Hacı Veyiszade ömrünü İslamiyet’e vakfetti

Hacı Veyiszade ömrünü İslamiyet’e vakfetti

Konya’nın manevi mimarlarından ömrünü İslam’a, ilime ve insan yetiştirmeye vakfeden din adamı Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu, vefatının 63. yıldönümünde rahmetle anılıyor. Kurucu, hayatının her döneminde Kur’an-ı Kerim ve sünnetin izinden gitti.

1960 yılında vefat eden ve yeri doldurulamayan, Konya’nın yetiştirdiği alimlerden Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi vefatının 63’üncü yıldönümünde rahmet ve minnetle anılıyor. Konya'nın önde gelen alimlerinden olan, binlerce gencin yetişmesine vesile olan, ömrü mücadele ve çileyle geçen, tüm bu olumsuzluklara rağmen Kur’an’a ve sünnete sımsıkı sarılan Hacı Veyiszade Hoca Efendi, vefatının üzerinden geçen 63 yıla rağmen, Konya'da hayırla anılmaya devam ediyor. 

11-0.jpg

HAYATINDAN ÖNEMLİ KESİTLER

İlk bilgi ve terbiyeyi babasından alan Mustafa Efendi, çok küçük yaşlarda babasının da hocası olan, Bekir Efendi adında bir zâttan hıfzını ikmal etti. Sağlam bir hafızlığı vardı. Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu, medrese tahsilini de Köprübaşı’ndaki Adliye Medresesi’ ne devam ederek tamamladı. Hacı Veyis Efendi oğlunun tahsiliyle hususi surette ilgilendi. 1914 yılında henüz 18-19 yaşlarında iken, zamanın ilim adamlarının önünde, çetin bir imtihan vererek icazet aldı. Hacı Mustafa Efendi, medrese ilimleriyle iktifa etmeyip, zamanının büyük ilim adamlarından olan Abidin, Rifat ve Ahmet Ziya Efendilerden, hesap, hendese, kozmoğrafya gibi müspet ilimler de tahsil etti. Ayrıca Hacı Fettah Kabristanı’nda metfun, Memiş Efendinin oğlu Muhammed Bahaeddin Efendiden de manevî feyz aldı. Farsça hocası da Filibeli Mesnevîhan Sıtkı Dede idi. Arapçası son derece güçlü olan Mustafa Efendinin, sahip olduğu Arapçasını Konya’da öğrendiğine yurt dışından gelen hiçbir yabancı inanmazmış. Bundan sonra Hacı Mustafa Efendi, 22-23 yaşlarında, zamanın en modern medresesi olan “Islah-ı Medaris”te tedris hayatına atıldı. Burada pek çok talebe yetiştirdi. Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, medreselerin kapatılmasından sonra uzun yıllar Piri Mehmet Paşa Camii İmam ve Hatipliği, Merkez Vaizliği görevlerinde bulundu. Tedris ve irşad görevleri kesintisiz, vefatlarına kadar devam etti. Merhum Hacı Veyiszade’nin vefatının 63 yılında eski Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu ve Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, gazetemize açıklamalarda bulundu. 

72f7d3b91b226879b2ae601792a1ff1b.jpg

HACI VEYİSZADE TOPLUMA ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEK  

Eski Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Hacı Veysizade topluma ve hocalara çok iyi rehber ve örnek olduğunu belirtti. Poçanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Hacı Veyiszade merhum bizim için yani hocalar için güzel bir örnek. Toplumun her kesimi kendisine gelip durumunu meramını anlatıyor, dua isteyebiliyor, ziyaret edebiliyor. Her türlü ihtiyacını kendisine iletebiliyor. Yani bu anlamda çok değerli bir örnek. Aynı zamanda fakirlere yoksullara kimsesizlere infak etmesi bakımından da çok değerli bir örnek.  Bu manada malını, Allah yolunda infak eden bir şahsiyet.  Bu sebeple şöyle bir şey duymuştum hocalarımızdan belki maaş olarak az bir az bir maaşa sahip ancak, buna rağmen sürekli ve devamlı infak etmesinden dolayı bir fabrikatörün verdiğinden daha fazla infak etmiş bir insan Hacı Veyiszade merhum. Bu sebeple tabi ki toplumumuz için güzel bir örnek, güzel bir rehber. Ama öncelikle hocalar için, hocayım diyen insanlar için ne yapılabileceğini gösterebilecek en değerli bir rehber, en değerli bir örnek. Bu bakımdan ben çok önemli buluyorum.” 

