Kamyoncu kontak kapatmak istiyor

Kamyoncu kontak kapatmak istiyor

Konya Şoförler Odası Başkanı Kemal Can, “İstanbul, Antalya ve İzmir'de kamyoncular kontak kapatma eylemi yapıyor. Bizim kamyoncular da kontak kapatmak istiyor. Sektörde yaşanan sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

Konya Şoförler Odası Başkanı Kemal Can, “İstanbul, Antalya ve İzmir'de kamyoncular kontak kapatma eylemi yapıyor. Bizim kamyoncular da kontak kapatmak istiyor. Sektörde yaşanan sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi

MEVCUT GARAJ YETERSİZ

Türkiye'nin en büyük kamyon garajı Konya'da yapılacak. Projesinde sona gelinen yeni Kamyon Garajı'nın 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanması planlanıyor. Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası, geçtiğimiz günlerde Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Yapılan seçimlerde mevcut başkan Kemal Can, oyların çoğunu alarak güven tazeledi. Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Can, nakliyeci ve taksici esnafının sorunlarını, başkanlığı döneminde yaptığı icraatları gazetemize anlattı.

TAKSİCİ BARAKADAN KURTULDU

Can, “Göreve geldiğimde Konya'da hizmet veren taksiciler zor şartlarda çalışıyordu. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız ortak çalışma sonucunda taksiciyi barakalardan kurtardık. Bugün Konya'da modern taksi durakları var” dedi. Bazı nakliyeci ve yolcu taşıyan otobüs firmalarının 10 numara yağ kullanmasını eleştiren Can, “Nakliyeciler günü kurtarmak için yağ kullanıyor. 10 numara yağ kullanımı hem ülkeye hem çevreye hem de aracın motoruna zarar veriyor. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.

16-4.jpg

İLK 2 YILIM ADLİYE'DE GEÇTİ

**2010 yılında göreve geldiğinizde hakkınızda çok sayıda dava açıldı. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası 1949 yılında kuruldu. Odanın 3. başkanıyım. Rahmetli Necmi Aşçı, odayı kurdu. Aşçı'nın ardından Sayın Bekir Duvarcı odanın başkanlık görevini yürüttü. Duvarcı'nın ardından da 2010'da görevi ben devraldım. 2010'da başkan olduğumda ilk 6 ay bocaladım. Ayaklarımız yerden kesildi. Bugün başkanlık yapmak zor. Vatandaşlar eskiden il müdürlerinin yolunu bilmezdi. Bugün vatandaş Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına anında şikayet ediyor. Başkanlığımın 4. ayında yedek yönetim kurulu listemdeki bir kişi, kendisini asil üyeliğe almadım diye istifa etti ve düzenlediği basın toplantısında 'odada büyük yolsuzluk var' dedi. Kamuoyu günlerce bunu konuştu. Şikayet ettim o ismi. Ona tazminat davası açtım. Hakkımda 20-21 dava açıldı. Davaların hepsinden anlımın akıyla çıktım. Köylümüzün kızı kaçmış. Kızın babası bile kızının kaçmasından beni sorumlu tuttu. İlk 2 yıl adliye koridorlarında geçti. Bu da güven bunalımına neden oldu. Sadece 1 davadan 1 yıllık bir ceza aldım. Göreve geldiğimde yönetim kurulu kararı ile odadan 18 bin liralık bir avans aldım. Avansı kuruşu kuruşuna ödedim. Ancak bunu almam hataymış. Yasal prosedüre aykırıymış. Bunu anladım. Mahkeme 1 yıl ceza verdi. Hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı. Bir daha aynı şeyi yaparsam ceza devreye girecek. Ancak bir daha yapmam böyle bir yanlış.

AKYÜREK'E ÇOK ŞEY BORÇLUYUM

**Konya'ya modern taksi durakları yapıldı. Taksici esnafı memnun oldu. Taksi duraklarına ne kadar harcama yapıldı? Taksicinin sorunlarının çözümü noktasında neler yapıyorsunuz?

