Emel Kocaoğlu

Emel Kocaoğlu

Kaybolan bisiklet kültürümüz

Kaybolan bisiklet kültürümüz

Otomobil yerine bisiklet kullanmak daha çok modern toplumların huyudur; çünkü bisiklet arabaya göre daha masrafsız ve daha sağlıklıdır. Ayrıca trafiğin azalması ve çevre kirliliği konusundaki avantajını da göz önünde bulundurduğumuzda, bisiklet sporunun ülkemizde de yaygınlaşması için gayret göstermeliyiz.

Aramızda farklı ülkelere giden, farklı ülkeler hakkında araştırma yapan ya da birinci ağızdan diğer ülkeler hakkında fikir edinenler iyi bilir. Tabi burada Avrupalı torununun söylediklerini bilenlerden bahsetmiyorum. Ülkeyi gezmek için giden, akademik ya da iş sebebiyle giden veya orada yaşamış olan insanları kastediyorum.

Hollanda ağırlıklı olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerinde bisiklet kullanımı aşırı derecede yaygındır. İnsanlar; işe, okula, markete, neredeyse her yere bisikletle gidip gelirler. Ülkemizde genelde böyle bir durumu gördüğümüz pek söylenemez. Peki; ama neden? Ne oldu da bizim bisiklet kültürümüz böyle yok oldu? Bisiklet yollarına park eden arabalar, oraya oturup çekirdek çitleyip sohbet edenler, bisiklet yolunu yürüyüş yolu olarak gören ve o şekilde değerlendiren insanlarımız, kısaca o yolları bisikletlilerin dışında herkesin işgal etmesi bisiklet kültürümüzün olmamasında önemli birer etken. Bisiklet sürenleri trafikten aforoz etme isteğiyle onların üzerine araba sürmek ve onları rahatsız etmek de cabası.

Bisiklet kullanmak ve bunu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek bir kültür meselesi ve maalesef ki bizim o kültürü hayat biçimi haline getirecek istek ve sağduyumuz biraz eksik. Tabi, bisiklet kullanmak için yaşadığımız şehrin buna uygun yapıda olması şart. Konya bisiklet kullanımı yönünden elverişli bir yapıya sahip bir şehrimiz olsa da halkımızın da bisiklet sürücülerine karşı duyarlı davranması ve onlara trafikte hak tanıması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca; bisikletle gezmeyi çocukluk olarak görmeyiniz. İnanın, biraz bisiklete bindikten sonra neden daha önce kullanmadım diye hayıflanacaksınız. Hem sağlıklı kilo kontrolü yapabiliyorsunuz hem de kas ve kemik gelişiminizde çok faydalı. Ayrıca zinde hissetmenizde de müthiş derecede etkili. Spor yapmak için spor salonuna arabayla giden insanlar var. Bu düşüncede bir yanlışlık yok mu sizce de?

Hem spor yapıp hem de eğlenebileceğiniz bir spor dalı…

Daha ne olsun?

Sevgiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Kocaoğlu Arşivi
SON YAZILAR