"Diyet, hiçbir şey yememek değildir"

"Diyet, hiçbir şey yememek değildir"

Son yıllarda özellikle sağlıksız gıdaların yol açtığı aşırı kiloluluk toplumda ciddi bir problem halini aldı. Pandemi döneminin de etkisi ile evlerde kalıp aşırı gıda tüketerek kilo alan vatandaşlar, soluğu diyetisyenlerde aldı

Günümüzde ciddi bir sağlıksız beslenme sorunu olduğunu kaydeden ve Nalçacı Caddesi üzerinde diyetisyen olarak faaliyet gösteren İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu Habibe Takımcı ise vatandaşların diyet yapmak için istekli olduğunu belirtti. Nalçacı Caddesi üzerinde üç aydır diyetisyenlik hizmeti verdiğini ifade eden Habibe Takımcı, “Diyet deyince insanların aklına daha çok yapılamayan zor şeyler geliyor. Fakat bu durum böyle değil. Diyet listeleri insanların yaşamlarına uygun olmalı. Yine bir diyet ulaşılabilir besinlerle sağlanmalı. Zaten diyet bu şekilde yapıldığında sürdürülebilir olur” şeklinde konuştu.

AÇ KALARAK ZAYIFLANMAZ

Oluşturduğu tüm diyet listelerini ulaşılması kolay besinleri tercih ederek hazırladığının altını çizen Diyetisyen Takımcı, “Danışanlarıma kesinlikle marketlerdeki hazır gıdaları tavsiye etmiyorum. Diyet listelerini evlerde kolaylıkla ulaşılabilecek besinlerle oluşturuyorum. Hemen hemen her besini listeme eklemeye çalışıyorum. Nitekim diyet, hiçbir şey yememek değildir; doğru ve sağlıklı beslenmektir. Ki insan vücudu asla aç kalmamalı. Aç kalarak kilo verilmez” ifadelerini kullandı.

Pandemi dönemi ile birlikte özellikle evlerde kalan insanların yemek yemeye ağırlık verdiğine değinen ve bu durumun obeziteye bile yol açacağını vurgulayan Takımcı, “Gelen şikâyetler en çok obezite üzerine. Özellikle pandemi koşulları insanları evlerde kalmaya itti. Bu durum da fiziksel aktiviteyi geriye attı. Evde kalan insanlar yemek yemeye daha çok ağırlık verdi. Bu da kilo alımında ciddi bir etken” sözlerine yer verdi.

STANDART BİR LİSTEMİZ YOK

Her insanın diyetinin farklı olduğunu ve herkese ayrı bir diyet programı hazırladığını söyleyen Diyetisyen Habibe Takımcı, ifadelerine şöyle devam etti: “Diyet aslında bir insanın yediği içtiği her şeydir. Diyet deyince akla sadece zayıflama geliyor olması doğru bir yaklaşım değil. Diyet, sağlıklı beslenmektir. Bizim ise hazırladığımız klasik bir liste yok. Gelen her danışanımıza farklı bir diyet listesi hazırlıyoruz. Herkesin bünyesi farklıdır. Diyeti belli kalıba sokmak yanlış olur. Mesela bazı insanların iştahları fazla olurken bazı insanlar daha az yer. İşte diyet listesi hazırlanırken bu etkenlere dikkat edilir. Biz diyet programlarımızda insanları aç bırakmak yerine onların daha dengeli beslenmelerini sağlarız. Dengeli ve doğru beslenme kilo vermede en etkili yöntemdir.”

DİYET BİR BESİN TEDAVİSİDİR

Diyetin bir tedavi olduğunu fakat diyetisyenliğin doktorluk olmadığının altını çizen Habibe Takımcı, “Diyetisyenlik tıp biliminin bir dalı değildir fakat diyet, bir tedavidir. Örneğin bizim reçete yazma yetkimiz yoktur. Buna karşın doktorların da diyet listesi hazırlamaya yetkileri yoktur. Doktorlar bazı besinleri hastaların hayatından tamamen çıkarıyorlar ama buna gerek kalmayabilir. Ben doğru tüketildiğinde hiçbir besinin zararlı olduğunu düşünmüyorum. Mesela doktorlar diyabet hastaları için meyve yemeyi yasaklar ama ben hazırladığım diyet listeme bir porsiyon da olsa meyve koyarım. Ben bir diyetisyen olarak kısıtlamayı yanlış buluyorum. İnsan, ölçülü olarak her besinden yemelidir” ifadelerini kullandı.

İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

Son olarak yaptığı işi severek yaptığını ve insanlara faydalı olmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Diyetisyen Habibe Takımcı şunları söyledi: “İlk başta fizik tedavi istiyordum. Fakat o bölümde biraz daha zorlanacağımı düşündüm. Ardından daha prestijli gördüğüm diyetisyenliği tercih ettim. Bugün iyi ki okumuşum diyorum. Dünyaya tekrar gelsem yine diyetisyen olurum. Bizim mesleğimizde çevre de önemlidir. Burada hemşerilerime hizmet vermek de güzel. Bugün en iyi reklam memnuniyettir. Gelen tüm danışanlarım ise gayet memnun bir şekilde ayrılıyor. Bugüne dek kilo veremeyen de tek bir danışanım olmadı.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum