Hayatın İçinden Kısa Kısa - 67

RÜYAYI GÖRDÜ. PEYGAMBERİMİZ (SAV) YORUMLADI. RÜYA NEYDİ? PEYGAMBERİMİZN (SAV) CEVABI NEYDİ?

Hz. Ömer’in (ra) oğlu Abdullah (ra) (Peygamberimizin (sav) eşi Hafsa validemizin küçük kardeşi) anlattı; “Hz. Peygamberimiz (sav), sabah namazından sonra, mihrapta bize döner, rüya göreniniz var mı diye sorardı. Varsa yorumlar, yoksa kendi gördüğü rüyayı anlatırdı. Bir gün ben bir rüya gördüm. Ablam Hafsa’ya (ra) anlattım. O da Peygamberimize (sav) sordu. Bana rüyamın cevabı geldi. Rüya özetle şöyleydi; İki melek gelip, beni aldılar. Cehenneme götürdüler. Baktım kuyu gibi, bir yer. İçinde tanıdıklarım var. Cehennemden Allah’a (cc) sığınırım diye, ağlayarak yalvardım. O esnada, bir melek daha geldi. Bana, sen korkma, korkutulmayacaksın dedi. Ablama rüyamı anlattım. Peygamber Efendimize (sav) sordu. Cevaben, Peygamberimiz (sav) “Abdullah ne güzel ne iyi bir insan. Bir de gece namazlarına devam etse." Dediğini haber verdi. Bundan sonra, gece namazlarına devam ettim ve hiç terk etmedim.

Allah (cc) bazı kullarının daha iyi olması için, ikaz ediyor. Bazen bizlerde de olmaz mı, kötü bir rüya görür, aniden uyanırız. İyi ki rüyaymış diye dua ederiz.
Hz. Peygamber (sav), gece namazlarına (teheccüd) devam eder ve şöyle buyururdu “Gecenin öyle bir saati vardır ki, onu yakalayıp hayırlı bir iş isteyen Müslümana, Allah (cc) ne isterse verir.” İstemek bizden, vermek Allah’tan (cc).

MUHAMMED İKBAL HACDAN GELENLERE NE SORDU?

Muhammed İkbal, Pakistan milli şairi, sufi, cihad insanı. Kabri cennet, mekânı âli olsun.
Hacdan dönenleri ziyaret etti ve hacılara sordu. Maddi hediyeler aldınız. Manevi hediyeleri de getirdiniz mi ? Hediyeleriniz içinde Hz. Ebu Bekir’in (ra) sıdkını ve teslimiyetini, Hz. Ömer’in (ra) adaletini, Hz. Osman’ın (ra) iman haya ve cömertliğini, Hz. Ali’nin (ra) heyecan ve cihadı var mı getirdikleriniz de? Muhammed İkbal, aslında sorulması gerekeni sordu. Maddi hediyeler dünyalık, onun sorduğu hediyeler ise ahiretlik içindi.

Eserlerde şöyle bir rivayet vardır. Muhammed İkbal uçakla seyahatinde, uçak Türkiye üzerine gelince, ayağa kalkar Türk semalarını geçinceye kadar, ayakta dururdu. Soranlara Osmanlı torunlarının topraklarından geçiyoruz. Onların İslam’a yaptıkları hizmetinden dolayı, hürmeten ayağa kalkıyorum.
Muhammed İkbal, böyle bir Müslüman, böyle bir Türk dostu idi. Acaba kaçımız İkbali okuduk? çocuklarımıza okuttuk.

Allah (cc) ve onun dostlarını sevmek ve onları anmak, dualarımıza dahil etmek asli bir görevimizdir. Bu görev babında, ruhuna bir Fatiha üç İhlas okuyalım.

Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veysel Candan Arşivi

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 66

11 Nisan 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 65

10 Nisan 2026 Cuma 10:36

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 64

09 Nisan 2026 Perşembe 10:37

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 63

08 Nisan 2026 Çarşamba 10:06

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 62

07 Nisan 2026 Salı 11:27

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 61

06 Nisan 2026 Pazartesi 10:05

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 60

05 Nisan 2026 Pazar 10:39

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 59

03 Nisan 2026 Cuma 11:16

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 58

02 Nisan 2026 Perşembe 10:23

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 57

01 Nisan 2026 Çarşamba 10:25