Darbede Uzmanlaştık

Mısır’da 30 yılı aşkın diktatör bir rejimle yönetildikten sonra, Arap Baharı ile halkın isyanıyla rejime son verildi. Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından Mursi, Müslüman Kardeşleri’nde desteğiyle, diktatör bir rejimin ardından demokratik yollarla yönetimi devraldı. Mursi’yi istemeyenlerin başında İsrail geliyordu. Bazı Arap ülkeleri ise Mursi’nin başa geçmesinden hiç de memnun değillerdi. Türkiye ve Mısır ise müttefik ülke konumuna gelmişlerdi. Peki ya sonra!
Tahrir Meydanı, Mursi karşıtları ile doldu. İki gün içerisinde halkın büyük çoğunluğuyla gelmiş hükümete, askeri darbe ile görev elinden alınmış, Mursi’ye ise ev hapsi verilmişti. Nasıl olur da 30 yıl bir diktatöre sabretmiş, halkı sömürmüş bir yönetimin ardından, halkın iradesiyle başa geçmiş bir hükümete tahammül edilememiştir.
Askeri yönetim göreve el koymakla birlikte ilk işi Gazze’den Mısır’a açılan Refah Kapısı’nı kapatmak oldu. (İsrail destekçisi) Amerika en büyük silah yardımını Mısır’a yapmakta idi. Çıkarları söz konusu olunca sessiz kalmakla yetindi. Bu son gelişmelerde ise yardımları kesmeyeceğini açıkladı. Bu duruma Türkiye ve Tunus’tan başka tepki veren olmamıştır. Diğer Avrupa ülkeleri ise yine iki yüzlülükleri göstermişlerdir.
Gelelim Türkiye ve Mısır arasındaki benzer durumlara. Tabi ki İsrail’in Mavi Marmara katliamının ardından, Türkiye’den özür dilemesi, tazminatta ödeyeceğini söylemesiyle birlikte İsrail ve dünya medyası Erdoğan’ın fazlaca yükseldiğini ve haklı çıktığını gördüler. Bunun üzerine gezi palavrasıyla, yine halkın iradesiyle başa geçmiş hükümetin istifasını istemek isyan eden grubu halkın büyük bir çoğunluk gibi göstererek dünya medyasına ilan ettiler. Sanki önceden olaylar biliniyorcasına, yurtdışı medyasının gezi olaylarından 10 gün önce canlı yayın aracı kiralaması gibi.
Şükürler olsun ki bir senaryo daha boşa çıktı. Mısır’da oynanan oyunlar Türkiye’de başarısızlığa uğradı. (Türkiye darbe ile mücadele konusunda uzmanlaştığı için üstesinden geldi.) Darbelere alışık olmayan Mursi, şimdilik yenilgiye uğramış gözükse de, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbeci yönetime diyalokta randevu vermemekle, bazı ülkelerin ise yönetimi tanımadığını söylemsiyle en büyük desteği almıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi