Dr. Rasim Özyürek: "Tercihlerinizi doğru yapın"

Dr. Rasim Özyürek: "Tercihlerinizi doğru yapın"

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rasim Özyürek, “Tüm öğrencilere tavsiyem tercihlerini doğru yapmalılar. Başarabileceğin seveceğin o seçtiğin bölümden zevk alabilmelisin. Tercih öncesi kılavuzu iyi okuyun” dedi

Türkiye’nin vakıf üniversitesinde 25 yıldır çalışan İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rasim Özyürek ile üniversite ve tercihler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Özyürek, “Tüm öğrencilere tavsiyem tercihlerini doğru yapmalılar. Başarabileceğin seveceğin o seçtiğin bölümden zevk alabilmelisin. Tercih öncesi kılavuzu iyi okuyun. Yanlış tercih yapmamaya çalışın. Üniversitelerde tanıtım turlarına, katılın. Uzmanları iyi dinleyin. Kendinizi değerlendirin. Sizi en iyi sizden başkası tanıyamaz” uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’Yİ YÖNETEN İNSANLARI MEZUN ETTİK

Türkiye’yi yöneten insanları üniversitelerinden mezun ettiklerini dile getiren Özyürek, “Dönem sonunda tüm öğrenciler derslerine giren öğretim elemanlarını değerlendirirler, öğretim elemanlarınca derslerin nasıl verilmesi gerektiği konusunda görüşlerini ve önerilerini derse giren öğretim elemanlarına sunarlar. Hocalar da buna göre tedbirlerini alırlar. Derslerini verirler. Bilkent Üniversitesi yemyeşil bir mekâna kurulmuştur. Üniversitemiz Merkez kampus, orta kampus ve doğu kampustan oluşmaktadır. Havasıyla, sosyal etkinlikleriyle 21. yüzyıl gençlerinin aradığı bir üniversitedir. Her üç kampusta yıl içinde festivaller, konserler, sergiler, söyleşiler, seminerler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, sergilenmektedir. Spor merkezleri ile her türlü sporun yapıldığı bir üniversitedir. Öğrencilerimiz mezun olduklarında iş bulma olanakları yüzde yüzdür. 1986 dan 2020 yılı sonu itibariyle elli bin mezun verdiği, mezunların dünyanın dört bir yanında gösterdikleri başarılar dikkatimizi çekmiştir. Dr. Hakan Fidan yüksek lisansını ve doktorasını Bilkent Üniversitesinde tamamlamış. Genç yaşta çeşitli görevlerde başarılı çalışmalara imza atmıştır. Başarılı çalışmaları ile TİKA başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş. Şu anda MİT Başkanlığı görevini büyük bir titizlikle özveriyle yürütmektedir. Mezunlarımız yurtiçi ve yurtdışında iş dünyası ve yükseköğretim kurumlarının öncelikli tercihleri arasında yer almaktalar. Bilkent Üniversitesinde 12000 öğrenci eğitimlerini sürdürmektedir. Bu öğrencilerin yüzde 64’ü bursludur. Öğrencilerin bursları devam ettiği sürece eğitim ücreti ödemezler. Üniversitede tam burs, kapsamlı burs, yüzde 50 burs, yetenek bursu, üstün başarı bursları mevcuttur. Üniversite not ortalaması 3.00 veya daha yüksek olan öğrenciler birinci sınıfın sonunda yan dal programına başvurabilirler. Mezunlara Ana dal diploması ve yan dal sertifikası veriliyor. Sayısal puan türüyle yerleşen öğrenciler birinci sınıfın sonunda not ortalamaları 3.30 veya daha yüksek puan alanlar fizik, matematik bölümlerinde ikinci ana dal yapabiliyorlar. Mezuniyette çift diploma alabiliyorlar. Üniversitede şuanda 740 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 37 ülkeden öğretim elemanı da bu rakam içinde yerlerini almaktalar” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN DONANIMLI KÜTÜPHANESİ

Türkiye’nin en donanımlı kütüphanesi ile hizmet verdiklerini dile getiren Dr. Özyürek, şunları söyledi: “Türkiye’nin en iyi en donanımlı kütüphanesinin olması 510 bin 624 kitaba, 825 bin 641 elektronik kitaba, 517 basılı dergiye, 122 bin 575 elektronik dergiye 195 veri tabanıyla hizmet veren bir kütüphane olarak isim yapmıştır. 2019-2020 öğretim yılı için 12 milyon TL kütüphane harcamalarına ayrılmıştır. Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmaktadır. Güler yüzlü sorun çözen uzmanların yer aldığı kütüphanelerimizde öğrencilerimiz kaynakları hem kütüphane içinde hem de belli bir süre içinde ödünçte alabiliyorlar. Kütüphane hafta içi 8.30-23.30 hafta sonu 9.00-23.30 saatlerinde hizmet vermektedir.Çalışma ortamı çok güzel bir mekândadır.Bilkent üniversitesi 332 üniversiteyle öğrenci değişim programları sürdürmektedir. Bu 49 ülkeyle sınırlanmıştır. Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) çerçevesinde eğitim ve sosyal içerikli yardım projelerinden Türkiye’de köy okullarına destek projeleri, engellilere toplumla bütünleştirmeye yönelik çalışmalar, huzur evlerindeki yaşlılara yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Mezunlar ofisi var. Mezun ve mezun durumda olan öğrenciler, özgeçmişlerini bu ofiste sisteme yüklüyorlar. İşverenlere ait ilanları burada görmek mümkündür. Özgeçmiş veri tabanı da bu ofis tarafından yürütülüyor.”

Özyürek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilindiği gibi eğitimin kalitesi konusunda işi değil beyinleri değiştirmek gerekir. Kötüler eleştirilerek iyiye sahip çıkılmalı bilimsel öğretim metot ve teknikleri ile genç psikolojisini bilen nitelikli kaliteli, çağdaş ve sistemli bir eğitim formasyonu ile öğrencilerin yetiştirilmesi gerekiyor. İşte Bilkent Üniversitesi’nde bunu görüyoruz. Kaliteli öğrenci yetiştiriliyor. Onun için mezunlarımız hemen iş hayatına atılıyorlar iş buluyorlar. Bilkent Üniversitesinde tüm fakülteler ve yüksekokullarımızda Kaliteli eğitim, kaliteli programlarla ve kaliteli öğretim elemanlarıyla Türk toplumunun hedef ihtiyaçlarına cevap verebilecek öğrenciler yetiştiriliyor. Üniversitemizin tüm fakülte ve yüksekokullarında tüm bölümlerin temelleri çok iyi oturtulduğunu görüyoruz. İnsan yetiştirme politikaları çok yerinde ve 21. Yüzyıl gençlerine yöneliktir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.