Dişlerinizi sakın böyle fırçalamayın! Karbonat ve sirkenin zararları..

Dişlerinizi sakın böyle fırçalamayın! Karbonat ve sirkenin zararları..

Evde uygulanan diş beyazlatma yöntemleri yaygınlaşırken, doğal olarak bilinen ev yapımı malzemeler ile gerçekleştirilen uygulamalar dişlere zarar verebiliyor.

Diş hekimi Burak Gümüştaş “Kontrolsüz yapılan diş beyazlatma işlemi daha çok zarara neden olur. Evde kullanılan karbonat, elma sirkesi ile diş fırçalama çiziklere neden olur. Evde kullanılabilecek en güvenli yol beyazlatıcı diş macunlarıdır” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, evde yapılan bilinçsiz diş beyazlatma uygulamalarının yarardan çok zarar verebileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Gümüştaş, diş beyazlatma uygulamasının mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğine dikkati çekerek “Kontrolsüz yapılan diş beyazlatma işlemi daha çok zarara neden olur. Özellikle tezgâh üstü satılan beyazlatma ürünlerinin kullanımında bu tip sorunlara sıkça karşılaşılıyor. Evde kullanılabilecek en güvenli yol beyazlatıcı diş macunlarıdır” dedi.

Sosyal medyada dolaşan diş beyazlatma yöntemlerinin ağız sağlığını kötü etkileyebileceğine işaret eden Gümüştaş, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bireylerin evde kullandığı diş tozu, diş beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalama gibi uygulamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşmasına neden olur. Kısa zamanda bu çiziklerin renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere sebebiyet verir. Son zamanlarda çamaşır suyu ile diş beyazlatma yapıldığına dair bilgiler internet ortamında görünüyor. Çamaşır suyunun dişler üzerinde beyazlatıcı herhangi bir özelliği yok. Çamaşır suyu kimyasal yapısı gereği çok ciddi kostik bir bileşiktir. Özellikle ağız mukozası üzerinde yüksek konsantrasyonlu kostik maddeler çok ciddi yanıklara yol açabilir.”

Diş taşlarına karşı dişlerinizi böyle fırçalayın

Diş ipi nasıl kullanılmalı?

Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalama ilk önlemdir. Günde iki 2 kere dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi ile temizlemek ağız bakımını sağlamada uymanız geren en temel kural. Peki dişlerinizi nasıl fırçalayacağınızı biliyor musunuz? Dişlerinizi nasıl fırçaladığınız kadar kullandığınız fırçanın da önemi büyük. Tercihiniz yumuşak kıllı bir diş fırçası olsun ve fırçanızı her 3 ayda bir yenisiyle değiştirin. Fırçanın yanı sıra ağız sağlığını korumada gargara da yardımdı olabilir. Diş plağı, diş ve diş etlerine zarar verebilen asit ve toksinler üretebilir ve plaklarla savaşmada ağız gargaralarının desteğini alabilirsiniz. Gargara seçimi konusunda diş hekiminize danışın.

Doğru diş fırçalama tekniğini öğrenin!

Dişlerinizi ve diş etlerinizi yıpratmamak için yumuşak darbeler uygulayarak fırçalamalısınız. Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. En son diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. Bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de mutlaka temizlenmeli. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.