Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Fesleğen

Fesleğen

Fesleğen uçucu yağların yanı sıra polifenoller içeren en önemli bitkilerden biridir. Bu tek yıllık bitki nane ailesine aittir. Daha yüksek ışık ve sıcaklık koşulları antioksidan kapasitesi üzerinde etkilidir.

FESLEĞENİN ÖZELLİKLERİ

Tek yıllık aromatik bir bitkidir. Maksimum yüksekliği 60 cm’ye(30-60cm) ulaşabilir ve ekimden 14-21 gün sonra çimlenir. Yaprakları oval,keskin ve karşılıklıdır. Minik ve siyah tohumları vardır. Çiçekleri ise küçük, aromatik, beyaz, kırmızı ve menekşe rengindedir.. İklim şartlarına göre yetişme süresi 170 ile 180 günü bulabilmektedir. Büyüme mevsimi boyunca iki ila üç kez hasat edilebilir. Tatlı fesleğen, mor fesleğen, kokulu fesleğen, marul yaprağı fesleğen olarak adlandırılan pek çok farklı türü vardır.

İÇİNDEKİLER

100 g’da protein 3.15gram,karbonhidrat 2.65 gram, yağ 0,64 gram, kalsiyum, c vitamini, b-karoten, bakır, magnezyum, fosfor, çinko, sodyum ve potasyum ve K vitamini içermektedir.

FESLEĞENİN FAYDALARI

Yemeklerde özellikle et, güveç, çorbada ve salatada kullanılmaktadır. Uçucu yağı ağız sağlığı, dişçilik ürünleri, koku ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Geleneksel olarak böbrek problemlerinde, kulak ağrısında, adet düzensizliklerinde, artritte, anoreksiya adı verilen beslenme bozukluğunda, soğuk algınlığı ve sıtmanın tedavisinde kullanılmıştır. Fesleğenin virüsler, mantarlar ve bakterilere karşı ve bazı enfeksiyonlara karşı olumlu etkileri vardır. Fesleğen yaprakları ateş, öksürük, grip, astım, bronşit ve ishal tedavisinde kullanılmıştır. Fesleğen bitkisinin idrar söktürücü, ateş düşürücü, spazm giderici ve iştah açıcı özellikleri vardır.

OTLARIN KRALİÇESİ

Çoğu durumda kanser, anormal hücre büyümesi ve ardından tümör oluşumuna bağlı gelişir. Mevcut tedavilerdeki kısıtlamalar insanları doğal bileşik alternatiflerini araştırmaya itmektedir. Fesleğen, en yaygın bulunan ve uygun maliyetli şifalı bitkilerden biridir. Hindistan'da fesleğen bitkisinin dini ve aynı zamanda tıbbi önemi vardır. Fesleğen esansiyel yağı, değerli bileşikler içerir. Fesleğenin kanser önleyici etkileri ayurveda tıbbında yani (Hint tıbbı)tedavide ona “Yaşam İksiri” ve “Otların kraliçesi” unvanını kazandırmıştır. Özellikle yapısındaki öjenol kansere karşı faydalı olduğu düşünülen moleküldür. Öjenolün iki ana doğal kaynağı karanfil ve tarçındır, ancak öjenolün ticari olarak kullanımı oldukça pahalıdır ve uzun yetiştirme süreleri gerektirir; bu nedenle fesleğen, tarçın ve karanfil yerine kullanılabilecek uygun fiyatlı bir alternatif olabileceği düşünülen bir bitkidir.

FESLEĞEN TÜKETİRKEN DİKKAT

Hamileler ve emziren anneler, kronik bir hastalığa sahip olanlar, düzenli ilaç kullananların ve alerjik bünyeye sahip olanların fesleğen tüketiminde uzmana danışmasında fayda vardır.

Sağlıklı günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR