Fatih Altaylı: Asgari ücretli geçen senekinden kötü olacak

Fatih Altaylı: Asgari ücretli geçen senekinden kötü olacak

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, net 8 bin 506 lira olarak açıklanan asgari ücret için resmi enflasyonun altında kalan bir artış olduğunu dile getirdi.

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı bugün kaleme aldığı yazıda yeni açıklanan asgari ücret rakamını, "Bugün gelinen noktada ise, en güvenilmez enflasyon oranının bile 10 puan altında bir zam. Resmi enflasyondan daha aşağıda kalan bir ücret artışı. Oran tüm zamanların rekoru ama yine de kimse memnun değil" sözleri ile eleştirdi.

İktidar kanadından, “dolar bazında en yüksek asgari ücret” yorumları yapıldığını belirten belirten Altaylı, "Doğru mu? Elhak doğru… Dolar yiyip, dolar içiyorsanız, marketlerde fiyatlar dolar ise doğru.  Ama 1 yıldır baskılanan dolar hiç artmadığı ama fiyatlar dolardan bağımsız olarak arttığı için alım gücüne hiçbir katkısı yok bu dolar bazındaki asgari ücret artışının..." dedi.

Fatih Altaylı yazısına şu ifadeler ile devam etti

1 yıl önce Aralık’ın bugünlerinde dolar 18,162 kuruştu, artış neredeyse 0. Tüketici fiyatları ise yüzde 100’ün üzerinde artmış. İstanbul Ticaret Odası geçinme endeksine göre bile artış yüzde 105.

Yani bugün 455 dolara yükselen asgari ücret, satın alma gücü açısından geçen yılın 225 doları ile eşdeğer.

Yani bir asgari ücretli, aldığı maaş ile ABD’ye tatile falan gitmeyi planlıyor ise, bu artış ona iyi gelecektir. Yok eğer et, süt, pirinç, un, şeker, yağ almayı planlıyor, kira ödüyor ve elektrik kullanıyorsa durumu geçen senekinden kötü olacaktır.

Hele hele marketlerin dün itibarıyla fiyat etiketlerini değiştirip, fiyatları arttırmaya başladığı haberleri doğru ise çok kötü olacaktır. İşin özü şudur.

Ekonomi, sadece ekonomi değildir. Ekonomi; siyasettir, hukuktur, adalettir, insan haklarıdır, özgürlüklerdir, nereye gitmek istediğinizdir.

2007’de AB yolundaki Türkiye’de yüzde 5,9’luk asgari ücret artışının sağladığı satın alma gücünün, bugünün yüzde 74’lük artışından fazla satın alma gücü sağlamış olmasının nedeni budur.

Makam arabasını değil, hukuku Avrupa’dan ithal etmek daha doğru olur. Müteahhitlerin itibarı otomobille artabilir ama devletin itibarı hukukla artar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.