Kar yağdı çoğu evde arabaşı kaynadı

Kar yağdı çoğu evde arabaşı kaynadı

Kış aylarının vazgeçilmez geleneği olan 'arabaşı çorbası' ilk karın düşmesiyle birlikte sofralardaki yerini aldı. Önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı, şimdi daha çok tavuk etiyle yapılıyor. Son günlerde tavuk satışlarında da artış görülüyor.

Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden birisi olan arabaşı çorbası, kar yağışıyla birlikte sofralarda yerini aldı. Konya'da çoğu evde arabaşı kaynatıldı. Özellikle İç Anadolu bölgesinde daha çok tüketilen arabaşı çorbası, Konyalılar için vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor. Kar yağışı ile birlikte arabaşı çorbasının evlerde kaynatıldığını, tavuk satışlarında da son günlerde artış olduğunu söyleyen Kasap Adem Demirci, “Konya için arabaşı çorbası önemlidir. Özellikle soğuk havalarda tüketilen çorba, lezzetini içindeki tavuk etine borçludur. Bu mevsimlerde arabaşı çorbası için tavuk satışlarımız artar” şeklinde konuştu.

adsiz-004.jpg

ARABAŞININ LEZZETİ TAVUK ETİNDE GİZLİDİR

Arabaşının lezzetinin tavukta gizli olduğunun altını çizen Adem Demirci, “Eskiden tavşan eti ile pişirilirmiş arabaşı. Şimdi tavuk eti ile pişiriliyor. Gayet de lezzetli oluyor. Dükkânımızda arabaşı için özel hazırladığımız tavuklar var. Kilosu 14 TL olan tüm tavuklarımızın yanı sıra kilosunu 17 TL’den sattığımız köy tavukları da var. Özellikle köy tavuğu çok daha lezzetli olur” dedi. Arabaşı çorbasının hamur ile yenildiğini belirten Demirci, daha sonra şunları söyledi: “Çorba sıcak, hamur soğuk olmalıdır. Limon ve pul biberle lezzeti daha yoğun hale gelen çorba, üşüyen vücuda bir ilaç niteliğindedir. Tavuk suyunun kemiklere iyi geldiği zaten bilinir. Arabaşı da içerdiği tavuk suyu ile baharatlar ile bir ilaçtır. Nezle ve gribe karşı da etkili bir yemektir. sminden çağrışım yapsa da bu çorbanın Araplar ile pek alakası yoktur. Arabaşı çorbası Türk yemek kültürüne aittir. Kırmızı et fiyatları malum yüksek. Vatandaş haliyle tavuk ve balık etine yöneliyor. Arabaşı çorbası da tavukla yapıldığı için insanlar tavuk etini bu dönemlerde daha çok tercih ediyor. Arabaşı için en fazla tüm tavuk satıyoruz. Bunun yanında sadece göğüs etini de sattığımız oluyor. Tavuk eti, her haliyle arabaşı çorbasına lezzet katıyor.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.