Gül'ün AKP planı hakkında bomba analiz

Gül'ün AKP planı hakkında bomba analiz

Abdullah Gül AKP'ye gelirse Başbakan olarak mı gelir? bu çarpıcı sorunun yanıtı 19 Ağustos 2014'te Hayrünnisa Gül'ün o açıklamalarında gizli...

AKP son günlerde birden Abdullah Gül'ü keşfetti? Peki Gül, aday olacak mı? Gül'ün isminin öne çıkmasında AKP'nin oylarının düşmesinin etkisi var mı? Davutoğlu'nun bileti kesildi mi?

İşte Cumhuriyet'ten Mustafa Halif'in analizi;

Abdullah Gül’ün bir sobanın etrafında seyyar satıcılarla çektirdiği fotoğrafı gördüğümde iki düşünce belirdi kafamda. Birincisi çocukluk günlerim, öyle bir sobanın karşısında kaçak içilen ilk Gelincik sigarası... Haber görseli

İkincisi Gül aktif siyasete geri dönüyor. Aslında çok alamet belirmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu 20 Şubat’ta Pakistan dönüşü uçakta gazetecilere, bir vesileyle Gül ile görüştüğünü, vekillik konuşmak için erken olduğunu “en azından böyle bir talep ve ortamın oluşmadığını” söylemişti.

Ardından Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışı gazetecilere Gül’ün siyaset için vereceği kararla ilgili, “Güzel de olur, hayırlı da olur” diyecekti.

Son olarak Enerji Bakanı Taner Yıldız dün Gül’ün siyasete dönüşüyle ilgili. “İki cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız herhalde onlar karar verecek” diye konuştu. Peki, bu konudaki son durum ne?

DAVUTOĞLU YÖNETEMEDİ Mİ?

Yakın çevresinden birkaç kişiyle yaptığım telefon görüşmelerinin sonucunu kısaca söyleyeyim; geri dönüşü kesin gibi. Sebepleri de ortada aslında.

Partinin yolsuzluk skandalı sonrası bölünmesi, Davutoğlu’nun bu bölünmeyi yönetememesi ve Erdoğan’ın kabinenin bakanları (başta Babacan) ile kritik bürokratlarına (Erdem Başçı) yüklenmesine karşı duramaması, bunların sonucu ekonominin sıkıntıya girmesi, dış politikada tarihin en karanlık süreci... Hakan Fidan olayı da işin tuzu biberi... Tüm bu tablonun ardından partinin oylarında aşağı yönlü hareket.

ÖNCE MECLİS BAŞKANLIĞI, SONRA BAŞBAKANLIK MI?

Şimdi hesap ise şu: Gül partiye geri dönecek, bu yolla partide yeniden birlik sağlanacak.

Bu şekilde oylarda yeniden yükseliş olacağı hesaplanıyor. Seçimlerden sonra Davutoğlu kısa bir süre başbakanlık yapıp görevi Gül’e devredecek. Gül o dönem Meclis Başkanı olacak. AKP’nin yeni iktidara geldiği dönemde Gül, yasaklarından kurtulan Erdoğan’a Başbakanlık koltuğunu bırakmıştı. Gül’e yakın kaynaklar şu andaki durumu “gelirse başbakan olarak gelir” diye özetliyor.

Gül’ün adaylığı ile ilgili kritik soru ise şu:

“Erdoğan kendi kafasındaki tarzda başkanlık diyor; Gül, Türk tipi olmaz” diye itiraz ediyor. Kaynaklar bunu da “Erdoğan ile Gül bir araya geldiğinde konuşulacak konu” olarak özetliyor.

İNTİFADA BAŞLATMAK

Yazıya fotoğrafla başladık fotoğrafla bitirelim. 19 Ağustos 2014 Çankaya Köşkü. Gül’ün makama vedası.

Eşi Hayrünnisa Gül, Erdoğan’a yakın, haklarında olumsuz yazılar yazan kimi gazetecilerin elini sıkmıyor. Ve çok kritik bir cümleyi tarihe not düşüyor:

Bizi kaç yıldır tanıyorsunuz; çizgimizde bir değişiklik oldu mu? Hayır. Bir de etrafımızdakilerin geçirdiği değişime bakın. Neler yazılıyor, söyleniyor, insan inanamıyor. Ben her şeyi biliyorum. Şimdi ben de susuyorum, ama fazla susmayacağım; asıl intifadayı ben başlatacağım. AKP’de intifada başladı; haber vereyim...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.