Hayvanın doğasına  göre barınaklar ısıtılıyor

Hayvanın doğasına göre barınaklar ısıtılıyor

Hayvanat bahçesinde hayvanların doğal yaşamlarındaki barınma koşulları göz önünde bulundurularak iklim ve hava ile uyumlu ısıtma sistemleriyle hayvanların soğuktan korunmaları sağlanıyor

Konya’nın tek hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan, içerisnde 82 çeşit ve 500'ün üzerinde hayvan bulunduran Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi kış hazırlıklarını tamamladı. Yapılan kış hazırlıkları çerçevesinde hayvanların doğal yaşamlarındaki barınma koşulları göz önünde bulundurularak iklim ve hava ile uyumlu ısıtma sistemleriyle hayvanların soğuktan korunmaları sağlanıyor.

BARINAKLARDA KALORİFER VEYA UFO VAR

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hayvanat bahçesindeki hazırlıkların hız kazandığını ifade eden  Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Veteriner Mehmet Ali Can, hayvanların kışın soğuktan etkilenmemeleri ve korunmaları amacıyla başlatılan hazırlıklar çerçevesinde, hayvanların barındığı kapalı alanlara iklim ve hava ile uyumlu ısıtma sistemlerinin kurulduğunu söyledi. Mehmet Ali Can, kış aylarında iklimlendirme sistemiyle bazı hayvanların barınağına ufo bazılarına ise kalorifer peteği yerleştirdiklerini söyledi. Hayvanların sağlığı için en ince ayrıntının bile düşünüldüğünü kaydeden Can, “Yazın sıcaktan bunalan bazı hayvanların su ile serinletildiğini, kışın da hayvanlarımızın doğal barınma ortamlarının düşünülerek ısıtma sistemleri oluşturulduğunu belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte çok sayıda kafese ayrı ayrı ısıtma sistemi kuruldu. Isıtma işlemi hayvanların yapısı düşünülerek ayarlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

KİMİSİ SICAĞI KİMİSİ DE SOĞUĞU SEVİYOR

Bahçede bulunan hayvanları yaşam şekline göre kışa hazırladıklarını, bu hazırlanma aşamasında deneme yanılma yolunu kullandıklarını ifade eden Can, “Ağırlıklı olarak bahçemizde Afrika kıtasına ait hayvanlar bulunduğu için Afrika iklimini yakalamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Deve, aslan, kaplan, puma, maymun ve benzer türdeki hayvanların sıcak iklimi; ayının ise soğuk iklimi sevdiğini aktaran Can, bu nedenle hayvanların barınak sıcaklıklarını bünyelerine göre belirlediklerini söyledi. Can, “Bazı hayvanlar çok fazla sıcağa ihtiyaç duyarken bazı hayvanlar ise serin ortamda barınıyor. İklimlendirme, hayvanların bu tür özellikleri de göz önüne alınarak yapılmaktadır “dedi.

YILDA 100 BİN ZİYARETÇİ GELİYOR

Yılda yaklaşık 100 bin kişinin hayvanat bahçesini ziyaret ettiğini belirten Can, bu ziyaretlerin ekonomik fayda sağladığını, ekonomik sıkıntı çekmediklerini, ancak hayvan bulma sıkıntısı çektiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Salgın hastalıklar nedeniyle hayvan ithal edemiyoruz. İzin verilmiyor. Egzotik hayvan getiremiyoruz.”

Kış aylarında doğada aç kalan ve yaralanan hayvanlara sağlık hizmeti de verdiklerini ifade eden Can, “Genel olarak kış mevsiminde kar yağdığı zaman yiyeceklerin üstü kapanıyor. Bu nedenle de hayvanlar aç kalıyor. Doğada yaşayan hayvanların da aç kalmaması için belirli noktalara yem ve et bırakıyoruz. Bunun dışında güçsüz ve yaralı olanları barınaklara getirip iyileşene kadar gözetim altında tutuyoruz. İyileştikten sonra doğaya bırakıyoruz” ifadelerini kullandı. 

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.