Ilgın Şeker Fabrikası'nın bölge ekonomisine katkısı: 1 milyar 344 milyon lira

Ilgın Şeker Fabrikası'nın bölge ekonomisine katkısı: 1 milyar 344 milyon lira

Temeli, Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan, 39 yıldır üretime ara vermeden devam eden Ilgın Şeker Fabrikası'nda pancar alımı başladı.

Bölge ekonomisine ciddi katkılar sunan Ilgın Şeker Fabrikası'nda 2021-2022 yılı kampanya dönemi başladı. Fabrika tarafından pancar alımı yapılmaya başlandı. Adı bir dönem özelleştirmeyle anılan, Türkiye'nin 20'nci şeker fabrikası olan ve temeli Necmettin Erbakan tarafından 1976'da atılan Türkşeker Ilgın Şeker Fabrikası'nda yeni üretim sezonunun bereketli geçmesi bekleniyor. Kampanya döneminin de yaklaşık 5, 5 buçuk ay sürmesi öngörülüyor.

GEÇEN YIL PROBLEMLİYDİ, KİREÇ OCAKLARI TAMAMEN YENİLENDİ

Geçtiğimiz kampanya döneminde fabrikanın en önemli unsuru olan ve eski teknoloji ile çalışan kireç ocakları artık çalışamaz durumda olduğu için üretim son dönemlerde tamamen durdurulmuştu. Çürümeye başlayan 150 bin ton pancar ise TIR’larla başka fabrikalara taşınmaya başlanmıştı.

4-2-1067x800.jpg

Ilgın Şeker Fabrikası'nda 2021 yılı revizyon döneminde kamuoyunda "Fabrika Yapan Fabrika" olarak bilinen Türkşeker Ankara Makine Fabrikası tarafından imalatları yapılan rafineri ünitesine ait dik refrijerant ile 125 metreküplük eberhard kireç ocakları tamamen yenilendi. Ek pancar havuzu, meydan düzenlemesi ve Türkşeker'in yeni kurumsal kimliğine uygun olarak çevre düzenlemesiyle modern bir kimliğe bürünerek yeni kampanya dönemine hazırlandı.

BÖLGE EKONOMİSİNE 1 MİLYARDAN FAZLA KATKI SUNACAK

Ilgın Şeker Fabrikası'nın adı özelleştirmeyle anılıyordu. Fabrikanın “Zarar ettiği” söyleniyordu. Ilgın Şeker Fabrikası'na en az maliyetle en fazla üretim yapıldığı ve kâr sağlandığı için ödül verilmişti. Bölgenin ekonomisine ciddi katkılar sunan fabrikada 2021-2022 kampanya döneminde yaklaşık 1 milyon ton şeker pancarı işlenerek, ana ürün olarak 130 bin ton şeker üretilecek. Yan ürün olarak 44 bin ton melas ve 350 bin ton yaş pancar posasının üretileceği fabrikanın bölge ekonomisine katkısının 1 milyar 344 milyon lira olması bekleniyor.

ILGIN ŞEKER FABRİKASI'NIN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Ilgın Şeker Fabrikası'nda bereketli bir kampanya döneminin geçeceğini işaret etti. Çiftçi çocuğu olduğunu, göbek bağının toprağa bağlı olduğunu dile getiren Özdemir, bu yıl hükümet tarafından pancara 420 lira gibi iyi bir para verildiğini aktardı. Kuraklığın kendini hissettirdiği bir dönemde pancarın üreticiler açısından daha büyük önem kazandığını aktaran Özdemir, Ilgın Şeker Fabrikası'nın Türkiye'nin en gözde şeker fabrikası olduğunu belirtti.

haciahmet-ozdemir-1200x800.jpg

Geçen kampanya döneminde kireç ocaklarında bir olumsuzluk yaşandığını kaydeden Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özel çabalarımızla genel müdürlüğümüzden, bakanlıkla görüştük. Bakım için ciddi bir pay ayrıldı. Fabrika yönetimi çok iyi çalıştı. Rekolte yükseldi. Olumsuzluklar büyük oranda giderildi. Bakımlar yapıldı. Ilgın Şeker Fabrikası'nın bakımı tam anlamıyla biterse, fabrika kurulduğu günden bu yana en fazla pancar işleme dönemini yaşayabilir. Yaptığımız bakımla Ilgın Şeker Fabrikası verimi ve üretim kapasitesi en az yüzde 50 oranında artacak. Böylelikle Ilgın Şeker Fabrikası'nın önemi Türkiye'de daha da artacak.”

ILGIN ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRMEDEN UZAK DURACAK”

Geçen yıl yaşanan olumsuzluktan dolayı Ilgın Şeker Fabrikası'nda kampanyanın erken bitirilmek zorunda kalındığını hatırlatan Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş ise şunları kaydetti: “İyi bir çalışmayla bacalar yenilendi. Fabrikada yenilenme devam edecek. Konu ile ilgili genel müdürlükle görüşmeler yapıldı. Yatırımlar devam ediyor. Fabrika Varlık Fonu'na devrediliyor. Bundan böyle çalışma süresi uzayacak.

yalcin-ertas-800x800.jpg

Fabrikada şeker üretimi artacak. Ilgın'da yapılan çalışmaların verimi alınıyor. Bu kapsamda Ilgın Şeker Fabrikası bölge için büyük bir önem arz ediyor. Yunak-Akşehir-Doğanhisar tarafının tek bağlantı noktası Ilgın olmuş durumda. Ilgın için tarım, tarım için de şeker pancarı çok önemli. İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz. Fabrikamız, üretmeye tam anlamıyla hazır. Fabrika müdürü Onur Turhan beye de teşekkürlerimizi ilettik. Ben, öyle öngörüyorum ki,

Ilgın Şeker Fabrikası'nda özelleştirmeden uzak durulacak. Türkiye'de fabrikalar için Ilgın Şeker Fabrikası mihenk taşı olarak kalacak. Ben, Ilgın Şeker'in elden çıkarılmayacağını düşünüyorum.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.