Dr. Eyüp Çetin: Konya'da kısıtlamalar kaçınılmaz olabilir

Dr. Eyüp Çetin: Konya'da kısıtlamalar kaçınılmaz olabilir

Konya'daki korona virüs vaka tablosunun olumlu yönde değişmesi için hep birlikte sorumlu davranmak gerektiğini belirten Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “ Aksi halde esnafımıza uygulanan kısıtlamaların devam etmesi kaçınılmaz olacaktır” dedi

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, Konya Tabip Odası Başkanlığı Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi. 2020 Mart ayının ortalarında Türkiye'de ilk ölümle kendini hissettiren Pandemi ile mücadelenin bir yılını dolduracağını söyleyen Çetin, “Covid-19 Pandemisinin tam olarak sonlanmaması bunun devamında Konya’nın yüksek riskli iller arasında olması nedeni ile bir araya gelmiş bulunuyoruz. Daha önce sizlerle bir araya geldiğimiz de ‘’artık uzun bir süre Covid-19 Pandemisi ile yaşamayı öğrenmemiz, ona göre davranış ve yaşam biçimi geliştirmemiz gerekiyor‘’ demiştik. Geldiğimiz noktada aşının bulunmuş olması, bir yıldır kısıtlamalar ile yaşamamız hem ön cephede mücadele eden sağlık camiasında hem de tüm vatandaşlarımızda bıkkınlık ve rehavetin had safhada olduğunu görmekteyiz. Biz sağlık camiası Pandeminin başından bu yana inanılmaz bir mücadele ile üzerimize düşeni fazlası ile yapma gayreti içinde olduk. 30 bine yakın vatandaşımız ile birlikte 300 civarında meslektaşımız ve mesai arkadaşımızı bu uğurda kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet milletimize ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

BÖYLE GİDERSE ESNAFA UYGULANAN KISITLAMALAR DEVAM EDER

“Vaka sayılarının genelde düşmesine rağmen Karadeniz sahil kentleri haricinde Konya, Karaman ve Aksaray illerinin yüksek riskli iller arasında sayılması bizi yeniden üzmüştür” diyen Çetin, daha sonra şunları söyledi: “Konya olarak bu tablonun acilen değiştirilmesi, bu sayıların daha aşağılara çekilerek bu potadan çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. Gelinen bu noktada öncelikle her fert kendini sorumlu ilan etmelidir. Maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda ne kadar dikkatli davranıp davranmadığımızı kontrol etmeliyiz. Bizler sağlıkçılar olarak bu mücadeleden yıpranmış ve tükenme noktasına geldiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bu tablonun olumlu yönde değişmesi hep birlikte sorumlu davranmaktan geçmektedir. Aksi halde esnafımıza uygulanan kısıtlamaların devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Lütfen tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin, çabalarının boşa gitmemesi ve iş yerleri kapalı olan evine ekmek götüremeyen küçük esnafımızın hakkını gözetmek için duyarlı davranalım ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için azami gayret gösterelim.”

eyup-cetin-fotolar-2-1280x715.jpg

TOPLU ORGANİZASYONLARDAN GERİ DURULMADI!

Konya Tabip Odası olarak, Konya’nın baştan bu yana ilk üçte yer alması son dönem de yüksek riskli iller arasında olmasının sebeplerini dile getiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “

“Maske, mesafe kurallarına uyulmadı. Toplu organizasyonlar yapıldı. Aile içi ziyaretlerinin devam ettirilmesi vaka sayısını artırdı. Aşının bulunmuş olması ve uygulanması hepimizi mutlu etmiştir. Aşı bu durumda tek silahımızdır. Fakat yüzde 100 koruyucu değildir. Aşı olmak hastalanmayacağımız anlamına gelmemektedir. Aşının, hasta olan aşılı kişilerin daha hafif atlatması ve hastane ile yoğun bakıma düşmemelerini sağlayacağına inanıyoruz. Dolayısı ile aşı olanların tedbirler konusunda esneklik göstermemeleri gerekmektedir. Kaldı ki ülkemizdeki aşılama oranları şu anda bağışıklama oranlarından çok uzaktır. Şu anda ülkemizde 1 milyon 705 bin kişiye ikinci doz aşı uygulanmıştır. Bu nedenle vatandaşlarımızın hem sağlık camiasına, hem de esnafımız içinde bulunduğu durumu düşünerek daha dikkatli olmaları bizlere güç verecektir” şeklinde konuştu.

HAFTA SONU YASAKLARI KALDIRILSIN

Konya Tabip Odası olarak Konya için önerilerini sıralayan Çetin,, son olarak şunları ifade etti: “Şehrimize ve ilçelere giriş çıkışlar HES kodu ile yapılmalı, enfekte olanlar yurtlarda misafir edilmelidirler. Genellikle uyulmasa da hafta sonu sokağa çıkma yasağından dolayı hafta içi alışveriş merkezleri mesafe kurallarını zorlamakta olduğundan Hafta sonu sokağa çıkma yasağı kaldırılmalıdır. Hafta içi 21:00 den sonraki sokağa çıkma yasağı 19:30 çekilerek, ev ziyaretleri ve oturmaları engellenmelidir. Hastane randevusu alanlar, köpeklerinin aşı kartı ve diğer bahane sebepler ile sokakta dolaşanlar etkin bir denetimle engellenmeli para cezaları uygulanmalıdır.

Düğün ve kına organizasyonları 30 kişi ile genellemekten ziyade salonun kapasitesi ve havalandırma gibi ekipmanlarına bakılarak her salona ayrı kimliklendirme yapılmalıdır. Bu düzenleme kişileri kaçak, illegal organizasyonlardan koruma amaçlı denetlenmelidir. Olası bir 3. dalgada Üniversite hastaneleri Covid-19’ dan arındırılarak eğitim eksiksiz bir şekilde devam ettirilmelidir. İl Hıfzısıhha Kurullarında sağlık bürokratlarının yanında ( Konya Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Odası gibi ) Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bulunmalıdır. Artık toplantı yapıyormuş gibi yapmaktan vazgeçip gerçek toplantılar yaparak istişare kanalları açık tutulmalıdır. Yeni personel alımları ile insan kaynağının güçlendirilmesi için Valiliğimiz tarafından gerekli makamlara gerekli yazışmaların yapılmasını talep ediyoruz.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum