Gençler sanal dünyada yaşıyor
Gönüllü faaliyetleri ile tanınan Genç Dergisi Editörü, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Lütfi Arslan, Özel Enderun Liseleri’nde “Medya ve Popüler Kültür” konulu bir seminer verdi.
Öğrencilerin üniversite ve kariyer basamakları ile ilgili sorularına cevap veren Mehmet Lütfi Arslan, medya sektörü, yayıncılık ve dergicilikle ilgili tecrübelerini de paylaştı. Edebiyata ilgi duyan öğrencilere bir takım tavsiyelerde bulunan Arslan, birilerine söz ulaştırma çabası olarak nitelenebilecek dergiciliğin, okuyucudan daha çok okuyucuya ulaşma çabası içerisine girenlere fayda getirdiğini, dolayısıyla bu tür yetiştirici faaliyetlerin çok önemli olduğunu ifade etti.
Medya ve popüler kültür konularında değerlendirmeler yapan Arslan şunları söyledi: “İtibar edilmeyecek insanların güdümündeki popüler kültür endüstrisinin verdiğinden bir hayır geleceğini umamayız, çünkü köksüz, ruhsuz ve tamamen piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş bir yapıdır bu. Bir tür fast-fooddur. Tokluk vermekte ama beslememektedir, tam tersi bozmakta, amorf yapılar üretmektedir. Popüler kültür, kendisi ile beslenenleri kendisini üreten ve yönetenler gibi kalbi ölülere dönüştürüyor. Bunu, bu dünyada niye var olduğumuza, bizden muradın ne olduğuna dair o en temel soruyu sürekli es geçerek yapıyor. Ne anlatıyor, izletiyor ve hissettiriyorsa hep burada kalacak, burada bitecek, öte dünya ile irtibat kurdurmayacak, hakkımızdaki muradı sordurmayacak bir tarzda yapıyor. Hızı ve yoğunluğu en büyük silahı; üzerimize bomba gibi yağan haber ve enformasyon, esas haberi ıskalamamız için. Ortada o kadar çok ses, o kadar fazla malumat var ki! Hangisi göklerden haber veren sestir, hangisi ebedi kurtuluşa götüren haberdir, bunu gençler nasıl bilecekler? Bu kadar sesin ve haberin arasından esas habercinin sesini duymak, onun sonsuz kurtuluşa götürecek haberini almak neredeyse imkânsızlaşmıştır.”
Arslan, “Gençler artık sanal bir dünyada yaşıyor. Sosyal medya uygulamalarının ciddi anlamda analiz edilip nasıl bir alternatif geliştirilebilir, bunu düşünmek lazım. Kendiniz olarak kalmak, bu topraklara ait, yerli bir söz söylemek niyetiyle işe başlıyor ve bu amaçla gençlere ulaşmayı arzuluyorsanız eğer, orada işiniz gerekten zor. Hem popüler kültürün imkânlarını kullanmak, hem de bu kültüre savaş açmak zorundasınız” dedi. Program Okul Müdürü İlhan Yılmaz’ın editörümüze plaket takdim etmesiyle son buldu. Enderun Liseleri öğrencileri yeni bakış açıları kazanmanın mutluluğuyla bir kez daha okul idarelerine teşekkürlerini sundular.
HABER MERKEZİ




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.