Fatih Altaylı'dan şok eden 3. havaalanı yazısı

Fatih Altaylı'dan şok eden 3. havaalanı yazısı

Bir türlü başlamayan 3. Havalimanı inşaatının neden ilerlemediğini Fatih Altaylı yazdı.

Türkiye'nin en büyük projesi olarak lanse edilen 3. Havalimanı projesiyle ilgili şok iddialar gündeme bomba gibi düştü. Habertürk Gazetesi yazarı Fatih Altaylı'nın gündeme getirdiği iddialar yenilir yutulur cinsten değil.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı projesiyle ilgili bu detaylar ilk kez medyada yer aldı. Fatih Altaylı İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının inşaatıyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı. ''3’üncü havalimanının yeri değişecek mi?'' diye soran Altaylı, zemin ve bölge şartları açısından uygun olmadığı ortaya çıkan alana bir havalimanı inşa etmenin, -hazine garantisiyle- devasa maliyetini çarpıcı rakamlarla anlattı.

Altaylı'nın eski bir haber kaynağına dayandırarak açıkladığı rakamlara göre 3. Havalimanı ihalesi neredeyse "imkansız bir proje" gibi görünüyor. Buna göre, 3’üncü havalimanı, pistler ve terminal alanı; DHMİ hiçbir çalışma yapmadan, projesi olmadan, jeolojik etütleri yapılmadan ihale edildi.

Ancak ihaleyi alanlar şu anda bu işi yapmaya hiç gönüllü değil zira havalimanının yapılacağı yerin zemini tamamen balçık ve buraya tam 1.8 milyar metreküp dolgu yapılması gerekiyor.

Altaylı'nın aktardığına göre "Miktarın büyüklüğünü anlaman için örnek vermek gerekirse, Atatürk Barajı’ndaki tüm dolgu miktarı 84.3 milyon metreküptür. Yani her 2 ayda bir, bir tane Atatürk Barajı yapmaları gerekiyor."

Bu sebeple firmalar havalimanının yerinin değişmesini istiyor yoksa işi yapmaktan vazgeçecekler.

Altaylı'nın aktardığı diğer skandal bilgiler ise şöyle:

Havalimanının tasdik edilmiş bir projesi yok...

Bölgenin rüzgar testleri yapılmadan yer belirlemesi yapıldı. Şimdi yapılan testlerde ise havalimanının pistlerinin yan rüzgar alacağı hem de bu rüzgarın Karadeniz'den gelen şiddetli rüzgarlar olacağı belirlendi.

Öte yandan hava sahası meselesi de ihaleyi alanları kara kara düşündürüyor. Zira uçakların bu alana inmesi için yaklaşma ve bekleme yapması için Bulgar hava sahasını kullanması gerekecek. Bunun içinde inen her uçak Bulgaristan'a para ödemek zorunda kalacak. Bu sebeple havayolları şirketlerinin bu havalimanını kullanmaya yanaşmayacağı tahmin ediliyor.

Bunun gibi onlarca sıkıntıyı aktaran Altaylı havalimanının yerinin değiştirilmesi yahut yeni ihaleye çıkılmasının zorunlu olacağını ancak "Yeni Türkiye'de bunu kimsenin istemeyeceğini" söylüyor... 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.