Hasan Ekici: Kaldığımız Yerden Devam Edeceğiz, Kamuda Her şey Şeffaf Olacak

Hasan Ekici: Kaldığımız Yerden Devam Edeceğiz, Kamuda Her şey Şeffaf Olacak

Siyasi partilerin il başkanları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici'nin yazısı şu şekilde:

Kaldığımız Yerden Devam Edeceğiz, Kamuda Her şey Şeffaf Olacak


Gelin sizi 14 Ocak 2015 tarihine götürelim. Geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun, bütün siyasi partileri davet etmesine rağmen iktidar ve küçük ortaklarının katılmadığı fakat diğer partilerin en azından temsilci gönderdiği “TEMİZ SİYASET BELGESİNİN” ilk açıklandığı tarihe…
Dönemin Başbakanı Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu kurmayları ile birlikte basının karşısına çıkıp “Kamu Yönetiminde Şeffaflık” paketini açıklamıştı. Peki ne getiriyordu bu paket?
HERŞEY ŞEFFAF OLACAK, SİYASET ZENGİNLEŞME ARACI OLMAYACAK

- Milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak nakdi yardımlar kendileri adına açılan hesaplara yapılacak. Diğer yardımlara sınırlar getirilebilecek. Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilecek, herkes bunu görecek. Herşey açık ve şeffaf olacak. Seçim hesapları ile yapılan harcamaların denetimi yapılacak sonuçlar yine elektronik ortamda yayınlanacak uyuşmama durumunda idari para cezası kesilecek.
Seçimlerden önce mali kaynaklar kamuoyuna ilan edilecek. Seçim ilanının ardından bilançoları herkes elektronik ortamda yayınlayacak. Herkes seçim için kullandığı kaynağı açıklamak zorunda olacak, bu konu genel seçim ve mahalli seçimlere de uygulanacak.
HERKES MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAK VE ŞEFFAF OLACAK
-Kamu görevi yürüten kamu sorumluluğu millete emanet taşıyan herkesin mal bildirimi ile ilgili yükümlülüğü olacak. Bu anlamda Meclis'teki grup başkan vekilleri, il başkanları, ilçe başkanları, Radyo ve Televizyon kuruluşlarının yetkilileri için de mal bildirimi zorunluluğu gelecek. TBMM'de görev yapan herkes mal bildirimi konusunda şeffaf olacak. Süre 5'yıldan 2'yıla indirilecek.
KAMUDAN AYRILANLAR, İŞ KURUP KAMU İLE ÇALIŞAMAYACAK
2531'le ilgili düzenlemeler. Kamudan ayrılan görevlilerin iş alamaması, taahhüde girememesi, iş takipçiliği yapamaması sağlanacak. Mesela önemli bir kamu görevi yürütüyorsunuz. Üst düzey bir bürokrat bir başka işe giriyor orayla sonra ticari kimliği ile ilişki kurmaya, ihale almaya başlıyor. İşin mahiyetine göre 2-3 yıl bu yapılamayacak. Bütünüyle sınırlanamayacak ama o 2-3 yıl o sır mahiyetindeki bilgilerin de değişimi göz önüne alındığında böyle bir süreç öngörülecek.
YOLSUZLUĞU İHBAR EDEN ÖDÜLLENDİRELECEK
657'ler için yapılan düzenleme ile; İhbarda bulunan kamu görevlilerinin geçici ya da başka görevde yer alabilmesi, 3 aya kadar ücretsiz izin yapması sağlanacak. İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla onlara ödül verilebilecek. Haksız isnat olursa da bu kişilerle ilgili ciddi müeyyideler uygulanacak. İhbarı ile etik bir davranış sergileyen birisi bunun istismar edilmesini engelleyecek şekilde iftira da olabilir bu engellenecek. Yolsuzluğun önünün açılması için yapılan ihbarlarla ilgili de kişiler korunacak.
İMAR KANUNU'DA 3 ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
İmar Kanunu ile
- İmar planlarının yapım süreçleri daha saydam yapılacak.
- İmar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılması sağlayacak.
- İmar planı değişiklikleri sonucunda değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Belediyenin internet sitesinde ve herkesin görebileceği bir panoda ve Muhtarlıklarda bildirilecek. İmar planının her aşaması ilgili idare ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nda yayınlanacak. Evinde otururken dahi herhangi bir vatandaşımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sayfasında bütün değişiklikleri görecek, itiraz edebilecek, yeni bir hak durumu var ise bunu bilecek. Herkesin ulaşabileceği bir şekilde şifresiz bir ortamda olacak.
