Hasan Kılca köpek olayıyla ilgili ilk kez konuştu: O gece...
Başıboş köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybeden 2 yaşındaki Rana bebek olayından sonra şahsına yönelik karalama çalışması başlatılan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca gazetemize konuştu. Kılca, “Gözlerim doldu. O gece sabaha kadar uyuyamadım” dedi.
Konya'da sokakta oynarken arkadaşlarının yanından ayrılan 2 yaşındaki Rana bebek, başıboş köpeklerin saldırısı sonrası hayatını kaybetti. Olayın ardından Başak Mahallesi sakinleri, sokağa döküldü ve yetkililerden çözüm bekledi. Sosyal medya üzerinden ise Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya yönelik ağır eleştiriler yapıldı. Başkan Kılca, yaşanan acı olay sonrası ilk kez geniş çaplı bir açıklamada bulundu. Kılca, Merhaba Gazetesi’ne özel konuştu.
2024 YILININ MART AYINDAN BERİ KÖPEKLERİ TOPLUYORDUK
2004 yılında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun çıktığını hatırlatan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, bu yasayla hayvanların barınaklarda kısırlaştırılıp, tüm bakımları yapıldıktan sonra kendi ortamlarına salınmalarının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. O tarihten bu yana hayvan popülasyonunun arttığını, sadece Konya’da değil, ülke genelinde sıkıntılar oluşmaya başladığını dile getiren Başkan Kılca, 2024 yılının Ağustos ayında yasada köklü değişiklikler yapıldığını vurguladı. Kılca, “2028 yılı sonuna kadar barınaklar kurularak, sokak hayvanlarının toplanılmasına karar verildi. Yasa, 3 ay önce yürürlüğe girdi. Belediyeler, barınaklar kurmaya, hayvanları toplamaya başladı. Konya’da zaten bu konuda güzel bir çalışma yürütülüyordu. Protokol kapsamında hayvanlar toplanıyor ve barınaklara götürülüyordu ve bakımları yapılıyordu. Biz, bu uygulamaya 2024 yılının Mart ayında zaten başlamıştık. 500 bin metrekarelik bir alanda 1 yıl önce köpekleri topluyorduk. Saldırgan olduğu belirtilen, şikayet edilen ne kadar köpek varsa da topladık. Bu çalışmalar sonrasında özellikle çevre yolu civarındaki mahallelerimizdeki başıboş köpek sayısı oldukça azaldı” dedi.
DIŞARIDAN KARATAY’A KÖPEK BIRAKILDIĞI ŞİKAYETLERİ ALDIK!
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Başka yerlerden gelip, bizim sınırlarımız içine köpek bırakıldığına dair şikayetler de alıyoruz. Bu konu ile ilgili onlarca şikayet aldık ve hayvanları topladık” şeklinde konuştu. Kılca, ayrıca şunları kaydetti: “Başıboş köpekleri topladıktan bir süre sonra yine aynı şikayetler geliyordu, ekibimiz gidiyor ve bu sefer de farklı hayvanları görüyordu. Karatay’ın özellikle çevre yoluna yakın olan mahallelerine hayvan bırakıldığına yönelik şikayetler aldık. Şimdi emniyetimiz de gerekli tedbirleri alıyor.”
BU OLAY ÖNCESİ 10 YENİ ARAÇ ALMIŞ 30 KİŞİLİK DE EKİP KURMUŞTUK
“Başıboş köpeklerle ilgili yoğun çalışma içinde olduğumuz tüm kamuoyu biliyordu, böyle üzücü bir olayın yaşanmaması gerekirdi” diyen Kılca, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, başıboş hayvanların toplanması için 10 yeni araç aldık. 30 kişilik bir ekip kurduk. Bunların hepsini bu üzücü olayın öncesinde yani 2024 yılı içinde yaptık. Biz, kanuna ve yönetmeliklere bağlı hareket ederiz. Şimdiye kadar da kanunlara uygun hareket etmeye çalıştık. Yaptığımız çalışmalar, bu konuda verdiğimiz gayet gerçekten ortada. Bin köpek vardır, siz 950’sini toplamışsınızdır geriye az bir köpek kalmıştır, onlar tarafından da saldırı olabilir. Karatay’ın bir noktasıyla diğer noktası arası mesafe 90 kilometre. Yüzölçümü olarak İstanbul’un yarısından büyük bir ilçeyiz.”
BİZ HASSASİYETLERİ OLAN İNSANLARIZ
2 yaşındaki Rana bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından o gece ağladığını, sabaha kadar uyuyamadığını söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, bu üzücü olayın acısını hala yaşadıklarını aktardı. Kılca, “Kendi çocuğum hayatını kaybetmiş gibi üzüldüm. Gerçek belediyecilik yönetim sınırları içinde birinin ayağına diken batsa onun sorumluluğunu ve üzüntüsünü hissetmektir. Bizim anlayışımız da budur. Ben, Karatay’da 385 bin kişinin emanetini taşıyorum. O gece ağladım, sabaha kadar uyuyamadım. Ben, Karataylıların emanetine sahip çıkmak için hassasiyetleri gözeten bir insanım. Böyle bir anlayışımız olmasa faiz alır, çok daha farklı yatırımlara imza atar, insanların daha da dikkatini çekmeye çalışırdım. Karatay Belediye Başkanlığım süresince faize bulaşmadık. Neden peki? Vatandaşın hakkına, emanetine, parasına sahip çıkmak için yaptık tüm bunları” diye konuştu.
TROL HESAPLARLA ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜNÜ AŞAN PAYLAŞIMLAR YAPILDI!
Yaşanan elim olay sonrası sosyal medyada kendisine yönelik yapılan karalama çalışmalarını da üzüntüyle takip ettiğini belirten Başkan Kılca, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Biz, eleştiriye açık olan insanlarız ama çok ağır eleştiri yapanlar oldu. Bunların hepsi yeni kanunun çıkmasına muhalif olan kişiler. Konu Konya olunca biraz daha fazla gündeme geliyor. Kim ister böyle üzücü bir olayın yaşanmasını? Trol hesaplarla bize çok ağır eleştiri kültürüne uymayan paylaşım yapanlar oldu. Konyalılardan ve özellikle de Karataylı hemşerilerimizden bu süreçte büyük destek gördük. Bizi en çok da tanımayanlar eleştirdi. Bu ağır eleştiriyi yapanlar hep dışarıdan. Bilinçli ve kasıtlı yapıldığını düşünüyoruz. Karatay’ı bilmeden yapıldı bu eleştiriler.”
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.