Güz mevsimi boş geçmesin!

Güz mevsimi boş geçmesin!

Geçimini tarımdan sağlayan ailelerin büyük bir çoğunluk oluşturduğu Konyada, tarımsal faaliyetlere ilişkin değerlendirmeler büyük önem arz ediyor.

Güz mevsiminin gelmesiyle birlikte, bu mevsimde hangi bitkilerin ekilip, hangilerinin ekilmemesi gerektiği merak konusu oluyordu. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, makarnalık ve ekmeklik buğday ile arpanın ekiminin sonbaharda yapılması, verimlilik açısından önemi çok büyük. Diğer hububat ürünleri de sonbaharda ekilebiliyor. Haşhaş gibi soğuğa dayanıklı yağ bitkilerinin de sonbaharda ekilebileceğini kaydeden yetkililer, ilkbaharda ekimi yapılacak sebze tarlalarının sürülmesi veya bellenmesi gerektiğini de belirtiyor. Bitkilerin daha verimli olması için bu mevsimde kompoze (karışım) gübrelerin kullanılmasının faydalı olacağını ifade eden yetkililer, bu gübrenin yanında çiftlik gübrelerinin kullanılmasının da tarımda iyi sonuç elde etmek için önemli olduğunu söylüyor.

HER AĞAÇ FİDANI DİKİLEBİLİR
Normal şartlarda Konya’da yetiştirilebilen hemen hemen her ağacın güz mevsiminde dikiminin yapılabileceğini aktaran Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, baharda dikimi yapılacak ağaçların çukurlarının açılması, güz mevsiminde ekilmesi planlanan ağaçların da dikiminin yapılması gerektiğini belirtiyor. Güz mevsiminde dikilen fidanların daha sağlam olduğunu belirten yetkililer, “Halk arasında ‘güz mevsiminde dikilen ağaç, iki yaşındaymış gibi görünür’ diye bir inanış var. Ancak, yapılan araştırmalar sonucu, bu düşünce doğrulandı ve sonbaharda dikimi yapılan ağaçların ilkbahara kadar kök salıp sürgün vermeye başladığı, baharla birlikte gelişerek, iki yaşındaymış gibi göründüğü belirlenmiştir. Bununla birlikte, açık alanda dikilecek fidanların rüzgardan korunması için, yine halk arasında ‘herek’ olarak bilinen destek çubuğu dikilerek, fidanın rüzgardan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilebilir” dedi. Ayrıca, daha önce dikilmiş ağaçlara sonbaharda güzlük bakımı yapılması gerektiğini de belirten yetkililer, kışları fazla soğuk olmayan yerlerde ağaçların budanmasının, ağaçların gelişmesinde önemli olduğunu söyledi.

UĞUR ELMAS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.