Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Duygusal Yeme

Duygusal Yeme

Kendinizi üzgün, bitkin, mutsuz hissettiğinizde yemek yerken buldunuz mu?

Cevabınız ‘Evet ‘ise sizde duygusal yeme olabilir.

Yemek yemek yaşamamız için olmazsa olmaz hayati bir eylemdir.Yemek yediğimizde vücudumuz için enerji sağlamış oluruz.Gün içinde daha çok hareket ettiğinizde daha çok yemek yeme ihtiyacınız doğar. Bu gibi durumlarda yemek yemenizi arttırmanız doğaldır çünkü hücreleriniz beslenmek ister.

Ama tam tersine hiçbir açlık belirtisi vücudunuzda yokken birine sinirlenip mutsuz ya da çaresiz hissettiğinizde kendinizi buzdolabının önünde buluyorsanız ya da sevdiğiniz bir gıda çikolata gibi bunları yerken buluyorsanız sizde de duygusal yeme olabilir.Duygusal yeme belirtileriniz varsa korkmayın çünkü pek çok insanda duygusal yeme olabilmektedir.Önemli olan nokta sizi aç olmadığınız halde yemeğe iten stres faktörleriyle baş edebilmeyi öğrenmek ve yemek yeme davranışı yerine farklı bir alışkanlığı koymaktır.

Derin bir nefes almak, doğa yürüyüşüne çıkmak,kick boks antrenmanı yapmak ya da kendinizi rahatlatıcı bir faaliyette bulunmak yemek yeme davranışı yerine konulabilecek aktivitelerdir.Şarkı dinlemeyi seviyorsanız şarkı açabilir,dans edebilir,resim yapabilirsiniz.Stresi vücuttan uzaklaştırmak için sevdiğiniz bir uğraş bulmak sizi olumsuzluklardan uzaklaştıracaktır.

Gerçekten açken doğru gıda tercihi ile ilerde oluşabilecek duygusal yeme davranışını azaltabileceğinizi biliyor musunuz?

Bazı gıdaların mutlulukla ilişkilendirilen serotonin seviyesini arttırdığı bulunmuştur.Serotonin mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir.Serotonin hormonunun üretilebilmesi için vücutta triptofan ve tirozin adı verilen amino asitlere ihtiyaç vardır.Özellikle bazı gıdalar triptofan yönünden zengindir beslenmenizde bu gıdalara yer verirseniz daha mutlu olabilirsiniz.

Peki bu gıdalar nelerdir?

  • Somon balığı

  • Kabak çekirdeği

  • Domates

  • Bitter çikolata

  • Hurma

  • Muz ,Kivi,Çilek

  • Kuşburnu

  • Ispanak

1. Serotonin Düzeyini Düşüren Gıdalardan Kaçının

Gıdaların içine giren yapay tatlandırıcılar,gazlı sağlıksız içecekler ,alkol sigara gibi zararlı alışkanlıklar serotonini düşürme eğilimindedir. Mümkün olduğunca bu gıdalardan ve alışkanlıklardan kaçının.

2. Yemek yerken farklı şeylerle uğraşmaktan kaçının.

Yemek yerken mümkün olduğunca sadece yemek yemeyle ilgilenin.Televizyon karşısında film izleyerek,telefon oynarken yemek yemek ;Yeme konusunda farkındalığınızı düşürür.Yemek tabakta bitmiştir ama siz yemeğin hem tadını hissetmemiş hem de midenizin doyduğununun farkına varamamışsınızdır.

3. İyi hissetmediğinizde açık hava yürüyüşüne çıkın

Hareket etmek hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelir .Kötü düşüncelerden uzaklaşmanıza yardım eder.Bu yüzden kendinizi kötü hissettiğinizde açık havaya çıkın .

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR