Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Kapitalizm

Kapitalizm

Kapitalizm, haksızlığa ve sömürüye dayalı olan bir sistemdir. Kapitalizm, faiz, israf, lüks, haksız kazanç ve rüşvet temelleri üzerine kurulmuştur.
Kapitalist sistemin diğer adı da piyasa ekonomisidir. Ferdiyetçidir. Ferdin teşebbüsünü önde düşünür. Bu sistem tekelci bir piyasa ile bir avuç insanın diğer çoğunluğun sömürülmesine müsaade etmektedir. Toplum içinde sınıf ayrımlarını doğurur. Bugün insanlığın baş belâsı komünizm, kapitalizmin sınıf ayrıcalığı sonucu doğmuştur. Kapitalist sistemle idare edilen ülkelerde komünizme doğru bir kayış görülmektedir.
Kapitalizmin ana kuralı (parolası) “bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler” esasına dayanmaktadır. Karakteri zam, zulüm, istismar, ahlâki bozukluk ve tahakkümdür. Kapitalizmin en önemli vasfı faiz ve faizli kredidir. Kapitalist sistem, fakir ve fukarayı sömürmek için ortaya konmuştur.
Kapitalist sistemin işleyiş şekli:
1- Mülkiyet serbesttir
2- Ticaret serbesttir
3- Faiz serbesttir
Mülkiyet dağılımı dengesizdir. Mülkiyette meydan bir kısım kapitalist sanayici, üretici ve ticaretçinin elindedir. Diğer sınıflar, kapitalistler tarafından acımasızca ezilmektedir. Kapitalizmde sınırsız bir kazanma hırsı vardır.
Kapitalizmin zulüm çarkları şunlardır:
1- Paranın kıymeti çocuk oyuncağına benzer. Halbuki para bir hak ölçüsüdür ve değeri korunmalıdır.
2- Faiz zulmü vardır
3- Vergi sistemi adaletsizdir
4- Ferdiyetçidir
5- Krediler faizli olup, dağılımı dengesizdir
6- İsrafçıdır
7- Buhranlara yol açar
8- Sınıf ayrıcalığı vardır
9- Materyalist anlayışa sahiptir
10- Sömürü mekanizması işletilir
Kapitalizmde ekonomik davranışlar şöyledir:
1- Ferdiyetçi ve bireycidir
2- Bencil, menfaatperest ve egoisttir
3- Faydacı ve kârcıdır
4- Hesapçıdır
Kapitalizme göre mülkiyet tek kişiye aittir. Her fert kendi malını başkasından kıskanır. Başkasının gölgesini bile malından uzak tutmak ister.
Bencillik ve menfaatperestlik ruhu hâkimdir. Kişiler sadece kendi çıkarlarını ve menfaatlerini düşünür. Kişi kendisini daima diğer kişi ve topluluklardan üstün sayar, kendini büyük görür, egoisttir.
Faydacılık ve sınırsız kârcılık düşüncesi vardır. Ferdi ilgilendiren şey önemlidir. Kişiye fayda sağlayan, kâr getiren değerlidir. Kişi yararına olmayan hiçbir şeyin önemi yoktur.
Hesapçıdır, kişi sürekli bir hesap içindedir. Daima bu dünya için ne varsa yapılır. Ama ölümden sonraki hayat hiç düşünülmez. Çünkü kapitalist düşünceye göre ölümden sonra her şey son bulmaktadır. Kapitalist düşünceye sahip insan, hesabını bu dünya için yapıp, ölümden önce her şeyden istifade etmeyi düşünür. Mesela; bir yıl kullanılmış olan bir otomobil çok iyi durumda olsa bile atılabilir ve yenisi satın alınabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR