IRAK HUZURA HASRET KALDI

IRAK HUZURA HASRET KALDI

Irak öyle bir hale getirildi ki şimdi de kendi kendiyle savaşıyor. Siyasi krizler, terör saldırıları ve ekonomik sorunlarla boğuşan Irak’ta sokaklar karıştı.

Basra’da işsizlik ve yolsuzluğa karşı yapılan protestolar neredeyse ülkenin tüm güney kesimine sıçradı. Şiddetli çatışmaların ve ölümlerin yaşandığı protestolara ise göstericiler, ‘Açların Devrimi’ adını taktı. Ülkede, son günlerde artan hükümet karşıtı gösterilerde yaşanan krizi iyiden iyiye derinleştiriyor.

PROTESTOLAR ENGELLENEMİYOR

Yolsuzluk, işsizlik, hizmet yetersizliği gibi nedenler ile ülkenin petrol kenti Basra’da başlayan protesto gösterileri ülkenin güneyine kadar yayıldı. Beş kentte sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok güvenlik tedbiri alınmasına rağmen Iraklılar Bağdat, Necef, Kerbela, Zukkar, Misan, Divaniye, Nasıriye gibi ülkenin önemli kentlerinde büyük protestolar düzenliyor.

ARAP BAHARINI AKILLARA GETİRİYOR

Kimi zaman polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalara da sahne olan gösterilerde 10’dan fazla kişi ölürken yaklaşık 300 kişi de yaralandı. Olayların çıkış nedenleri, yapılış şekilleri ve özellikle ABD Dışişleri tarafından yapılan destek çağrısı akıllara ‘Arap Baharı’nı getirirken, göstericiler ise protestolarının adını koydu. Göstericiler ‘Açların Devrimi’ dedikleri protestolarını taleplerinin karşılanacağı güne kadar devam ettireceklerini belirtti.

Yolsuzluk, işsizlik, hizmet yetersizliği gibi nedenler ile ülkenin petrol kenti Basra’da başlayan protesto gösterileri ülkenin güneyine kadar yayıldı. Beş kentte sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok güvenlik tedbiri alınmasına rağmen Iraklılar Bağdat, Necef, Kerbela, Zukkar, Misan, Divaniye, Nasıriye gibi ülkenin önemli kentlerinde büyük protestolar düzenliyor.

SİYASET ÇIKMAZA GİREBİLİR

Ülkede Mayıs ayında yapılan seçimleri kazanan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da göstericilere destek verdiğini açıkladı. Sadr, ayrıcı taleplerin yerine getirilene kadar bütün siyasetçilerin hükümet kurma çalışmalarını durdurmaları çağrısında bulundu. Eğer ülkedeki siyasetçilerin çoğu bu çağrıya uyar ise zaten krizler ile boğuşan ülke siyaseti tamamen bir çıkmazın içine girecek.

PROTESTOLAR BAĞDAT’A SIÇRADI

Irak’ın güneyinde 10 gün önce başlayan hükümet karşıtı gösteriler kapsamında bugün düzenlenen protestolarda 1 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Irak Sağlık Bakanlığı bugün Zikar kentinde devam eden gösterilerde 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, protestoların başkent Bağdat’a da sıçradığı öğrenildi. Bugün Basra, Zikar, Misan ve İmare, Necef, Kerbela, Hille ve Divaniye kentlerinin yanı sıra Bağdat’ta da halk sokağa çıktı. Güvenlik önemlerinin artırıldığı Bağdat’ta göstericiler başkent merkezindeki Tahrir meydanında toplandı. Başkentteki hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye girmeye çalışan göstericiler, reform değil hükümeti yıkmayı istediklerini ifade etti. Göstericiler “Halk rejimi devirmek istiyor” ve “İran dışarı, Bağdat özgürdür” sloganları attı. Güvenlik güçlerinin Yeşil Bölge’ye girmeye çalışan göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanması sonucu 30 kişinin gazdan etkilendiği ifade edildi. Öte yandan, Müsenna kentindeki gösterilerde Hadi el-Amiri başkanlığındaki Bedir Örgütü binasını ateşe vererek “İran dışarı” sloganları attığı öğrenildi. Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise başkentte gösteri sırasında protestocularla güvenlik güçleri arasında herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını söyledi. Irak’ın çeşitli yerlerinde, İran’ın, biriken borçlarından dolayı ülkeye elektrik vermeyi kesmesinden sonra hükümet karşıtı protestolar başlamıştı. Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve artan işsizlikten şikayetçi olan birçok vatandaş da protestolara destek vermeye devam ediyor.

2 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Irak Sağlık Bakanlığı dün ülkenin 8 kentinde düzenlenen protesto gösterilerinde 2 kişinin öldüğünü ve 45 kişinin de yaralandığını açıkladı. Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf Bedir, dün başkent Bağdat ile 7 kentte yapılan kamu hizmeti aksaklığı ve yolsuzluk gösterilerinde 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve 45 kişinin yaralandığını belirtti. Ölen göstericilerin birinin Divaniye ve diğerinin Necef kentinde olduğunu söyleyen sözcü, “Meydana gelen şiddet olaylarında yaralanan 45 kişinin çoğu güvenlik güçleri mensuplarından oluşuyor. Bunların büyük kısmı hafif yaralı olduğu için taburcu oldu” dedi.  Irak Sağlık Bakanlığı dün gösterilerde 1 kişinin öldüğünü ve 41 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Bakanlık rakamlarına göre 10 günden bu yana devam eden gösterilerde ölenlerin sayısı 10’a ulaştı. Ölenlerin tamamı göstericilerden oluşuyor. Ancak soysal medyada gösterilerde 10’dan fazla kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı iddia ediliyor.

İNCİRLİK’TEN 4 BİN 990 SORTİ YAPILMIŞTI

Tarihe kara bir leke olarak geçen 1 Mart tezkeresi, her ne kadar TBMM’den geçmese de, sonrasında yaşananlarla etkisini uzun yıllar sürdürdü.

1 Mart’ta Gazi Meclis’ten Amerika’nın Irak işgaline izin veren ünlü Tezkereyi geçiremeyen dönemin İktidarı, ne acıdır ki sonrasında ABD’nin Irak’ı işgalinde kullanılmasına izin verdi! Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Irak savaşında ABD, İncirlik’i kullandı ve buradan 4 bin 990 sorti gerçekleştirdi” demekten çekinmemişti!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.