'Geri çekilmenin adı operasyon oldu!'

'Geri çekilmenin adı operasyon oldu!'

"3 saatte Şam'da Emevi Camii'nde Cuma namazı kılarız.' körlüğüyle çıkılan yolun tam anlamıyla sonuna gelindi. Önceki gece Süleyman Şah Türbesi'ndeki üç mezar ve burayı koruyan kırk asker adeta davul zurna eşliğinde Türkiye'ye getirildi.

Toprak kaybetmenin ve geri çekilmenin adı operasyon oldu.

Suriye'deki iç savaşın aktörü haline gelen Türkiye, sınırları dışında bulunan tek toprağı Süleyman Şah Türbesinden çekilmek zorunda kaldı.

IŞİD tarafından kuşatıldığı, askerlerimizin rehin tutulduğu söylentileri arasında Türkiye gece yarısı düzenlediği operasyonla tabiri caizse “pılını pırtısını toplayarak ” türbeyi terk etti.

1 askerimizin şehit olduğu geri çekilme bir ilke sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu 29 Ekim 1923 yılından beri tarihinde ilk kez toprak kaybetti.

Türkiye önceki akşam Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki personelini tahliye ederek sınırımızın ötesindeki son toprak parçasından geri çekildi.

PKK’nın Suriye kolu PYD’den izin alındı

Harekât için PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından koridor açma izni alınmasına rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu, geri çekilmeye ilişkin, “Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir” dedi. Aynı saatlerde HDP Milletvekili Hasip Kaplan ve farklı kaynaklardan PYD’den izin alındığı bilgileri verildi.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, “Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakolu’na kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir. Milletimize hayırlı olsun diyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye Cumhuriyeti her zaman milletimizin aziz hukukunu koruma yönünde ne zaman, ne gerekirse gerekli adımı atmaya hazır” dedi.

Türbe İnşaatına PKK Gölgesi

Türkiye’nin terörist olarak nitelediği PYD/YPG güçlerinin hakimiyetinde olan yerde başlayan çalışmalar YPG bayraklarına 100 metre uzaklıkta. Türbenin yapıldığı yerin hemen dibindeki Abdullah Öcalan resimleri ve nöbet tutan silahlı YPG’liler dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şah Fırat” adı verilen geri çekilme nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ı telefonla ayrı ayrı arayarak kutladı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’ndan geri çekilmenin sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip etti.

Geri çekilirken bir de şehit verdik

Önceki gece Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndan geri çekilme esnasında Başçavuş Halit Avcı şehit oldu. Şehit Başçavuş Avcı’nın Maçka ilçesindeki baba evinde yas var. Şehidin Ankara’da yaşayan eşi Şohret Avcı’nın hamile olduğu ve bir erkek bebek bekledikleri öğrenildi.

Şehidin babası Mustafa Avcı, “Çocuğunun mürüvvetini göremeyecek, ne diyeyim” şeklinde konuştu. Oğlunun Ankara’da görevli olduğunu ve foto-filmde astsubay olarak görev yaptığını anlatan baba Avcı, Suriye’ye gittikten sonra geri dönerken tankın üzerine çıkmış, kapağı açmış. Orada fotoğraf çekiyordu. Engebeli arazide 50-60 kilogramlık kapak kapandı ve kafasına vurdu” dedi.

Geri Çekilme Sonrası Türkiye Tarafından Yıkılan Süleyman

Şah Türbesi’nin Eski Hali

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye’nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıydı. Türkiye sınırına 30 km olan türbede Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin büyükbabası ve Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’ın ve iki askerinin naaşları bulunuyordu. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay 3’üncü Hudut Alayı 2. Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler nöbet tutuyordu.

Suriye’nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerler tahliye edildi. TSK’ya bağlı tankların ve kara unsurlarının katıldığı operasyonla Süleymah Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan bordo bereli askerlerin Türkiye’ye getirildiği bildirildi.

Türbe Daha Önce Farklı Sebeplerle Taşınmıştı

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın türbesi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyordu. Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edildi, Süleyman Şah Türbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verildi.

Suriye hükümeti, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı’nın 1973’te su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi’nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya Türkiye’ye naklini talep etmişti. Görüşmeler sonucunda türbe, müştemilatıyla birlikte Halep-Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi.

Suriye tarafı, 1995’ten itibaren bu kez de Fırat Nehri’nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki türbenin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye’ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz etkilerinden korunmasını teminen tahkim edilmesine karar verildi.

Türbe Suriye Eşmesine Taşındı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Süleyman Şah Türbesi’nin ve Saygı Karakolu’nun Suriye içindeki geçici nakil işleminin 22 Şubat 2015 tarihinde tamamlandığı belirtilerek nakil işleminin, türbenin ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde değişiklik anlamına gelmediği vurgulandı. Açıklamada, Suriye’de devam eden çatışmaların ve istikrarsızlık ortamının, Türkiye-Suriye sınırından 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nu bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi risk oluşturduğu ifade edildi.

38 personel Türkiye’ye getirildi

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda askeri nitelikte olmayan personelin de görev aldığını, bu nedenle de karakolda bulunanların sayısının değiştiğine dikkati çeken Davutoğlu, “38 personelimiz şu anda ülkemize girmiş bulunmaktadır. Herhangi bir şekilde, hiçbirinde bir zayiat yok. Şehidimizin ailesine de taziyelerimi sunuyorum. Bu büyük vazifeyi yerine getirirken, hiç arzu etmediğimiz sonuçlar doğabiliyor ama Süleyman Şah’ın aziz hatırası için aynı şehadet şerbetini içmek hepimizi için bir onur olurdu” dedi.

Dünya basını olayı nasıl gördü?

AFP: 700 askerden oluşan Türk birlikleri cumartesi gecesi Suriye topraklarına girerek IŞİD’in tehdidi altındaki askerlerini ülkeye geri getirmek üzere operasyon yaptı.

Reuters: Türk ordusu 39 tankın da dahil olduğu 100 askeri araçla Suriye’ye girerek gece saatlerinde başlattığı operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerini tahliye etti.

AP: Türkiye Suriye’ye başlattığı operasyonla Osmanlı türbesini koruyan askerlerini tahliye etti.

New York Times: Türk ordusu Suriye’ye başlattığı askeri operasyonla, bir süredir IŞİD’in kuşatması altında olan Süleyman Şah Türbesi’ni Türkiye’ye getirdi ve burayı koruyan askerlerini tahliye etti.

CNN: Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı.

Milli Gazete

milligazete_230215.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum