Katır pat pata yenildi!

Katır pat pata yenildi!

Arkasına kasa ilave edilerek, yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan pat patlar dağ köylerinde oldukça ilgi görüyor.

Küçük bir traktöre benzeyen ve saatte 80 kilometreye kadar hız yapabilen pat patlar, tarımdan ulaşıma kadar birçok işte kullanılabilme özelliğine sahip olması nedeniyle tercih ediliyor

Konya düz bir alan olarak bilinmesine rağmen bir de dağlık bölgesi vardır. Hadim ve Bozkır ilçeleri bu dağlık alanların oluşturduğu yerlerinin başındadır. Orta Toroslar içinde yer alan bu bölge doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Ancak bölge doğal güzellikleri ile göz kamaştırırken, yaşam o kadar kolay değildir. Düz arazi olmadığı için bölge halkı derin vadilerde, dağ yamaçlarında 250-500 metrekarelik alanlarda ekip biçmekte ve geçimini sağlamaktadır.
Bu nedenle köylünün dik yamaçlarda en önemli vasıtasını katır ve eşek oluşturuyor. Çünkü bölge halkı deniz seviyesinden yüzlerce metre yükseklikte tarımı yaparken ovadaki çiftçi gibi traktör, biçerdöver kullanamıyor. Arazi şartları buna izin vermiyor. Dağın yamacında 250–500 metrekarelik tarlasını sabanla sürüp, orakla biçiyor. Yükünü traktörle değil eşek ve katırla taşıyor. Bu nedenle eşek ve katır dağlı çiftçi için vazgeçilmez iki önemli vasıtadır. Yük hayvanının üzerine koyduğu heybesinde kullanacağı eşyasını, yiyeceğini taşıyor.
Ancak son yıllarda dağ yollarının açılması ile katırların yerini pat patlar almaya başladı. Arkasına römork takılarak kullanılan pat patlar hem hızlı olması hem de daha fazla yük ve insan taşıyabilmesi nedeniyle oldukça ilgi görüyor.  Bu yük motorlarının önemli bir kısmı ise tarımsal teşvik kapsamında alınmış. Yüzde 50 devlet desteği ile alınan motorlar köylerde oldukça yaygınlaşmış.
Köylerde pat pat sesi eksik olmuyor. Her evin önünde bir tane görmek mümkün. Kullanımı kolay olması nedeniyle çocuklar da sürüyor. Fakat pat patların hızlı olması nedeniyle dikkatli kullanılması gerekiyor. Çünkü zaman zaman oluşan kazalarda üzücü olaylar da meydana gelebiliyor.
Pat patların yaygınlaştığı köylerden biri de Göynükkışla. Köylüler patpatın kolaylığı nedeniyle yük taşımacılığında katır ve eşeği kullanmıyor.
Göynükkışla Köyü Muhtarı Yılmaz Şahin, pat patların son zamanlar da yaygınlaştığını belirterek, hızlı ve daha fazla yük alması sebebiyle köylünün tercihi olduğunu söyledi. Pat patların gidebileceği dağ yollarının yapılması ile bu araçlara ilginin daha da arttığını belirten Şahin, “Önceden yük katır ve eşek ile taşınırdı. Ancak hayvanın taşıyabileceği kadar yük atabiliyordunuz. Şimdi ise motorlu araçlarla daha fazla yük atabiliyor. Yük taşıma kapasiteleri 1 ile 5 ton arasında. Ailesiyle birlikte bahçesine gidebiliyor. Yük taşımacılığının yanı sıra köylülerimiz bahçelerini de pat pat ile çapalayabiliyor. Bu açıdan oldukça kullanışlı. Diğer yandan hayvana bakmak emek ve para ister. Dolayısıyla köylüler kazandığının belli bir kısımını hayvanı için harcıyordu. Bu açıdan patpata ilgi fazla oldu.  Şu anda hayvanlarını satan köylüler bile var” dedi.
Bunun yanında pat patlar sadece yol olan alanlarda gidebildiği için köylünün önemli bir kısmı halen  ahırında katır ve eşek bulunduruyor. Dik yamaçlara, derin vadilerde bu motorlar çıkamıyor. Dolayısıyla dik yamaçlardaki tarlalarda yine yük hayvanı kullanılıyor.
HARUN YILMAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.