Deriyi sanatla buluşturuyor

Deriyi sanatla buluşturuyor

Yaklaşık 15 yıl önce hobi olarak başladığı deri işleme alanındaki el becerisini geliştiren Murat Nokta, deriyi nakış nakış işliyor. Murat Nokta, “Deri işleme sanatı bir sevgi işi. 15 yıldır bu işi severek yapıyorum” dedi

Yaklaşık 15 yıl önce hobi olarak başladığı deri işleme alanındaki el becerisini geliştirerek farklı ürünler üretmeye başladı. Asıl mesleğinin kasaplık olduğunu belirten Murat Nokta, “Kasaplık mesleğimi icra etmek için gittiğim Amerika’da tanıştığım JO amca sayesinde deri işleme işinin inceliklerini öğrendim” dedi. Hayvanları çok sevdiğini dile getiren Nokta, kendini şöyle anlatıyor: “Meram Endüstri Meslek Lisesinden mezun oldum. Asıl mesleğim kasaplık. Uzun yıllar boyunca kasaplık işi ile uğraştım. Hayvanları çok seviyorum özellikle kuşlara çok büyük ilgim var. Hatta bu alanda Türkiye birinciliğim var. Çok sevdiğim bir kanaryam vardı. Çocuğum gibi olmuştu. Bir yarışma düzenlenmişti bu yarışmada kanarya yetiştirmeciliğinde Türkiye birincisi oldum.”

HOBİ OLARAK BAŞLADIM MESELEGİM OLDU

Deri işlemeye hobi olarak başladığını söyleyen Nokta, şunları anlattı: “Deri işleme işine 15 yıl önce hobi olarak başladım mesleği öğrenmeden önce amatör çalışmalar yapıyordum. Deri atölyeleri bulunan sevdiklerimizin atölyelerinde küçük deri işlemeleri yapıyorduk. Asıl mesleğim kasaplık olduğu için deri sektörü ile iç içe çalışıyoruz. Bu yüzden deri bulma konusunda sıkıntı yaşamadım. Kurban bayramlarında eş dost akrabadan aldığım derileri kendimi geliştirmek adına işlemeler yapıyordum. Küçük küçük deri işlemeye başladıkça deri işlemeye olan ilgim artmaya başladı. Kendimi daha çok nasıl geliştireceğimi düşünmeye başladım daha inovatif ürünler çıkarmak için gece gündüz düşünmeye başladım herhangi bir işi severek aşkla yapmadığınız zaman o işte başarılı olamıyorsunuz. Ben deri işine hobi olarak başlamıştım ancak zamanla daha çok sevmeye ve işimi aşkla yapmaya başladım.”

9-2-1200x800.jpg

BU MESLEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM

Deri işlem sektörünün eskisi kadar ilgi görmediğini bu mesleği yaşatmak gelecek nesillere aktarmak istediğini belirten Nokta, “Deri işleme mesleğini yaşatmaya çalışıyorum. Yapmış olduğum ürünleri sosyal medyadan paylaşıyorum. Ricada bulunan sevdiklerimize deri işlemesi yaptık onlarda sosyal medyalarından paylaştılar daha sonra yapmış olduğumuz ürünlere ilgi artmaya başladı. Her türlü çeşitte deri işlemesi yapabiliyorum. Deri üzerine takım logoları, Türk bayrağı, kişiye özel isimler, kişiye özel tasarımlar yapabiliyorum. Bu tarz yapmış olduğum ürünler sosyal medyada paylaşılınca çok fazla telefon almaya başladım takım logosu isteyen, kendi işyeri firmasını işletmek isteyen, koltuk üstüne deri motifi isteyen birçok kişi arayarak çeşitli tasarımlarla deri işletmek için aramaya başladı son zamanlarda ilgi bir hayli arttı ulaşmaya başladı” ifadelerini kullandı

9-3-1200x800.jpg

HAYVANLARI ÇOK SEVİYORUM

Hayvanları çok sevdiğini belirten Nokta, sözlerine şöyle devam etti: “Deri işlemeyi kışın fazla yapamıyoruz. Kış ayalarında hava çok soğuk olduğunda deri işleme işi de oldukça zorlaşıyor. Genellikle yaz aylarında daha çok çalışıyorum her türlü hayvanın derisini işleyebiliyoruz. Tabi avlanması yasak olan hayvanların derilerini işlemiyoruz böyle tekliflerde bulunanları şikâyet ediyoruz. Sadece deri işlemek adına bir hayvan katledilmemeli buna sonuna kadar karşıyız. Ancak devletin denetiminde olan barınaklardan, hayvan hastanelerinden gelen derileri işleyebiliyoruz. Ancak genellikle insanların et ihtiyacını karışlamak için kesilen inek, keçi, koyun, gibi hayvanların derilerine işliyorum. Bundan birkaç önce hayvan barınaklarından yaşlanıp ölen birkaç farklı hayvanın derisini işleme noktasında talep aldık, tabi bunların hepsi resmi makamlarca izinler alındıktan sonra yapılıyor. O hayvanların derilerini işlemiştik ama özellikle dikkat ettiğim konu avlanması yasak olan ya da keyfiyetten avlanan hayvanların derilerini işlemiyorum. Kendim hayvanları çok seviyorum hiçbir hayvan derisi için yâda keyfi avlanma için ölmemeli. İnsanlarımız bu konuda dikkatli davranmalı dağda yolculuk ederlerken daha dikkatli araba kullanmamalılar.”

9-1-1200x800.jpg

DERİ İŞLEMEYİ AMERİKA’DA JO AMCADAN ÖĞRENDİM

Deri işlemenin inceliklerini Amerika’da öğrendiğini kaydeden Nokta, Amerika serüvenini şöyle anlatıyor: “2006 yılında kasap olarak çalışırken bir tanıdığım bir abi vasıtası ile Amerika’da kasap olarak çalışmak üzere yola çıktım orada bir kasap firmasında çalışmaya başladım. Çalıştığım iş yerinin yakınlarında bir deri işleme atölyesi vardı. Hayvan sevgisinden dolayı bu deri işleme atölyesine çok sık gidip gelmeye başladım. Deri işlem firmasını Jo isminde bir amca işletiyordu. Kendisi ile dostluğumuz ilerledi yapmış olduğu ürünler dikkatimi çekmeye başladı. Daha fazla dayanamadım bir gün “Jo Amca bu işi bana öğret” dedim aynen bu şekilde oldu, Konya şivesi ile söyledim. Jo amca tebessüm etti ve deri işlem işinin sanatının inceliklerini bana öğretti Amerika’da bizden farklı olarak birçok yabani hayvan işlemesi görme fırsatım oldu. Amerika’da derinin nasıl saklanması gerektiğini derinin nasıl işlenmesi gerektiğini derinin doğal halden sentetik hale nasıl getirilir sağolsun hepsini öğretti. Orada kendimi yetiştirme fırsatım oldu Türkiye’ye döndükten sonra kendimi geliştirmeye devam ettim. Ancak buradaki imkânsızlıklardan dolayı bir atölye kuramadım evden çalışmaya başladım daha sonra dostlarımızın atölyelerinde çalışıp deri işlemesi yapmaya çalışıyorum. İşlenmiş deriler sosyal medyada çok ilgi gördü. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü derinin nasıl işlendiğini bize de anlat diyen çok kişi oldu onlarla ufak atölye çalışmaları yaptık. Birçok kişinin bu mesleği öğrenmesini istiyorum şuan kendi yetiştirdiğim kalfam var inşallah bu mesleğin ölmemesi için çalışmaya devam edeceğiz.”

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum