Diyetisyen Zişan Taşdemir: "Rehavete kapılmayın"

Diyetisyen Zişan Taşdemir: "Rehavete kapılmayın"

Covid-19 geçiren kişilere beslenme ve korunma noktasında uyarılarda bulunan Diyetisyen Zişan Taşdemir; “ Öncelikle hastalığı geçirmiş bireyler rehavete kapılmamalıdır. Çünkü virüs sürekli mutasyona uğradığı için tekrar geçirebilme ihtimali de bulunmaktadı

Diyetisyen Zişan Taşdemir, “Corona Virüs(Covid-19) pandemisi tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Maske takmak, kalabalık ortamlardan uzak durmak, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymak, virüsten korunmak ve yayılımını engellemek için önem taşıyor. Bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak da sadece corona virüse karşı değil birçok hastalığa karşı koruyucu etki yapıyor” dedi. Taşdemir, Koronavirüs geçiren kişiler sonrasında nasıl beslenmeli ve vücut direncini artırmanın yolları hakkında bilgi verdi. Sizin ve sevdiklerinizin sağlığı açısından alışverişe yoğun olmayan saatlerde çıkmanız ve hızlı bir şekilde alışverişi tamamlamanız önem arz etmektedir. Aldığınız ürünleri yerleştirmeden önce buzdolabınızın temiz olduğundan emin olun ve aldıklarınızı buzdolabınıza koymadan önce silin.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkileyecek düşük kalorili diyetlerden, tek tip beslenmeden uzak durun. Beslenmenizde bütün besin gruplarına yer vermeye çalışın. Günlük beslenmenizde portakal, kivi, mandalina, limon gibi C vitamininden zengin meyve ve sebzelere yer verin. Gün içerisinde yumurta, et, tavuk, balık, süt ürünleri gibi hayvansal ve kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarını da tüketmeye çalışın. Brokoli, karnabahar, nar, yaban mersini gibi antioksidan değeri yüksek sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin. Karbonhidrat olarak Beta glukandan zengin olan yulafı ve tam tahıllı ekmeği tercih edebilirsiniz. Şeker hastalığınız gibi herhangi bir kronik hastalığınız yoksa gün içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar da gerçek bal tüketebilirsiniz.

Zerdeçal, zencefil gibi baharatları yemeklerinizde kullanmanız bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkileyecektir. Bunların yanı sıra yemeklerinizde soğan, sarımsak gibi besinleri kullanmanızda iyi olacaktır. İçeriğini bilmediğiniz her türlü besinden ve ambalajlı ürünlerden uzak durmaya çalışın. Mümkün olduğunca yemeklerinizi evde hazırlayın. Pandemi süreciyle birlikte takviye kullanımında artışlar gözlenmektedir. Gün içerisinde bütün besin gruplarına yer verip, yeterli ve dengeli beslenerek gün içerisindeki besin öğesi ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektesiniz. Vitamin ve mineral takviyelerinin fazlasının toksik etki yapabileceğini unutmadan gerekli durumlarda uzmanınızın önerisi doğrultusunda vitamin ve mineral takviyeleri alın.

YETERLİ MİKTARDA SIVI ALIN

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Tüketmenize engel herhangi bir hastalığınız yoksa günde 1-2 fincan ıhlamur, ada çayı, yeşil çay gibi bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları, ayran, sade maden sularıyla da sıvı alımınızı destekleyebilirsiniz. Gece geç saatlerde uyumanın bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmayın. Uykuya geçişinizi kolaylaştırmak için; yatmadan önce televizyon, bilgisayar, telefon vb. araçlardan uzak durmalı, yatmadan minimum 4-5 saat önce ana öğünlerinizi yapmalı, yatmadan 2 saat önce uyarıcı besinler (çay, kahve, acı baharatlar vb.) tüketmemeli ve triptofan aminoasidindan zengin muz, badem, süt gibi besinleri tüketebilirsiniz” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.