Ezberci dönem bitti

Ezberci dönem bitti
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Abdülmuttalib Çetin, ezberci eğitim anlayışından aktif, derslere katılan eğitimci anlayışa geçildiğini söyledi
Çetin, Meram Özel Gençlik İlköğretim Okulu’nda, ilçe milli eğitim müdürleri ve 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nda görevli eğitimcilerin katılımıyla düzenlenen Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nda, dünyanın değişim geçirmekte olduğunu, bu değişime ayak uydurabilmek için eğitime önem verilmesi gerektiğini belirtti. 
Doğru eğitim planlamasının birçok gelişmiş ülkede 1950'li yıllarda yapılmaya başladığını ifade eden Çetin, bu ülkelerin eğitim planlamalarında kültürün artırılması ve yeniliklere ayak uydurmayı özellikle dikkate aldıklarını vurguladı. 
Bilginin geçerlilik süresinin azaldığını, 2 yıla indiğini kaydeden İlköğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Çetin, şöyle dedi: “Tıp fakültesine başlayan bir öğrencinin birinci sınıfta öğrendiği bilgiler, okulun son sınıfına geldiğinde değişmiş oluyor. Aynı durum, eğitimin her kademesi için geçerlidir. Bu nedenle ilköğretim okulu müfredatlarının da değişen bilgilere göre sürekli zenginleştirilmesi gerekiyor.”
Türkiye'de 2003 yılında ilköğretim programlarının değiştiğini, ezberci eğitim anlayışından, öğrencinin aktif halde derslere katıldığı etkileşimli eğitim anlayışına geçildiğini ifade eden Çetin, şunları söyledi: “Şimdi ise en önemli hedefimiz, ülke genelinde zorunlu okul çağındaki çocuklarda okullaşma oranını artırmaktır. Haydi Kızlar Okula Kampanyası kapsamında ülke genelinde ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ndeki verileri de kullanarak, nerede ve ne kadar çocuğun okula gitmediğini, hangi sebeplerle gidemediğini araştırıyoruz. Bu çocukların bulunduğu yerlerdeki okulların yönetimlerinden, okula hiç yazılmamış ya da devam etmeyen çocukların ailelerini ikna etmelerini istiyoruz. Okula gitmeyen tek bir çocuk bile kalmayıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Çetin, 10-14 yaş arasında olan ve bugüne kadar okula gitmemiş çocuklar için de Yetiştirici Sınıflar Eğitim Projesi başlattıklarını, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde açılan yetiştirici sınıflarda bu çocukların zorunlu eğitimlerini tamamlamaya çalıştıkları belirtti. 
Konya'da zorunlu eğitim çağındaki çocuk sayısının 297 bin 94 olduğunu bildiren Çetin, şöyle devam etti: ''Eğitime kayıtlı olmayan çocuk sayısı ise 6 bin 563'tür. Yani Konya'da ilköğretim çağındaki her 100 çocuktan 2'si okula gitmemektedir. İlköğretim okuluna kayıtlı olup da okula 180 günden fazla devam etmeyen öğrenci sayısı ise 873'tür.'' 
Programda, MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü uzmanları, toplantıya katılan eğitimcilere, okula gönderilmeyen öğrencilerin okula başlatılabilmesi için yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.