Eğitim pandeminin gölgesinde kaldı

Eğitim pandeminin gölgesinde kaldı

Yaşanan salgın süreci birçok alanı derinden etkiledi. Korona virüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim sistemine geçildi. Bu süreç içinde çeşitli sorunlar baş gösterirken; öğrenciler dijital ortamdan karnelerini aldı.

Pandemi süreci ile birlikte öğrenciler uzaktan eğitim ile tanıştı. Bu süreçte birçok öğrenci derslere erişim noktasında sıkıntılar yaşadı. İnternet erişimi olmayan öğrenciler derslerden mahrum kalırken maddi durumu yerinde öğrenciler bu tür sorunları yaşamadı. Eğitimde eşitsizlik meydana gelirken bu dönem, yüz yüze eğitimin önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Yaşanan tüm bu sıkıntıların ardından bir eğitim öğretim dönemi daha sona erdi. Bununla birlikte öğrenciler e-okul sistemi üzerinden karnelerine dijital olarak erişim sağladı. İsteyenlere ise basılı karneler yüz yüze olarak 2 Temmuz'da verilebilecek. Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata ve Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

2-2-1200x800.jpgEğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer

ÖĞRENCİLERİMİZ DERSLERE ERİŞİMDE SIKINTILAR YAŞADI

Pandemi şartlarından ötürü mecburen uzaktan eğitime geçildiğini fakat uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim kadar verimli olmadığını kaydeden Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “2021 eğitim döneminin sonuna geldik. Pandemi şartlarından ötürü mecbur uzaktan eğitimde devam ettik. Çocuklarla dijital olarak bir araya geldik. Yüz yüze eğitimi istesek de salgından dolayı bu mümkün olmadı. Öyle ki öğrencilerin derslere erişiminde sıkıntılar meydana geldi. Kimi öğrenciler derslere erişimde sorunlar yaşadı. Verimli bir eğitim dönemi gerçekleştiremedik. Uzaktan eğitim asla yüz yüze eğitimin yerini tutmaz” dedi. Uzaktan eğitim döneminde özellikle öğretmen ve öğrencilerin büyük zorluklar çektiğini belirten Karlıer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu süreçte en büyük zorluğu şüphesiz öğretmenler ve öğrenciler çekti. Velilerimiz de bu durumdan oldukça etkilendi. Gönül isterdi ki okullarımız maske ve mesafe kuralları çerçevesinde açılsın, öğrencilerimiz okullarından uzak kalmasın fakat salgın buna imkan tanımadı. Bugün özellikle yaz ayları telafi için güzel bir fırsat. Kurslarla, eğitim çalışmaları ile bu dönem telafi edilebilir. Bakanlığın da bu konuda bir adım atması gerektiğini düşünüyorum. Tekrardan öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılar diliyor, bu süreçte gösterdikleri sabırdan ötürü velilerimize teşekkür ediyorum.”

EĞİTİMDE EŞİTSİZİK MEYDANA GELDİ

Eğitimdeki kalitenin bu dönem azaldığını söyleyen ve uzaktan eğitim sürecinin yüz yüze eğitim sürecini arattığını vurgulayan Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata da “Pandeminin gölgesinde kalan bir eğitim döneminin sonuna geldik. Bu durum öğrencilerimiz için ciddi sorunlar teşkil etti. Nitekim yüz yüze eğitim söz konusu olmayınca eğitimde kaliteden bahsetmek de o kadar kolay değil. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin de kaliteli yetiştiğini söyleyemeyiz” açıklamalarında bulundu. Öte yandan bu süreçte herkesin aynı imkanlara sahip olmadığını ve eğitimde eşitsizlik meydana geldiğini ifade eden Tanfer Ata, şunları kaydetti: “Bu dönemde öğrencilerin tümü aynı imkanlara sahip değildi. Bu nedenle de oluşmuş bir eşitsizlikten bahsetmek mümkün. İnsan yetiştirmek kolay değil. Bu sadece eğitim ve öğretim ile sağlanabilir. Ne var ki uzaktan eğitimde ise öğretim o kadar mümkün bir durum değil.”

2-3-1280x640.jpg Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata

UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ EĞİTİMDEN KOPARDI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit ise “Sonuna geldiğimiz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi, ne yazık ki unutulmayacak rezalet ve acılara sahne olmuştur” dedi. EBA TV’nin olumsuzluklarına değinen Yiğit, “Uzaktan eğitime geçen Milli Eğitim Bakanlığı, EBA sistemini de eline yüzüne bulaştırdı. EBA-TV hazırlanırken aynı evde farklı sınıflarda çocuklar olabileceği göz ardı edildi hatta televizyon dahi olmayan evlerin varlığı unutuldu. Üniversiteye hazırlanan lise öğrencilerinin yaklaşık yüzde 20'sinin EBA'dan hiçbir şekilde faydalanamamış olması bir başka acı durum. Öte yandan uzaktan eğitim birçok öğrencinin eğitimden kopmasına neden oldu” ifadelerine yer verdi. Geride kalan eğitim döneminin birçok hata ile kapandığını kaydeden Özgür Ulaş Yiğit, son olarak şunları kaydetti: “Geride bıraktığımız bu eğitim ve öğretim dönemi adaletsizlikleriyle hatırlanacak. Uzaktan eğitim tablosu bizlere bu işin ‘nasıl olmayacağını’ bize göstermiş oldu. Mücadelemiz, bir daha böyle karanlık eğitim dönemleri yaşanmasın, hiçbir öğrencinin boynu garibanca bir mahcubiyetle bükülmesin, hiçbir meslektaşımız kendini yalnız ve değersiz hissetmesin diye.”

EYYÜB KARAKUZU

2-4-791x800.jpg Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum