"Deniz salyası yeni bir salgına neden olabilir"

"Deniz salyası yeni bir salgına neden olabilir"

Deniz salyası, Marmara Denizi su yüzeyini ve derinlerini sarmış durumda iken uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Uzmanlara göre deniz salyası ile birlikte yeni bir salgın ortaya çıkabilir.

Marmara Denizi su yüzeyini ve derinlerini saran ve “deniz salyası” olarak adlandırılan müsilaj tehdidi altında.

Deniz salyası; İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinlerinde giderek etkisini artırıyor.

Uzmanlara göre Marmara Denizi'nde oluşan müsilajla birlikte yeni bir salgın ortaya çıkabilir.

Bazı planktonların ve kabuklu deniz canlıların kolera bakterisi taşıması, artan müsilaj problemiyle birlikte kolera hastalığına neden olabilir.

Gıda Mühendisi Bülent Şık'a göre çözüme ulaşmanın bir hayli zor olduğu müsilaj problemi, kolera hastalığına yol açan bakteri vibrio chlorae'nin yayılmasına sebep olabilir. Tedavisi kolay olsa da hızlı tedavi edilmediği anda ölüme sebebiyet veren bu bakteri, müsilajı oluşturan planktonların üzerinde bulunuyor.

Şık, acil bir şekilde önlem alınmadığı takdirde Marmara bölgesinde yaşayan insanları çok daha ciddi tehlikelerin beklediğini söyledi.

Şık, denizde yaşayan planktonların ve kabuklu canlıların kolera bakterisini taşıdığını, Marmara'yı kaplayan müsilaj tabakasında da bu bakteriden bol bol bulunduğunu belirtti.

Şık, eğer acil bir şekilde önlem alınmazsa bu planktonların kolera bakterisini insanlara bulaştırabileceğini, şiddetli ishal ve kusmaya yol açıp, erken tedavi edilmezse ölüme sebebiyet veren bu hastalığın kontrol edilemez bir salgına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.