-İlk dönem çok sıkıntı çektim. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e esnafımıza büyük bir hizmet verdi. Konya'ya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte modern taksi durakları kazandırdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni yeni bu icraatlara başlıyor. Taksi durakları baraka gibiydi. Durakların dışını Büyükşehir yaptı, içini de biz döşedik. Duraklara ısınma ve soğutma cihazları yerleştirdik. Duraklara 500-600 bin lira harcadık. Konya Esnaf Birliği'ne bağlı 85 oda var. Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası'nın verdiği hizmetleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı üyeler vermiyor. Ticaret Odası esnafına ne veriyor? Biz kurtarıcı, ambulans ve cenaze hizmeti veriyoruz. Ücretsiz kurtarıcı hizmetleri veriyorum. Bizim petrol kuyularımız yok. Mazot giderimiz artıyor. Harcama fazla. Beni bunun içinde yargıladılar. Yeni dönemde bu hizmeti verip vermemekte tereddütlüyüm.

KAMYONCUNUN SIKINTILARI VAR

**Konya Şoförler Odası'nın ne kadar üyesi ve geliri var? Bununla ilgili çeşitli söylentiler var. Bu konuda ne demek istersiniz?

-Odanın 2 binin üzerinde üyesi var. Konya'nın en büyük odalarından biriyiz. Odanın bugün üyelerinden 1 milyon TL alacağı var. Üyem para kazanmıyor. Kamyoncu, petrol istasyonlarının yolunu unuttu. Yıllık üyenin aidatı 190 lira. Çok para değil. Ama 1-2 yıl ödenmeyince bu miktar katlanıyor. Bende uzun süre kamyonculuk yaptım. Kamyoncular o dönem iyi kazanıyordu. Bugün aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kazançlar çok düştü. Kamyoncu dertli. Odanın öyle afaki gelirleri yok. Abartılıyor. Herşeyin hesabını verebilirim. Odanın araçlarını yeniledim.

**Özellikle mazot fiyatlarındaki artışı protesto etmek için bazı illerde kamyoncular eylem yapıyor. Kamyoncu kontak kapatıyor. Konya'da böyle bir eylem yapılacak mı?

-Kamyoncunun çok sayıda sıkıntısı var. İstanbul, Antalya ve İzmir'de kamyoncular kontak kapatma eylemi yapıyor. Bizim kamyoncu da kontak kapatmak istiyor. Bunu engelliyorum. Çünkü Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Karışık bir ortam var. Kurt puslu havayı sever. Bu zor süreçte büyük kayıplarımız oldu. TL büyük değer kaybetti. Bu zor süreçte bir de kamyoncuyu eyleme sürükleyemeyiz. Gezi Parkı olaylarında 2 gün kamyon garajından çıkmadım. Üyelerimi birilerinin menfaatine meze etmek istemiyorum. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Önceden hapşırdın mı dolar tavan yapardı. Bugün en azından öyle bir durum yok. 1980'li yıllarda Irak'tan Ürdün'e full oil çekerdik. Ürdün krallıkla yönetiliyor. Ürdün'de mazota yüzde 15 zam yapıldı. Nakliyeci bunun üzerine kontak kapattı. Ürdün bu zammı geri aldı. Türkiye'de bütün kamyoncular eylem yaparsa hükümet düşer.

HÜKÜMET ÇOK İYİ PARA TOPLUYOR

**Esnafın hükümetten ne tür beklentileri var? Kamyoncunun sorunları nasıl çözülür?

-Mazottaki bu artış durdurulmalı. Mazot fiyatını belki durduramazsınız ama vergilerde indirim yapabilirsiniz. K Belgesi esnafı zor durumda bırakıyor. Eskiden kamyonunu alıp odaya üye olan herkes kamyonculuk yapabiliyordu. Ancak bugün nakliyecilik yapmak isteyen bir vatandaş, 18 bin TL'ye bir de K Belgesi çıkartmak durumunda. Bu K Belgesi devredilmiyor. Bu belge de araçlar gibi devredilmeli. 18 bin TL'yi esnaf kafadan devlete veriyor. Kamyoncu bu işi bıraktığında da bu belge ölüyor. Bu para da yanıyor. Bu nedenle K Belgesi de kamyonla birlikte devredilmeli. Türkiye yollarında 750 bin kamyon var. Devlet bir holding değil, hizmet kuruluşudur. Esnaf, büyük paralar ödüyor ve bunun karşılığını da almak istiyor. Esnafın araçlarını yenilemesi için de vergileri indirmelerini istiyoruz.

