Karamanlı çiftçiler su sorununun çözülmesini bekliyor

Karamanlı çiftçiler su sorununun çözülmesini bekliyor

Karaman ve bulunduğu bölgede üretim yapan yaklaşık 30 bin çiftçi, su ile ilgili sorunun 2014 yılında sezon başlamadan çözülmesini istiyor.

Karaman ve bulunduğu bölgede üretim yapan yaklaşık 30 bin çiftçi, su ile ilgili sorunun 2014 yılında sezon başlamadan çözülmesini istiyor. Buğday, arpa, şekerpancarı, elma ve Mısır başta olmak üzere değişik ürünlerin önemli ölçüde yapıldığı Karaman'da çiftçilik yapan Muharrem Kara yeterince yağış almayan bölgede alternatif çözüm yollarından biri olan Fisandun Barajı'nın kapalı sisteme alınarak su sorununun çözümünün hayata geçirilmesinin beklendiğini söyledi.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) vahşi sulama yaptığı, yılda 10 milyon metreküp Sudan 6 milyon metreküpünün boşa aktığı bölgede bu durumun tarım sektörünü bitme noktasına getirdiğine dikkatleri çeken Kara, Konya'nın kısa vadede Göksu Barajı'nın kapalı sisteme alarak çözüm bulduğunu kaydetti. Çiftçilerin önemli miktarda harcama yaparak su kuyusu açtıklarını, saatine 20-27 lira ödeyerek tarım sektöründe hayatta kalmaya çalıştıklarını dile getiren Kara, 2008-2009 döneminde buğdayın fiyatının 0,815 lira şimdi 0,715 lira olduğunu, mazotun tonunun aynı dönemde 2,91 lira şimdi 4,23 lira olduğunu gelirin azaldığı giderin arttığını ifade etti. Ürün ne zaman para edecek olsa bir şekilde müdahale edildiğini ifade eden Kara, verilen mazot desteğinin yetersiz olduğunu, gemicilere uygulanan yeşil mazot desteği benzeri bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

2014 YILINDA DÜŞÜNÜLEN KOTA UYGULAMASI TARIMI BİTİRİR

2014 yılı başında uygulanması düşünülen su kotası ile (dekara 200 ton su verilecek) Karaman'da tarımın yüzde yüzde 50 oranında azalacağına dikkatleri çeken Kara, "200 ton kota uygulaması çiftçi için büyük sıkıntı olur. Uygulama ile tarımsal üretim ve buna bağlı olarak çiftçinin geliri azalacak. Bugüne kadar geniş arazilere sahip olan Karaman'da, hububat, şeker pancarı, ayçiçeği, yemeklik dane baklagiller, Mısır ve meyvecilikte önemli bir potansiyele sahip olmaları sebebiyle bu tür uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bölge çiftçisine, tarımına ve ekonomisine telafisi mümkün olmayan büyük yaralar açacaktır. Çiftçi zaten su tüketimi konusunda son yıllarda modern sulamaya geçti. Damla sulama ve yağmurlama sulama sistemleri tüm köylerde kullanılıyor. Çiftçilerimiz tasarruf konusunda daha çok bilinçlendi. Sürekli pancarın çok su tükettiğini ifade ediyorlar. Biz bu konuda elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz, alternatifi olmayan çiftçimiz zaruretten dolayı pancar ve bakliyat ekmek durumundadır. Çiftçiler olarak biz üretime açız. Verimli topraklarımızda her türlü tarım ürününü üretmeye hazırız. Ancak susuz tarım olmuyor, bu sıkıntıyı çözmek amacı ile ürün bazlı destek verilmelidir." dedi.

30 BİN ÇİFTÇİ İÇİN 2014 ÇOK ÖNEMLİ

Kuraklık nedeniyle sıkıntı çeken çiftçinin ciddi elektrik ödemelerinin olduğunu belirten Kara, yüzde 15 kayıp kaçak bedeli de ödediğini, genel anlamda giderin çok gelirin az olduğunu 2014 yılında çözüm adına somut adımlar atmaz ise 30 bin çiftçinin bitme aşamasına geleceğini söyledi. Genel anlamda çözümün Karaman ovasına su getirilmesi, bunun da Fisandun Barajı'nın kapalı sisteme alınması veya Deliçay Barajı'nın değerlendirilmesi ile mümkün olacağını söyleyen Kara, gelecek yıl uygulanacak kota uygulamasından vazgeçilmesi, gelir gider noktasında da iyileştirmeler ile mümkün olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.