‘Fırsatçılar müteahhit değil’

‘Fırsatçılar müteahhit değil’

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, basın mensupları ile bir araya geldi. Bulut, “Müteahhitler çoğu zaman günah keçisi oluyor. Bu doğru değil” dedi

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetimi, basın mensupları ile birlikte bir otelde düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Yaptığı açıklamalarda müteahhitlerin yaşamış oldukları sorunları ve isteklerini aktaran KOMÜT Başkanı Adem Bulut, konut destek paketi ile inşaat sektöründeki son gelişmelere dair bilgiler de verdi. KOMÜT’ün uzun süredir faaliyet gösterdiğinin altını çizen Bulut, önemli bir dernek olduklarının bilinciyle ahlaki ve ilkeli bir duruş sergileyerek hareket ettiklerini vurguladı. Özellikle müteahhitlerin sosyal medyada yanlış lanse edildiğini ifade eden Bulut, “Müteahhitlerle alakalı olumlu olumsuz bütün eleştirilere açığız ama bazen bunun dozu kaçabiliyor. Müteahhitlik zor bir meslek. Biz zora talip olduk. Ben hep müteahhit söz veren, sözünü yerine getiren ve bunun için gayret gösteren kişidir diyorum. Sosyal medyada bazen ciddi anlamda ağır eleştiriler oluyor. Bunu doğru bulmuyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE KONUT SIKINTISI VAR

Türkiye’de mevcut konut paketinden bahseden ve Cumhurbaşkanınca açıklanan üçlü pakete de değinen Bulut, “Türkiye genelindeki müteahhitlerle görüştüğümüz zaman bütün Türkiye’de konut sıkıntısı olduğunu görebiliyoruz. Arz-talep dengesinin bozulması bina fiyatlarına da yansımakta. Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu konut destek paketi 3 aşamalıydı. İlk Evim Konut Finansman Paketi, Genişletilmiş Konut Finansman Paketi, İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturuldu. Müteahhitlerin burada aldığı rakam 20 milyar lira. Aslında bu meblağ çok ciddi bir rakam değil. Bunun nasıl verileceğini ve kimlerin alacağını da henüz bilmiyoruz. Diğer taraftan konutların satılması ile alakalı paketteki 0,99 oranı çok iyi bir oran. Burada da ne yazık ki fırsatçılar ortaya çıktı. Bu fırsatçıların adı müteahhitler olarak dile getirildi. Bunu biz kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu fiyat yükseltenler kesinlikle müteahhitler değil” ifadelerini kullandı.

FIRSATÇILIK YAPANLAR MÜTEAHHİTLER DEĞİL

Açıklanan paket neticesinde fırsatçılık yapanların ortaya çıktığını fakat bunların müteahhit olmadıklarını vurgulayan Adem Bulut, “İnternet satışlarında balon fiyatlar oluşuyor. Orada her satıcı birbirini görerek fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Bu sitelerde fiyatların yükselmesi de ciddi anlamda bir kriz meydana getiriyor. Burada müteahhitlik bir durum yok. Müteahhit elindeki konutu korumak zorunda ve tekrar yerine daire yapmak zorunda. Bunun yanında enflasyonla da mücadele etmek zorundayız. Tüm bunların yanında ‘Müteahhitler fırsatçı’ gibi söylemleri de duyuyoruz. Olan vardır ama ben bu sayının müteahhitler içerisinde çok düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü elimizde satılacak daire kalmadı. Şu anda ben dahil arkadaşlarımızın çoğu sanayiye yöneldik” ifadelerini kullandı.

MALİYETLER DÜŞSÜN İSTİYORUZ

Konut ihtiyacının eskiye oranla arttığını ve artan maliyetlerin sorun olduğunu belirten Bulut, şunları kaydetti: “Bugün eskisi gibi bir evde iki aile üç aile oturmuyor. Yeni evlenen her çift için bir konut gerekiyor. Öyle olduğu için konut ihtiyacı daha fazla doğuyor. O yüzden üretmemiz gerekiyor. Üretmemiz içinde bizlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Sonuçta bu iş heyecanı olan morali olan bir iş. Biz hala ruhsat ve iskanda sorunlar yaşıyoruz. Orada zaman kaybediyoruz. Sonuçta 3 ayda alınan bir ruhsat 6 aya kadar uzuyorsa bu 6 ayda maliyetler nerelere gidiyor. İskanda da aynı süreç işleyince vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Bu da haliyle bizi yoruyor. Ve biz yeni bir inşaata başlamak istemiyoruz. Bizim için eğer konut üretilecekse bir kere bakanlık ve devlet nezdinde ucuz arsa veya bizi teşvik edecek arsaların temin edilmesi gerekiyor. Bizde müteahhitler olarak bu arsaları belli bir konut ölçeğinde üretmeliyiz. İkinci aşamada maliyetlerin düşmesi ile alakalı bir talebimiz var. İnşallah bunlar bir an önce değerlendirilip hayata geçer.”

img-7982.jpg

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum