Kanser tedavisi için önemli yatırım

Kanser tedavisi için önemli yatırım

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Türkiye’de sayılı hastanede kanser tedavisi için kullanılan Tomoterapi cihazını, yaklaşık 30 milyon TL yatırım ile Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kazandırdı.

Türkiye’de 6 adet, Konya’da tek olan Tomoterapi cihazının imkan tanıdığı tedaviden yararlanmak için şehir dışına çıkmak zorunda kalan hastaların bundan sonra NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi olabileceklerini ve bu cihaza ihtiyaç duyan çevre illerdeki hastalara da hizmet sunulabileceğini söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, hizmetin Konya’ya ve bölgeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Radyoterapinin kanser hastalarının tedavisinde kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu ifade eden NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Aktan, tomoterapinin, radyoterapi tedavisini modernize ederek üç boyutlu görüntüleme ve üç boyutlu ışın sistemi ile kanser hastalarına yeni nesil, etkili bir tedavi süreci sunduğunu belirtti. Tomoterapinin avantajlarından bahseden Doç. Dr. Meryem Aktan, “Tomoterapi cihazı, kanser tedavisinde uygulanan son teknolojiye sahip bir cihaz. Bu cihazın imkan tanıdığı tedaviden yararlanmak için şehir dışına çıkmak zorunda kalan hastalarımız bundan sonra NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde kolaylıkla tedavi olabileceği gibi şehir dışından da bir çok hasta sırf bu tedaviyi alabilmek için Konya’ya gelmek isteyecektir. Bunun yanı sıra; Kanser tedavisinde kullanılan dünyanın en iyi Radyoterapi cihazlarının başında gelen tomoterapi cihazı; ağrısız, yan etkileri minimumda olan, hastanın tedavi esnasında ve sonrasında yaşam kalitesini düşürmeyen bilakis arttıran bir cihazdır. Klinik çalışmalarda hastaların sağ kalım oranını ve yaşam kalitelerini arttırdığı kanıtlanmıştır.” dedi.

“ÜÇ BOYUTLU TEDAVİ SUNAN TEK CİHAZ”

Tomoterapinin yan etkisinin diğer tüm radyoterapi cihazlarına göre minimum düzeyde olduğunu aktaran Doç. Dr. Aktan, “Tomoterapi cihazı içinde bulunan megavoltaj tomografi cihazı ile gerçek üç boyutlu görüntü alan ve bu görüntü eşliğinde üç boyutlu tedavi sunan tek cihazdır. Cihaz yaklaşık 165 cm’lik bir alana etki etme gücüne sahiptir, bu sayede büyük ve şekilsiz tümörler bile tek planda kolaylıkla tedavi edilebilir. Tomoterapi cihazında diğer geleneksel radyo terapi cihazlardan farklı olarak doza şekil veren 100 kat daha hızlı MLC yapısına sahiptir. Böylece kanserli dokuya diğer organlara zarar vermeden daha fazla ışın uygulayarak tedavi sürecine olumlu etkide bulunmaktadır. Cihazın helikal tedavi uygulaması ve yüksek hızda doza şekil vermesi nedeni ile kanserli dokuya maksimum dozu verirken kritik organların da minimum doz almasını sağlamaktadır ve bu konuda rakipsizdir” ifadelerini kullandı. Tomoterapi cihazının hastanın fiziksel yapısı ve özelliklerine kolaylıkla uyum sağlayabildiğini kaydeden Aktan, bu sayede hastaya göre kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemi uygulanmasına zemin hazırlanarak iyileşme sürecinin hızlandırıldığını söyledi.

Aktan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde tüm kanser hastalarına şifa olması temennisiyle, öncelikle şehrimize ve bölgemize yeni cihazımızın hayırlı olmasını diliyoruz. Kimsenin bizim hastamız olmasını istemeyiz ama ihtiyaç olduğunda da biz klinik olarak buradayız.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.