Her belediye planların yapımı, imar uygulanması gibi temel süreçlere ilişkin kamuoyunu web üzerinden bilgilendirecek.
TARİHİ KÜLTÜREL VARLIKLAR KORUNACAK
Tarihi kültürel dokuyu koruyacak doğal çevreyi koruyacak ve alt yapının imkân verdiği ölçüde yapılacak, bundan belediyelerin de pay alması sağlanacak. Plan değişikliği bireysel talebe dayanmıyorsa belediye tarafından talep aranmaksızın noktasal değil bir bütünü kapsayacak şekilde planlar yapılacak. Bireysel talep geldiğinde bir veya birkaç kişinin talebi halinde parsel veya ada şeklinde yapılabilecek. Haksız bir gelir dağılımının veya o imar değişiminden bir komşunun istifade edip diğerinin etmemesi gibi haksız durum ortadan kaldırılacak.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ ADA VEYA PARSEL ŞEKLİNDE OLACAK
Bir imar değişikliği bir anda bir arsayı bazen bir kaç misline varacak kadar değerlendirebiliyor. Bu imar değişikliğinden kaynaklanmışsa o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değerin sahibi kamudur. O değer artışı kamuya dönecek şekilde düzenlenecek. Bu düzenleme ile bu değer artışlarının nasıl değerlendirileceği hangi oranlarda ele alınacağı kayda bağlanacak. Bunu biraz daha istişare ederek kanun öncesi netleştirilecek. Pay kısmı ilerde belirlenecek ama buradaki nihai yetki Belediye Meclisi'nde olacak. Alınan karara göre işlem tahsis edilecek.
Değer artışı doğrudan kamuya dönecek. Kamuya dönmüş olsa dahi herhangi bir yerde silüete doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine de izin verilmeyecek. Bundan belediyelere tarihi kültürel varlıkları korumak üzere ve kentsel dönüşüme kaynak aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek ve bunu oranın halkı için kullanacak. Ama bunun dışında bir oranda kültürel mirası korumak için ayrılacak ve bu kültürel miras dışında doğal çevreyi koruyacak bir pay olacak.
Kentsel dönüşüm için pay ikiye ayrılacak. Biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümü için diğeri ise belediyelerin kentsel dönüşüm için yaptığı çalışmalar için gelir alanı oluşturulacak. Çevre Şehircilik, TOKİ bir imar planı yaparsa Belediye bundan yine pay alacak. Değer artış uygulaması bugünden itibaren geçerli olacak.
Fakat birçoğumuz da hatırlıyor ki dönemin ve şu anki mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan paketin özellikle mal bildirimi ve imara ilişkin düzenlemelerine itiraz ederek, “Mal bildirimini il ilçe başkanları düzeyine indirirseniz, bu görevi üstlenecek kişiyi bulamazsınız. İnşaat sektörü ekonominin lokomotifidir. İmarda yapılan düzenlemelerin bu sektöre zarar vermemesi gerekir” demişti.
Sonucu hepimiz biliyoruz ki Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığının son bulmasına kadar gitmişti.
Değerli kardeşlerim, geçtiğimiz hafta açıklanan “TEMİZ SİYASET BELGESİ”nde de gördüğümüz gibi, değerlerinden ödün vermemek için Başbakanlık koltuğunu elinin tersi ile iten Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun önderliğinde İnşallah kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kamu gücünü kullanan her kişi emanetçidir. Kamu gücünü ve malını emanet bilen bir siyasi ve toplumsal ahlakı sizlerin desteğiyle gerçekleştireceğiz.

Son olarak PKK’lı teröristlerce Gara’da bir mağarada kalleşçe şehit edilen 13 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Pençe Kartal 2 harekatına katılan kahraman askerlerimize de teşekkür ederim. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.