**10 numara yağ kullanımında Konya birinci. Yağ kullanımının önüne geçilemiyor. Neden 10 numara yağ tercih ediliyor?

-Büyük otobüs firmaları bile 10 numara yağ kullanıyor. Yollarda yağ kullanan araçları görmek mümkün. Yağ kullanımı nakliyecinin menfaatine değil. İşveren, nakliyeciye bugün yük verirken 10 numara yağ kullanımını baz alarak ücret veriyor. 10 numaranın çevreye, motora ve ülke ekonomisine verdiği zarar ortada. Kamyoncunun çaresi yok. Günü kurtarıyor. 2011 seçimlerinden sonra hükümet 10 numara yağın Özel Tüketim Vergisi'ni yüzde 100 arttırdı. Ancak bu düzenlemeyi daha sonra geri aldı. Bunun ucu kime dokundu bilmiyorum. Hükümet acil bir önlem almalı. Herkes zarar görüyor.

GARAJIN TEMELİ MART'TA ATILACAK

**Yeni Kamyon Garajı ile ilgili bir projeniz var. Yeni garaj nereye ve ne zaman yapılacak?

Yeni Kamyon Garajı'nın 1 yıl içinde Konya'ya kazandıracağız. Türkiye'nin en büyük Kamyon Garajı'nı Büyükşehir Belediyesi, Aksaray Yolu'nda yapılması planlanan Sebze ve Meyve Hali'nin yanında yapacak. Garaj proje aşamasında. Garajı prefabrik yapılarla yapacağız. Prefabrik yapılar daha sağlam ve gösterişli. İnşallah garajı biz işleteceğiz. Kamyoncunun en büyük sıkıntısı da ulaşım. Nakliyeci gece saatlerinde evine gidecek vasıta bulamıyor. Kamyonuyla evine gidiyor. Bu sefer de vatandaş şikayet ediyor. Nakliyeci ceza ödüyor. Bunun önüne geçmek için yeni garaja odamız bir servis koyacak. Üyemize 24 saat servis hizmeti vereceğiz. Yeni garaj mevcut garajın 5 katı büyüklüğünde olacak. Hedefimiz bütün nakliye birimlerini bir yerde toplamak. Kargocu ve ev taşıyıcıları da orada toplanacak.

**Odanın plaka atölyesini Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nün yakınına taşıdınız. Bu işlemleri rahatlattığı gibi odaya da ayrı bir maliyet getirdi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-2 günde yapılan işlemler 2 saatte bitiyor. Atölyeyi Trafik Tescil'in yakınına taşımamız üyelerimize büyük kolaylık sağladı. Üyelerimiz zamandan tasarruf ediyor. 18 lira hizmet bedeli alıyoruz. Makbuz karşılığında ücret alıyoruz. Bu da hizmet olarak üyelerimize geri dönüyor.

BİRLİK BAŞKANLIĞINA ADAYIM

**Oda seçimleri esnafa zarar veriyor. Her seçimde olumsuz görüntüler ortaya çıkıyor. Bununla ilgili neler söylersiniz?

Demokrasinin en güzel tarafı seçimdir. Seçimin günü ile senetin günü çabuk gelir. 4 yılın sonunda üyeler seçimini yapıyor. Yapıcı değil, yıkıcı eleştiriler ve icraatlar yapılıyor. Bu da zarar veriyor. Adaylar projeleriyle gündeme gelmeli.

**Oda seçimlerinin ardından Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin seçimi yapılacak. Bu dönemde de birlik başkanlığına aday olacak mısınız?

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin seçimleri Nisan veya Mayıs'ta yapılacak. Birlik başkanlığına adayım. 2010'da da aday olmuştum. O zaman yeniydim. Birlik Başkanlığı'na benimle birlikte 4 isim aday. Diğer 3 aday mevcut yönetimde görev yapıyor. Birliğe bağlı 85 oda var.

KEMAL CAN KİMDİR?

Evli ve 3 çocuk babası olan Kemal Can, 1958 yılında Sarayönü'ne bağlı Kadıoğlu beldesinde dünyaya geldi. Lise mezunu olan Can, 2 dönemdir Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası'nın başkanlık görevini yürütüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum