İthalat çözüm değil

İthalat çözüm değil

Şeker fiyatları dengesiz bir biçimde yükselmeye devam ederken pancar üretimindeki kotalar tekrar gündeme geldi. Konu ile ilgili Tarım Bakanlığı ithalat açıklaması yayınlarken KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “İthalat çözüm değil” dedi

Şeker fiyatlarındaki dengesiz artış vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Pancar üretiminde görülen sıkıntılar fiyatları doğrudan etkilerken ithalata yönelik yeni çalışmaların başlatılacağı Tarım Ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığınca yayınlanan açıklamada duyuruldu. Konu ile ilgili değerlendirme yapan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Özellikle bu durumun tüketici için zararlı bir etkisinin olacağını belirtmek gerekir” dedi.

İTHALAT DA ARTIK CAZİP DEĞİL

İthalatın artan fiyatlara bir çözüm olmayacağını kaydeden Bestil, “Eskiden ithal şeker daha uygun olabiliyordu fakat şu an öyle bir durum yok. Artan döviz ve piyasa bu durumu ortadan kaldırdı. İthalat bir dönem gerçekten cazip haldeydi. Özelleştiren fabrikalar da bunun önünü açtı. Fakat bugün özellikle bu durumun tüketici için zararlı bir etkisinin olacağını belirtmek gerekir. Yerli üretim olmadan tüketici rahat etmez. İthalatın önü açılabilir ama bunun tüketici için olumlu bir etkisi olmaz. Yerli üretimde de bugün ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bir dönem pancarda kota uygulaması vardı. Bugün kota ortadan kalktı ama pancar ekecek çiftçi kalmadı” ifadelerini kullandı.

2-5.jpg

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Girdi maliyetleri düşmezse fiyatların daha da artacağını belirten Ahmet Bestil, şunları kaydetti: “Şeker fiyatının düşmesi için girdi maliyetlerinin düşmesi lazım. Bu şekilde giderse şeker fiyatları daha da artacak. İthalat da çözüm olmayacak. Nitekim artık ithalat da uygun bir paha sağlamıyor. Gün gelecek parayla da olsa gıda bulamayacağız dediğimiz noktaya doğru gidiyoruz. Şeker fiyatları çok dengesiz bir halde seyrediyor. İthalat bu durumun çözümü değil.

BAKANLIK AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:

Tarım Ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığınca yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği üzere, 4634 sayılı Şeker Kanunu kapsamında, yurt içi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanması, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede, pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde, Cumhurbaşkanı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Son üç pazarlama yılında yurt içine satılan A kotası şekeri (yurt içine satılabilen şeker miktarı) sırasıyla 2 milyon 455 bin ton, 2 milyon 468 bin ton, 2 milyon 507 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin de oluştuğu gözlenmektedir. Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır.”

2.jpg

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum