İlçelerin turizm potansiyeli ele alınacak

İlçelerin turizm potansiyeli ele alınacak
Konya İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarına başladı. Toplantıların ilk birleşiminin en önemli gündemini 31 ilçede yapılacak turizm araştırmaları oluşturdu.Konya İl Genel Meclisi 20. seçim dönemi, 2. çalışma dönemi 18. toplantısının birinci birleşi
 İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi’nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Konya turizminin canlandırılması ve 31 ilçedeki turizm potansiyelinin gün yüzüne çıkarılması konuları gündeme geldi.
Selvi, açılışta yaptığı konuşmada, İhtisas Komisyonlarının her ay ilçelerde yaptığı çalışmaların yatırıma dönüşmesindeki önemine değinerek, bu çalışmaların ilçelerden gelen talepler bitinceye ve yatırımlar tamamlanıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Selvi, “İlçelerden gelen talep ve önergeleri planlayıp, bütçe doğrultusunda yatırıma dönüştüreceğiz” diye konuştu. Başkan Selvi, annesi vefat eden Akşehir İl Genel Meclisi Üyesi Lokman Candan’a başsağlığı dileğinde bulundu.
Toplantıda ilk olarak Alt Yapı ve Çevre Daire Başkan Vekili Seyfullah Uğuz, 2010 yılı tül artışlarıyla ilgili olarak Meclis üyelerini bilgilendirdi. Daha sonra Meclis Divan Katibi Mustafa Özkan, 2009 yılında Konya’ya gelen turist sayısı, kaç kişinin konakladığı ve gelen turistin Konya ekonomisine katkısına yönelik İl Özel İdaresi tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı’na sunulan raporu okudu. Raporun okunmasının ardından Meclis üyeleri söz alarak, konu ile ilgili görüş ve önerilerini bildirdi. İlk olarak görüşlerini açıklayan Bozkır Üyesi İbrahim Gün, Konya merkezindeki tarihi ve turistik yerler ile müzelerin Alaeddin Tepesi çevresinde toplandığını, ancak şehir içinde bu yerleri gösteren hiçbir yön levhası bulunmadığına dikkat çekerek, bu önemli eksikliğin giderilmesini önerdi. Mevlana Müzesi’nde ise rehber ile gelmeyen turistlerin müzeden gerekli bilgiyi almadan ayrıldığına değinen Gün, Almanya’da bir müzede gördüğü telefon sistemiyle tanıtım konusunda şu örneği verdi: “Girişte ziyaretçilere verilen ve 3 dilde müzenin tanıtımının yüklendiği telefon ile istediğiniz dili seçerek, müze hakkında bilgi alıyorsunuz. Türkiye’de Topkapı Müzesi’nden sonra en fazla ziyaretçi alan Mevlana Müzesi’nde de bu uygulamaya geçildiği taktirde ziyaretçiler bilgilenerek ayrılacaklardır.”
Daha sonra söz alan İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı ve Ilgın Üyesi Faruk Koç da yalnız il merkezinde değil, ilçelerde de çok sayıda tarihi değer bulunduğunu hatırlatarak, bunların da değerlendirilip turizme kazandırılmasını önerdi. Raporun okunması ve Meclis üyelerin görüş bildirmesinden sonra rapor Turizm Komisyonu’na havale edildi.
İLÇELERDEKİ TARİHİ VE TURİSTİK YERLER İNCELENECEK
Turizm Komisyonu, önümüzdeki aydan itibaren her ay 4 ilçeyi gezerek, bölgenin tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgili inceleme yapıp, rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor doğrultusunda Meclis’te alınan kararlar ile bölgedeki tarihi ve doğa güzelliklerin turizme kazandırılması planlanıyor.
Meclis’e sunulan raporda 2009 yılında Konya’ya toplam 1 milyon 717 bin 942 ziyaretçi geldiği bildirilirken, bunun 1 milyon 338 bin 113’ünü yerli, 353 bin 233’ünü ise yabancı turistler oluşturdu. Ziyaretçilerden 1 milyon 862 bin 708 TL gelir elde edildi. En fazla ziyaretçi 1 milyon 461 bin 616 ile Mevlana Müzesi’ne geldi. İnce Minare Müzesi’ni 60 bin 440, Karatay Müzesi’ni 50 bin 900, Atatürk Müzesi’ni 28 bin 584, Çatalhöyük’ü ise 6 bin 976 kişi ziyaret etti. Konya’ya geçen yıl gelen 1 milyon 717 bin 942 ziyaretçiden sadece 421 bin 321 kişi konakladı. Konaklayan turistlerin üçte ikisinin yerli olduğu gözlendi. Konaklamanın yetersiz kaldığının dikkat çektiği raporda, Meclis yapılan incelemeler sonucunda konaklamanın artması için de çalışma yapacak.
BELDELERE 170 MİLYON
İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantılarının turizmle ilgili bir diğer maddesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca İl Özel İdaresi hesaplarına gönderilen paralara yönelik oldu. Hisarlık, Yazla, Söğüt, Dereiçi, Dereköy, Sorkun ve Çağlayan belediyelerine 20 bin, Hüyük Belediyesi’ne 30 bin TL olmak üzere toplam 170 bin TL ödeneğin İl Özel İdaresi bütçesine gelen ödenek olarak kaydedilmesi ve adı geçen belediye başkanlıkları hesabına aktarılması konusu komisyona havale edildi.
İl Genel Meclisi Ağustos ayı ikinci birleşimine 3 Ağustos 2010 Salı günü saat 10.00’da başlayacak.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.