İstiklal Marşı müzesi şart oldu

İstiklal Marşı müzesi şart oldu

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı yurt genelinde pandemi şartlarına rağmen sempozyum, konferans, sergi gibi çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

İstiklal Marşı çalışmaları ile adından söz ettiren araştırmacı/yazar Kasım Kocabaş, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı olması nedeniyle, ismi “İstiklal Marşı Müzesi” olan Türkiye’nin ilk müzesini kurmak istiyor. İlk defa 1925 yılı İstiklal Marşı’nı değiştirme marş yarışması belgelerini bir sahaftan satın alarak ortaya çıkaran Kocabaş daha sonra bu belgeleri “ İstiklal Marşı Belgeleri” adıyla 2018 yılında neşretmiş. Bu süreçte İstiklal Marşı’na ait orijinal belgeleri de yine müzayede ve sahaflardan satın alarak koleksiyon oluşturan Kocabaş, bu eserleri İstiklal Marşı’nın 100. yılı sebebiyle ilk kez 12 Temmuz’da Eskişehir de sergilediğini belirtti.

Sözlerine şu cümlelerle devam eden Kocabaş, “Ülkemizde ‘Mehmet Akif Müzesi’ adıyla farklı illerde bulunan müzelerde İstiklal Marşımıza ait bazı eserler sergilendiğini ancak, “İstiklal Marşı Müzesi” adı altında müstakil ve orijinal eserlerin sergilendiği bir müze olmamasının kendisini bu düşünceye sevk ettiğini belirtti.

Bayrağımızdan sonra milli ve manevi değerlerimizin en başında gelen İstiklal Marşımız için her yıl 12 Mart haftasında etkinlikler düzenlendiğini, fakat yılın her döneminde açık ve ziyaret edilebilecek bir İstiklal Marşı müzesinin özellikle yeni yetişen nesiller ve öğrenciler için gerekli olduğuna inandığını belirten Kocabaş, bu konuda kendisine destek verecek özel yada devlet kurumları ile birlikte bu idealini gerçekleştirmek için birlikte çalışmak istiyor.

Mevcut arşivinde İstiklal Marşının ilk taş plak kayıtlarından başlayarak ilk dönemlerine ait el yazısı ve ilk baskı İstiklal Marşı örnekleri, yine bestesine ait ilk dönem baskı ve el yazısı nota örneklerinden oluşan çok kıymetli bir koleksiyon olduğunu vurgulayan Kocabaş, bu koleksiyona her geçen gün yenilerini eklediğini söyledi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum