Destek ödemeleri  neden yapılmıyor?

Destek ödemeleri neden yapılmıyor?

4 aydır çiftçilere ödeme yapılmadığını söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Çiftçilerimiz yeni ekim dönemine hazırlık yaparken söz verilen destek ödemeleri yapılmadı. Çiftçilerimizi niçin mağdur ediyorsunuz?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz Haziran ayında kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 100 TL’ye kadar destek ödemesi yapılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Haziran ayında Zonguldak’ta katıldığı bir programda kuraklıktan zarar gören çiftçilere müjde vererek, “Kuraklık sigortasında TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel yüzde 70'e, hasar ödeme oranını da yüzde 80'e çıkartıyoruz. Ayrıca kuru tarımın yapıldığı bölgelerde kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimize verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapacağız. Böylece kuraklıktan verim kaybı yaşamış buğday üreticimiz mazot, gübre desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği ile toplamda dekara 151 liraya kadar destekleme ödemesinden yararlanabilecek” ifadelerini kullanmıştı.

ARADAN 4 AY GEÇTİ ÖDEME YAPILMADI”

Erdoğan’ın açıklamalarının üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen kuraklıktan zarar gören çiftçilere verim kayıplarına göre destek ödemesi yapılmadığını söyleyen Fahrettin Yokuş, iktidara çağrıda bulundu. “Çiftçilerimizi neden mağdur ediyorsunuz?” diye soran Yokuş, şunları söyledi:

4 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin sigorta yaptırıp yaptırmamalarına bakmaksızın zarlarının telafi edileceğini ve dekar başına 100 TL’ye kadar ödemelerin yapılacağını söylemişti. Bunun yanında ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ‘ne olan borçlarının erteleneceğini belirtmişti. Aradan neredeyse 4 ay geçti ama hala Cumhurbaşkanımızın bu sözleri yerine getirilmedi. O dönem hem Genel Başkanımız Meral Akşener hem de Tarım Komisyonu Üyesi olarak ben çiftçilerimizin yaşadıkları sıkıntılara verilmesi gerekli olan desteklere ilişkin açıklamalarda bulunmuştum. Kuraklık yaşanan 41 bölgede de zaten tespitler yapılmıştı. Ülkemizin büyük bir bölümünde çiftçilerimizin yeni ekin dönemi başladı. Zaten iktidar 2020 yılı tohum destek primlerini dahi yatıramadı. Bu ödemelerin hala yatırılmamasının sebebi ağır aksak yürüyen başkanlık sistemidir”

 

ÇİFTÇİLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”

Ekim ayı gelmeden çiftçilere gerekli desteğin verilmesi gerektiğini söyleyen Yokuş, “Sayın Cumhurbaşkanı söylediğiniz sözü zamanında hayata geçmesi kıymetlidir. Ancak görünen o ki her konuda olduğu gibi zamanında tedbir alamıyorsunuz. Bari Ekim ayı gelmeden çiftçilerimize verdiğiniz sözü tutun. Çiftçi perişan. Zaten gübre, ilaç ve tohum fiyatları uçmuş gitmiş. Bunları durduramıyorsunuz. Çiftçilerimize ne zaman sahip çıkıp, yüzlerini güldüreceksiniz. Tarıma yeterli destek vermeyerek, çiftçimizi kaybediyoruz” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Foto altı:

Fahrettin Yokuş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum