Ilgın düğünlerinde gelenekler yaşatılıyor

Ilgın düğünlerinde gelenekler yaşatılıyor

Ilgın'a bağlı  Aşağıçiğil Mahallesi'nde Türk gelenekleri düğünlerde yaşıyor. Yöresel kıyafetler giyiliyor, üç gün süren düğünlerde “ıspa” gibi ilginç eğlenceler düzenleniyor.

Ilgın'a bağlı  Aşağıçiğil Mahallesi'nde Türk gelenekleri düğünlerde yaşıyor. Yöresel kıyafetler giyiliyor, üç gün süren düğünlerde “ıspa” gibi ilginç eğlenceler düzenleniyor. Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Aşağıçiğil Mahallesi halkı yöresel kıyafetlerin öne çıktığı, geleneklerin halen yaşatıldığı düğünleri ile biliniyor. Kasaba iken büyükşehir ilan edilince “mahalle” statüsüne geçirilen Aşağıçiğil’de yaşayanlar geçmişlerinin tarihteki ilk Türk devleti Karahanlılara kadar uzandığını söylüyor. Çiğil Türklerinin torunu olduklarını ifade eden mahalleliler, yaklaşık 2700 nüfusa sahip olan mahallenin sürekli göç verdiğini anlatıyor.

BUGÜNE TAŞINAN GELENEKLER

Aşağıçiğil’de eski Türk geleneklerinin izleri rahatlıkla sürülebiliyor, özellikle düğün gelenekleri halen yaşatılıyor. Düğünlerde giyilen kıyafetlere özel anlamlar yükleniyor, kadınların giydiği kıyafetler ayrı anlamlar taşıyor. Her kıyafetin özel bir adının ve giyilme dönemlerinin bulunduğu mahallede, evliyken, bekarken ya da nişanlıyken farklı kıyafetler tercih ediliyor. Dikişlerinden süslemelerine özel detayları bulunan bu özel kıyafetlerin dikimini az sayıdaki kişi yapabiliyor. Yeni nesilde pek ilgi gösterilmediği için bu geleneğin unutulmasından endişe ediliyor. Özellikle el emeği gümüş takıları bulunması giderek zorlaşıyor.

FARKLI KIYAFETLER, FARKLI ANLAMLAR

Saya: Düğün öncesi gelinin arkadaşları ellerinde şeker dolu kovalarla tüm mahalleyi geziyor ve insanları düğüne davet ediyor. İnanışa göre, o elbise ile ne kadar çok gezilerse o kadar çok günah siliniyor. Bu kıyafetin masumiyeti ve lekesizliği simgelediği düşünülüyor.

Kutmu-Yeşil: Sadece evli olanların giydiği bu kıyafet. Özel günlerde veya düğün sonrası dönemde aile ziyaretlerinde giyiliyor. Bu kıyafet ile birlikte fes de takılıyor.

Fes: Evli olanlar ve olmayanları ayırt edecek biçimde evli kadınlar kafalarına fes takıyor. Bu özel fesler çeşitli boncuklar ve altın ile süsleniyor.

KAŞIK OYUNU VE DÜĞÜN KUTLAMALARI

Aşağıçiğil Mahallesi’nde yöresel kıyafetlerin yanı sıra kaşık oyunu da geleneksel kaşık oyunu da yaşatılıyor. Bir kadının tef çaldığı, iki kadının da kaşıklarla karşılıklı oynadığı bu oyunun da yer aldığı düğünler üç gün sürüyor. Cuma akşamı “ıspa” denilen bir tören yapılıyor. Ispa gecesinde damadın arkadaşları kız kılığına girerek oyun havası eşliğinde düğüne gelen davetlileri eğlendiriyor. Ertesi gün ise gündüz çeyiz bakma, akşam ise kına gecesi yapılıyor. Çeyiz günü erkek tarafının geline hazırlamış olduğu çeyizler tüm davetliler önünden kimin yaptığı söylenerek gelinin kafasının üstünde bir tur atılarak gösteriliyor. Pazar günü gelin baba evinden çıkıyor ve düğün sona eriyor. Düğün sonrası da bazı gelenekler devam ediyor. Gelinin annesine 3 gün yasağı vardır, gelin düğünden sonra 3 gün annesini göremiyor, üç gün sonra annesinin evine yemeğe geliyor.

ALİ GÖZEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.