Kasım Küçükkaraca: Hizmet Sektörü Zor Durumda 

Kasım Küçükkaraca: Hizmet Sektörü Zor Durumda 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Kasım Küçükkaraca'nın yazısı şu şekilde:

Hizmet Sektörü Zor Durumda 

2020 yılı Mart ayında başlayan corona virüs salgınının etkileri hala devam ediyor. Bir yandan alınan önlemlerle salgının etkileri azaltılmaya çalışılırken, diğer yandan aşılama işlemleriyle eski normale dönülmeye çalışılıyor. Ancak virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla alınan tedbirler özellikle hizmet sektörünü çok zor durumda bıraktı.

Salgının başladığı günlerde kapatılma kararı alınan hizmet sektörü sadece yaz döneminde belli bir süre ve saatler arasında açılabilirken, salgında ikinci dalganın başlamasının ardından da yeniden kapandı. Bazı hizmet sektörü işletmeleri bu süreçte eve servisle ayakta kalmaya çalışsa da, birçoğu eve servis hizmeti veremediği için büyük ciro kayıpları yaşadı. Hizmet sektörü işletmeleri corona virüs tedbirleri kapsamında kira ödemelerini yapamayacak duruma düştüler. Sektör temsilcilerine göre eğer açılma süresi daha da uzayacak olursa hizmet sektörünün yüzde 30 yüzde 40’ı bir daha açılamama tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklar. Tedarikçilerine olan borçlarını da ödeme noktasında büyük sıkıntı yaşayan hizmet sektörünün çok az bir bölümü kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarının maaşlarını ödemeye çalışıyorlar. Bu da tarladan başlayan ve restoranlara kadar uzanan tüm sektörleri bir hayli zor duruma soktu.

Bu yüzden de özellikle yeme-içme sektöründe yaşanan bu durumun biran önce normale dönmesi için hükümete çağrıda bulunuyoruz.

6 MADDEDE HİZMET SEKTÖRÜ NASIL AÇILSIN 

1- Müşteriler HES koduyla hizmet sektörü işletmesine giriş yapsın. 

2- Aşılamada hizmet sektörü çalışanlarına da öncelik verilsin ve risk en aza indirilmiş olsun. 

3- Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin ve kolluk kuvvetleri tarafından sürekli denetimler yapılsın.

4- Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin ve uymayanlara gerekli yaptırımlar yapılsın. 5- Masalarda 2 kişiden fazla oturulmasına izin verilmesin.

6- Bu tedbirlere uymayan hizmet sektörü işletmeleri kapatılsın.

HİZMET SEKTÖRÜ HEM AÇILMA HEM DESTEK BEKLİYOR

Hizmet sektörünün kapalı olması milyonlarca aileyi yakından ilgilendiriyor ve bu aileler geçim sıkıntısı çekiyorlar. Ayrıca bu işletmelerden geçimini sağlayan çalışanların yüzde 80’i ücretsiz izine çıkarıldılar. Salgın sürecinde sadece 3-4 ay çalışabildiler, açık oldukları dönemlerde ise saat kısıtlaması vardı. Artık restoranların bir an önce açılması gerekiyor.

Aşılama programında hizmet sektöründe olanlar öne alınsın. Açılırken de saat kısıtlaması olmaması büyük önem taşıyor. Sadece açık alanlar değil restoranın tamamı sosyal mesafe şartları gözetilerek açılmalı. Eğer açılma süreci biraz daha uzarsa, hizmet sektöründe bulunan işletmeler çok büyük ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyalar ve belki bir daha açılamayacaklar. Bu yüzden bir an önce açılmanın yanı sıra desteklere de ihtiyaç duyuyorlar. İşletmeler KDV, sigorta gibi ödemelerini yapamıyor. Sektörde yaklaşık 7 milyar TL’lik vergi yapılandırması oldu. Sektörün büyük bir kısmının bankalara borcu bulunuyor. Bunların ödemesinde de sorunlar yaşıyorlar. Devlet işletmelere sahip çıkarsa onlar da çalışanlarına sahip çıkacaktır. Bu yüzden kredi ödemelerinde ertelemeye, yapılandırma ödemelerinde de yeniden tarih belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Bu yüzden biran önce hizmet sektörü için yukarda belirttiğimiz kurallar çerçevesinde açılmasını talep ediyoruz. Avm ve uçaklarda uygulanan HES kodu uygulamasının hizmet sektörü için de uygulanması en doğru karar olacaktır. Kurallara uymayan hizmet sektörü işletmeleri ifşa edilsin ve kapatmaya giden cezalar uygulansın. İşini iyi yapan işletmeler örnek gösterilsin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum