Hayatın İçinden Kısa Kısa - 154

HZ. PEYGAMBERİMİZ (SAV) EBEVEYN (ANNE-BABA) HAKKINI NASIL TARİF ETTİ

Peygamber Efendimiz (sav) ashabıyla ilgilenir. Hastaları ziyaret eder, cenazelerine katılır, sorularını cevaplandırırdı. Ömrü boyunca Ümmeti üzerinde titredi. Sonuçta, cahiliye toplumundan, çok merhametli, inançlı ve imanlı bir toplum meydana getirdi. Bunun için de hep Rabbimizden yardım istedi.

Nihayet veda haccında 124.000 Sahabiye ulaştı. (Allah (cc) hepsine rahmet etsin.)

Rivayet edilir ki; Peygamberimize (sav) bir gün biri geldi ve sordu, Anam babam öldü. Şimdi bende onların hakkı kaldı mı? Cevap” Evet. Kaldı. “Adam, ne yapayım? Peygamberimiz (sav) cevaben” 1- Onlar için Rabbinden af dile. 2-Vasiyetleri varsa, yerine getir. 3-Onların dostlarına ikram et, ziyaretlerini yap.

Peygamber Efendimizin (sav) bu şahsa emirleri, bütün Ümmeti Muhammed için geçerlidir. Anne ve babası sağ olanlar, onların hizmetinde bulunmaları, onları incitmeyerek Kuranı Kerim ifadesiyle ‘üf’ bile dememeleri gerekir. Vefat edenler içinde yapılacakları, Peygamberimiz (sav) özetledi.

Hal böyle iken, şimdi halimizi hatırlayalım. Anne ve babasıyla aynı evde kalmak istemeyenler, bayramdan bayrama telefonla arayanlar, olmadı daru’l acezeye yatıranlar. Kötü örnekleri çoğaltıp, yazımızın manevi havasını bozmak istemiyorum. Belki özetle şöyle söylemek gerekir. Geriye dönüp baktığımızda ne büyük hazineler ne büyük değerler kaybettiğimiz anlaşılmaktadır.

HASTALIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Bedenin fiziki hastalıkları olduğu gibi, kalbinde hastalıkları vardır. Bedeni hasta olanlar, hemen tabibe gider de, kalbi hasta olanlar farkına varmadan, sıkıntı, üzüntü, depresyon içinde bocalar dururlar. Halbuki bilmezler ki, bu kalbi hastalıkların da tedavisi mevcuttur.

Ehli Sünnet alimlerimiz reçeteyi yazmışlardır. Bu reçete yazanlardan biri de Hasan Basri’dir (ra) (Allah (cc) ondan razı olsun) Kalbin rahat ve huzuru için, Hasan Basri’nin (ra) yazdığı reçete şudur; “1- Manasını düşünerek Kuranı Kerim okuyun. 2- Az yiyin, az uyuyun, az konuşun. 3- Geceleri, ibadeti ihmal etmeyin. 4-Seher vakitleri, kendiniz ve Ümmeti Muhammed için dua edin. 5-Salihlerin sohbetine devam edin.”

Bu 5 maddeyi dikkatle incelediğimiz zaman, kalbin tedavisi için, Kuranı Kerim okuyarak, Allah’ı (cc) zikir etmek, az yiyip, az uyuyup, az konuşmak, geceleri değerlendirmek, seher vakitlerinde Müslümanlara dua etmek, iyi insanların yanında bulunmak. Hepsi bu. Nefsi hesaba çekip, yukarıdaki tedavi metodunu uygulamakta fayda var.

Yazmak, okumak kâfi gelmez. İlla ki yazılanları, okunanları pratiğe dökmek lazım. Bu yazıyı, banta alıp binlerce defa dinlesek, hiçbir faydası olmaz. İlla yazılanları yapmak lazım.

Bu şuna benzer, Hasta hekime gitti, muayene oldu. Reçetesini yazdırdı. İlaçları da aldı ama kullanmadı. Bu reçetenin faydası olmaz. Tıpkı bunun gibi.

Zaman kaybetmeden, hemen ama hemen, vakit geçirmeden uygulamaya koy. Allah (cc) hepimize kolaylık versin.

Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veysel Candan Arşivi

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 153

09 Temmuz 2026 Perşembe 09:20

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 152

08 Temmuz 2026 Çarşamba 10:57

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 151

07 Temmuz 2026 Salı 11:08

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 150

06 Temmuz 2026 Pazartesi 10:22

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 149

05 Temmuz 2026 Pazar 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 148

04 Temmuz 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 147

03 Temmuz 2026 Cuma 11:21

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 146

02 Temmuz 2026 Perşembe 10:07

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 145

01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:33

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 144

30 Haziran 2026 Salı 16:28