HACI VEYİSZADE HOCALARIN HOCASIDIR 

Merhum Hacı Veyiszade’nin topluma öncülük eden birçok hocanın yetişmişine katkı sağladığını dile getiren Poçanoğlu, “Hacı Veyiszade merhumu bir de şu yönünü çok değerli ve önemli buluyorum. Bir ilim adamı. Bir hoca. Yani özellikle kaynaklara vakıf Osmanlı medresesinin yetiştirdiği çok değerli bir müderris daha sonra imam hatip liselerinin kuruluşunda gerçekten gayretiyle çok büyük emek sahibi. Ve bir de imam hatipteki öğretmenliğiyle, hocalığıyla, bir bakıma Osmanlı medresesini, ahlakını Osmanlı medresesinin ilmini, Osmanlı medresesinin anlayışını, imam hatiplere nakleden aktaran bir insan. Bu bakımdan çok değerli.  Hayreddin Karaman, İsmail Kaya, Ahmet Baltacı, Ali Rıza Işın Ali Osman Koçkuzu gibi ve daha yüzlerce Türkiye’de İslami İlimlere emek vermiş seçkin öğrenciler yetiştirmiştir. Bu sebeple biz daha çok merhumun bu ilmi yönünün çok ön plana çıkarılması gerektiği kanaat var bende hocaların hocasıdır. Merhumun örnek hayatı bir defa insanlar için, Müslümanlar için hayatını, ömrünü vakfeden bir insan, hayır müesseseleri hastaneler, imam hatiplerin yapılışı bakımdan da çok değerli ve önemli. Kur'an'ın kimse tarafından okutulmadığı zamanlarda bütün tehlikelere ve tehditlere rağmen korkmadan Kur’an-ı okutmaktan vazgeçmemiş hem Kuran'ın okutulmasından vazgeçmemiş hem İslami ilimlerin okutulmasından vazgeçmemiş bir insan. Bu bakımdan da çok değerli vuruyorum. Ben bu sebeple her zaman anılmalı, her zaman toplumun bu yönlerini mutlaka bilmeli. Vaktini hiç boşa geçirmeyen, öğrencisini gördüğü yerde mutlaka okutan herkese okutan, evinde de okutan, dışarıda da okutan bütün zorluklara rağmen okutan, daha sonra imam hatipler açıldığı zaman İmam Hatipler de okutan, camide okutan, iş yerini de okutan bu sebeple hocanın bu müderris yönünü hani şeyini biliyorsunuz. De önemli bir görev var. Medrese hakkında. Evet. Yani sonuç olarak şunu söylemek isterim ki Hacı Veyiszade merhum Osmanlı Medresesini İmam hatiplere taşıyan, İmam hatiplerle Osmanlı medresesi arasında önemli bir bağ kuran, değerli bir ilim adam, değerli bir hoca efendidir. Allah kendisini rahmet etsin bu sebeple kendisini bir kez daha rahmet ile anıyorum Allah kendisinden razı olsun ona rahmet etsin” ifadelerini kullandı 

ŞEHİR, İLİMLE BİRLİKTE VARLIK KAZANIR

Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu’nun bütün bir ömrünü zor şartlar altında Hakk’a, hakikate, ilme ve öğrenci yetiştirmeye adadığına dikkat çeken Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, ise “Hacı Veyiszade Hoca Efendi ilmiyle âmil, ihlas ile yoğrulmuş tek başına bir üniversitedir. Onun hayatını özetlemek gerekirse, Hacı Veyiszade hoca, gece âbid, gündüz ise “en büyük kerâmet, halka hizmettir” ilkesiyle hareket etmiştir. O, “felâketler aman dinimize gelmesin, bir talebenin yetişmesi için bin münafığın kahrını çekmeye hazırım” inancıyla dini Mübin-i İslam’a hizmet etmiştir. Hacı Veyiszade, sadece talebe yetiştirmemiş, topluma hizmet etmek için sosyal konularda da önderlik ve örneklikte bulunmuştur. Konya İmam-Hatip okulunun inşasından hastane inşasına, yoksul ve yetimlerin, hatta muhacirlerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına varıncaya kadar bir çok hizmet biriminin hayata geçirilmesinde öncülük görevini üslenmiştir. O, Hakk’a hizmet halka hizmettir, düsturuyla hareket etmiştir. Binlerce talebe yetiştirmiş, onun yetiştirdiği öncü kuşak, Diyanet teşkilatında, İmam Hatip okullarında, daha sonra açılan Yüksek İslam Enstitüsü ve İlahiyat Fakültelerinin akademik kadrolarında hizmet etmişlerdir. Onu vefatının ölüm yıldönümünde bir defa daha rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu 
SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum