Hayatın İçinden Kısa Kısa - 205

EHLİ SÜNNET ALİMLERİMİZİN VASİYETİNDEN BİR BÖLÜM

“Ölüm var unutmayın.”

“Allah (cc) sizi her an görmekte. İki meleğiyle yaptıklarımızı yazmaktadır.”

“Namazı aksatmadan kılın. Cemaatle kılmaya gayret edin.”

“Lokmalara dikkat edin. Helal yiyin. Helal için.”

“Şüpheli şeylerden uzak durun.”

“Beş kuruş dahi olsa, Kul hakkına dikkat edin.”

“Herkesle iyi geçinin. Güzel ahlak sahibi olun.”

“Kimseye kin ve nefret beslemeyin.”

“Mezarları ziyaret edin. Ölülerinizi rahmetle anın. Onlar üzerine Kuran Kerim okuyun.”

“Öldükten sonra hesap var. Hesaba hazırlıklı olun.”

Yukarıda yazmaya çalıştığımız, alimlerimizin vasiyetlerinden sadece bir bölümüdür. Bu sohbetlerin yazıldığı kitapları okuyun veya yapılan sohbetlere devam edin. Salih insanlarla beraber bulunun. Dünya ile meşguliyeti abartmayın. Ahireti tercih edin. Bu vasiyetlere uyanlara ne mutlu.

Hak Dostu büyük veli Cüneydi Bağdadi (ra) Hz.leri talebeleri ile bir pazar yerinden geçiyordu. Buz satan bir adam bağırarak diyordu ki, sermayesini tüketen adama acıyın, buz alın. Üstat bu sözü duyunca bayıldı. Kendine gelince sordular, Efendim ne oldu? Cevap, görmediniz mi adam bizi tarif ediyor. Bizim ömürler de buz gibi erimiyor mu?

Hz. Ömer (ra) Efendimiz, hizmetlisine, her gün gel bana, ölüm var Ya Ömer diye hatırlat. Böyle devam etti. Bir süre sonra, artık gelme, sakalıma ak düştü. Bana ölümü hatırlatıyor.

Yine Hz. Ömer (ra) Efendimiz şöyle bir olay nakletti. Hadis kitaplarında Cibril Hadisi olarak geçer; “Peygamberimizle (sav) Sahabilerle beraber oturuyorduk. Çok güzel giyinmiş, üzerinde yorgunluk alameti olmayan bir adam geldi. Diz çöktü. Dizini Peygamberimizin (sav) dizine tuttu. Elini dizlerine koydu ve sordu. İman nedir? Peygamberimiz (sav) 6 şartı saydı. Peygamberimize (sav) doğru söyledin dedi. İslam’ın şartını sordu. Peygamberimiz (sav) 5 dedi ve saydı. Ona da doğru söyledin dedi. Adam hem soruyor hem cevap veriyor hem de tasdik ediyordu. Tuhafımıza gitti. Daha sonra, İhsan nedir diye sordu. Peygamberimiz (sav) “Biz, Rabbimizi görmüyoruz ama O bizi devamlı görüyor.” Daha sonra kıyameti sordu. Peygamber Efendimiz (sav) “Soran gibi, ben de zamanını bilmiyorum.” Peygamber Efendimiz (sav) kıyametin alametlerini saydı ve gelen şahıs kalkıp gitti. Peygamberimiz (sav) bize sordu,” Geleni tanıdınız mı? “Hayır, Ya Resul Allah, tanımadık, “Bu Cebrail (as) idi. Size dininizi öğretmek için geldi.

Peygamberimiz (sav) buyurdular ki; “ Yalnız kılınan namazla, cemaatle kılınan arasında 25 kat ecir fazlalığı vardır. Onun için namazlarınızı cemaatle kılın.

Peygamber (sav) Medine-i Münevvere’de kaldığı sürece, Cennet’ül Baki mezarlığını ziyaret eder. Orada metfun bulunan Müslümanlara dua ederdi.

Yine Peygamber (sav) mahşer ve kıyamet hakkında, olacakları haber vermiştir.

Buraya kadar yazdıklarımızdan özetle şunu anlatmaya çalışıyoruz: Kitap ve Sünnetle irtibatı kesmeyin. Sıkıntıya düşünce daraldığınızda Kitap ve Sünnete müracaat edin. Yazdığımızla, okuduğumuzla amel etmeyi Rabbimiz hepimize nasip etsin. Âmin.

Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veysel Candan Arşivi

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 204

29 Ağustos 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 203

28 Ağustos 2026 Cuma 11:27

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 202

27 Ağustos 2026 Perşembe 10:25

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 201

26 Ağustos 2026 Çarşamba 11:11

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 200

25 Ağustos 2026 Salı 10:10

Hayatın İçinden Kısa Kısa-199

24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:25

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 198

23 Ağustos 2026 Pazar 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 197

22 Ağustos 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 196

21 Ağustos 2026 Cuma 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 195

20 Ağustos 2026 Perşembe 11:00