"Herkes koronavirüse yakalanacak!"

"Herkes koronavirüse yakalanacak!"

Türkiye'de vaka sayılarının 2 aya kadar çok daha hızlı bir şekilde artacağını ve bu artışlara da kimsenin anlam veremeyeceğini belirten Anıt Hastanesi Acil Servis Doktoru Murat Gedik, “Bu illete yakalanmayan kimse kalmayacak. Gelecek adına çok endişeliyiz

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayıları artıyor. Tüm mücadelelere rağmen, artışların önüne geçilemiyor. Önümüzdeki aylarda vaka ve buna bağlı ölümlerin artışından endişe ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa’dan kritik bir açıklama geldi. Açıklamada, ekim ve kasım aylarında, koronavirüse bağlı ölümlerin daha da artabileceği ifade edildi.Dünya Sağlık Örgütü Avrupa direktörü Hans Kluge, “Koronavirüsle mücadele daha da zorlaşacak. Ekim ve kasım ayında daha fazla ölüm göreceğiz” dedi.

VAKA ARTIŞLARINI KİMSE YAKALAYAMAYACAK!

Anıt Hastanesi Acil Servis Doktoru Murat Gedik, soğuk havalarda akciğer sorunlarının daha fazla izlendiğine dikkat çekti. Havaların soğumasıyla beraber akciğer enfeksiyonlarında artışların yaşandığına vurgu yapan Gedik, bu süreçte hastanelerin kapasitesi dahilinde hizmet verdiklerini söyledi. Önümüzdeki aylar için aynı şeyleri söyleyebilmenin pek mümkün gözükmediğini belirten Gedik, “Gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı Covid ile birleşecek. Vaka artışları farkedilmesi zor bir şekilde artacak. Bu artışlar, insanları analitik düşünmeye sevk edecek. Önümüzdeki aylarda bizi çok zorlu günler bekliyor” dedi.

1 BUÇUK AYA ÇOK SERT TEDBİRLER ALINIR

Türkiye'de sürü bağışıklığına doğru gidildiğini, vakaların yayılımının önüne geçilemediğini dile getiren Dr. Gedik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlarımız maskesiz dolaşıyor. Sosyal mesafe ihmal ediliyor. Bugün Türkiye'de her 5 kişiden biri ya temaslı ya Covid ya da geçirmiş durumda. Daha ağır yaptırımların gündeme geleceği günlere giriyoruz. 1 veya 1 buçuk ay sonra vakalardaki artış sebebiyle çok daha sert ve ağır yaptırımlar ülkemizin gündemine girecek. Çünkü gidişat ve vaka artış hızı bize bu gerçeği gösteriyor.”

7-8 AY İÇİNDE NÜFUSUN BÜYÜK KISMI GEÇİRECEK

Bugün neredeyse her bir iş yerinde Covid-19 vakasının görüldüğünü ifade eden Anıt Hastanesi Acil Servis Doktoru Murat Gedik, “7-8 aya bütün Türkiye bu virüse yakalanmış olacak. Binde 4 veya 5 hariç herkes Covid'e yakalanacak. Tedbiri elden bırakmamak gerekir. Bugün, Türkiye çığın üzerinde bir düzlemde. Çığ da sürekli büyüyor. Aşı konuşuluyor. Aşının faydalı olabilmesi için dünya üzerinde 2-3 yıl denenmesi gerekir. Uzun dönemde ne gibi sıkıntıları var onun tespit edilmesi lazım. Ciddi yan etkileri olabilir. Grip aşısı büyük önem arz ediyor. Yaşlıları aşılamanın faydası var. Çocuklardan yana bu süreçte bir tedirginlik yok ama 10 yaş altı ciddi şekilde bulaştırıcı” şeklinde konuştu.

ÇARESİZ TERCİHLERE ZORLANABİLİRİZ!

“Endişeliyim” diyen Gedik, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Bazı endişeler taşıyorum. Bugün günde sadece ben gelen hastalarımdan 40'ına pozitif tanı koyuyorum. İlerleyen günler adına sağlık hizmetleri olarak yetersiz kalmamız durumu söz konusu olabilir. Sağlık çalışanları bu süreçten dolayı çok yoruldu. Vaka artışlarıyla birlikte artık hangi hastayı kurtarmalıyız noktasına gelmekten korkuyoruz. Çaresiz tercihlere zorlanabiliriz. Tedbiri elden bırakmamak gerekir. Yine söylüyorum, çığın üzerinde bir düzlemdeyiz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.