuğayı, 5 bin kişiden oluşan askerle 1950 yılında Kore’ye ayak basıyor. Amerikalı tarihçiler diyorlar ki, “Türk askeri Kore’ye gelmeseydi biz yoktuk! Şu anda Güney Kore de yoktu!” diyorlar. Güney Koreliler bunu bildikleri için Kore gazileri üzerinde son derece büyük bir ahde vefa gösteriyorlar.” dedi. Buğur, Türkiye Muharip Gaziler Derneği’ni İstiklâl Savaşı gazilerinin kurduğunu, sonra Kore gazileri ile Kıbrıs gazilerinin dahil edildiği bir dernek olduğunu belirterek “Muharip, muharebe eden asker demek. Yaralanmadan dönen gazilere muharip gazi, yaralanan gazilere de malul gazi deniliyor. İstiklâl Savaşı gazilerine gazilik unvanı ise1964’te veriliyor. Önemli olan ne biliyor musunuz? Biz gazi de olsak şehit de olsak Türk milleti olarak askeriz, asker milletiz.” dedi.

adsiz-001.jpg

KIBRIS YUNAN ADASI HÂLİNE GELECEKTİ

Kendisinin Kıbrıs Gazisi olduğunu belirterek Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan da bahseden Buğur, Kıbrıs’ın 1923’te İngiltere’ye bağlandığında “garantör” hakkını elde ettiğini ve bu hakkı Türkiye’nin de kazandığını hatırlatarak şunları dile getirdi: “Kıbrıs’ta Rumlar, soydaşlarımızı 1964’e kadar katlediyorlardı. Gayeleri de PKK benzeri bir örgüt olan EOKA eliyle Enosis’i uygulayarak Kıbrıs’ı Yunan adası hâline getirmekti. Bıçak kemiğe dayandığı için 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı başladı. Kıbrıs’ta 498 şehidimiz var. Kıbrıs üzerinde oynanan oyunlar bitmediği gibi Türkiye üzerinde oynanan oyunlar da maalesef bitmiyor. Son zamanlarda Amerika, Yunanistan’daki adaları silahlandırıyor. Niye silahlandırıyor? Terörle mücadelede belli bir aşamaya gelindi. Amerika, PKK olayı biterse Türkiye’yi Yunanistan’la savaştırmak istiyor.”

KIBRIS’A BARIŞ, BARIŞ HAREKÂTIYLA GELDİ

Daha sonra sırayla Kıbrıs gazileri Mehmet Hikmet Aker ve Mehmet Ali Doğu Kıbrıs Harekâtıyla ilgili hatıralarını anlattılar. Gazi Doğu, şu ifadelere yer verdi: “Beşparmak Dağları’ndan kadın ve yaşlılar hariç Barış Gücü askerlerinin kontrolü altında esirleri toplayarak Tuğay’a teslim ettik. Sivaslı bir arkadaş vardı. Rum esirler lakayt hareket edince dipçiği kaldırarak “uslu durun” diye onları ikaz etmiş. Bu arada İngiliz bir gazeteci bunu çekmiş ve İngiliz dergisi o resmi kapak yapmış; “Türk askeri Rum esirleri dipçikle dövüyor” diye. Hâlbuki aynı günde altı tane Mücahidin ailesini katlettiler. Onu yazmıyor. EOKA Kıbrıs’ta Türklere çok zulüm etmiş. Türkler aileleriyle birlikte dağlara kaçmak zorunda kalmışlar. Zulüm bitti ama Avrupa ülkeleri bunu kabul etmiyor. Görmezden geliyorlar ve işlerine gelmiyor. Kıbrıs’a barış, barış harekâtıyla geldi. Türkler de Rumlar da şimdi barış içerisinde yaşıyorlar.” Konya Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette dernek faaliyetleri hakkında da bilgi veren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şubesi Başkanı Buğur’a, derneğin teşekkür plaketini HİSDER Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Altuntaş, Dr. Cenap Şirin’le birlikte takdim etti. Başkan Buğur da HİSDER’e, ses sanatçısı Esat Kabaklı’nın “Bu Bayrak” şiirini okuyarak “Türk Bayrağı” hediye etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.