DSÖ'den dikkat çeken açıklama! Türkiye'den haberdar değildik

DSÖ'den dikkat çeken açıklama! Türkiye'den haberdar değildik

Türkiye'de ilk kez gerçek günlük vaka sayısının açıklanmasının ardından salgının boyutları gözler önüne serilmişti. Dünya Sağlık Örgütü, "Türkiye'den haberimiz yoktu" dedi.

Türkiye'de 25 Kasım'da gerçek vaka sayısını açıklanmasının ardından salgının gerçek boyutları gözler önüne serildi. Günlük vaka sayısının bir anda 28 bin olarak açıklanması endişelere neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'deki vaka sayısından haberdar olmadıklarını açıkladı.

TÜRKİYE'DEN HABERİMİZ YOKTU

DSÖ Türkiye ofisinden Dr. Irshad Ali Shaikh, Türkiye'deki vaka sayısı ile ilgili açıklama yapıldı.  Türkiye'deki Kovid-19 verilerinden haberdar olmadıklarını açıklayan Ali Shaikh, artan vaka sayısına dikkat çekti. Shaikh, sağlık sistemi için 'çöküş yaşanabilir' uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçiçi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Sağlık Bakanı  Fahrettin Koca'nın "Halkımızla ilk olarak paylaşmadıklarımızı DSÖ ile paylaşmıyoruz" dediğini hatırlatan Ali Shaikh, "Biz bu verilerin farkında değildik" dedi. 

Shaikh, tüm dünyada semptom göstermeyenlerin 'sessizce virüsün yayılmasına neden olduğunu' belirtti.

DSÖ POZİTİF ÇIKAN HERKESİN BİLDİRİLMESİNİ İSTİYOR

DSÖ'nün her ülkeden semptom göstersin göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini istediğini vurgulayan Shaikh, "Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılması rahatlatıcı, çünkü gerçekten salgının yayılımını engellemekte önemli" açıklamasında bulundu. DSÖ Türkiye ofisinden Dr. Shaikh, "Türkiye'deki durumun da diğer ülkeler gibi" olduğunu belirterek "Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız" dedi.

"Daha fazla test yapmanın sadece pozitif vakaları değil, aynı zamanda yüksek oranda salgını yayma riski olanların ortaya çıkmasını" da sağladığını belirten Shaikh, "Türkiye, tıpkı diğer ülkeler gibi sokağa çıkma yasağıyla birlikte yeni tedbirleri harekete geçirdi. Bu açıdan bakıldığında tedbirler daha güçlü bir biçimde uygulanıyor. Umarız ki önemli oranda virüsün yayılmasının önüne geçer ve vaka sayıları düşer" diye konuştu.

VAKA SAYISI ARTARSA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

Türkiye'deki sağlık sistemi üzerinde gün geçtikçe artan yüke de değinen Shaikh, "Her ne kadar Türkiye'deki hastanelerde durum diğer ülkeler, Avrupa ya da Amerika'daki kadar kötü durumda olmasa da, bu şekilde devam ederse o zaman biz de, sağlık sisteminin, hastane sisteminin çöküşünü yaşayabiliriz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.