Çocuklarınızı ev işlerine dahil edin

Çocuklarınızı ev işlerine dahil edin

Ev işlerine dahil olan çocukların, yetişkin hayatlarında daha fazla sorumluluk alan ve sorunları daha iyi çözebilen bireyler olduğunu söyleyen Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, “Çocuğunuza yaşına göre sorumluluk vermeyi ihmal etmeyin” dedi

Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, okul öncesi ve sonrası çocukların ilerleyen dönemlerde daha fazla sorumluluk alabilmesi adına ve iş hayatında daha başarılı olabilmesi için velilere çeşitli uyarılarda bulundu. Duman, ev işlerinde sorumluluk alan çocukların daha başarılı olduğunu söyledi.

EV İŞLERİNDE SORUMLULUK VERİN

“Gençlik Anaokulu, eğitim programları içerisinde yer alan yaşam becerileri etkinlikleri ile okul öncesi eğitim kurumlarının sadece bilgi edinilen bir yer olmadığını ortaya koyuyor” diyen Duman, daha sonra şunları kaydetti: “Çocukları yaşlarına uygun ev işlerine yönelik beceriler ile hayata hazırlıyor. Aileler, çocuğun ileriki yaşantısında önemli bir yer tutan bu becerileri ve ev işlerini yapabilecek kadar büyüdüklerine inanamazlar. Okul öncesi eğitim kurumlarına çocuklarını gönderdiklerinde ise orada yapabildiklerini görürler. Evde yapamaz dedikleri çocuklar, okulda eşyalarını düzenler, kendi başına giyinir, eşyalarının ve sınıfın yerleştirilmesine yardım eder. Ev işleri konusunda okulda, evde yapılamayan bir şey vardır. Kesin sınırları, kuralları ve beklentileri çocuğa açıkça ifade etmek.”

ÇOCUĞUNUZA İMKÂN TANIYIN

Kendi sorumluluğunu erken yaşta almasına izin verilen çocukların okulda başarılı olmasının tesadüf olmadığını dile getiren Duman; kıyamamak, göz yummak gibi çocuğun iyiliğini düşünerek yapılan pek çok davranışla aslında anne ve babaların çocuklarına kötülük ettiğini aktaran Duman, “Sorumluluk almayı öğrettiğinizde çocuklarımız kendilerini yeterli ve yetkin görerek, okul ve hayat başarısını çok daha rahat yakalayabilirler. 'Aman çocuğum yorulmasın' demeyin! Çocukların ev işi yapması, sorumluluk duygusu gelişimine yardımcı olduğu gibi öz güven gelişimini de destekler. Yaşa göre görevler verin. Kaldıramayacağı görevleri çocuğa yüklemek ona fayda yerine zarar verecektir. Bir söylemenizde çocuğunuzun hemen görevine başlayacağını beklemeyin. Sürekli yapmasına imkân tanınan görevler zamanla çocukta alışkanlık yapar ve kolay gelmeye başlar” şeklinde konuştu.

SORUMLULUK ALAN İLERİDE DAHA BAŞARILI OLUR

Araştırmaların küçük çocukların doğuştan yardım etmeye yatkın olduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya koyduğunu ifade eden Duman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yardım etmelerine izin verilen çocukluklar, yetişkinlikleri boyunca bu istekle yaşamaya devam ediyorlar. Ancak biz yetişkinler, acelemiz olduğu ve çocukların bizi yavaşlatacağını veya işi yapmayacaklarını düşündüğümüz için, ev işlerine yardım teklifini ya geri çeviriyoruz ya da imkân tanımıyoruz. İşten sorumlu tek kişinin biz olduğumuzu düşünüyor ve nasıl yapılacağını kontrol etme isteğimiz ile sürekli müdahale ediyoruz. Çocukların, ev işlerine dâhil edilmesi ve kendi sorumluluklarını üstlenmeleri çoğu zaman akademik başarıdan daha önemli olabiliyor. Oysa evde sorumluluk verilen çocuklar ileriki hayatında daha başarılı ve mutlu insanlar olmaktadır.”

GENÇLİK EĞİTİM BU SÜRECE KATKI SAĞLIYOR

Annelerin “aman elini keser, üstünü başını ıslatır hasta olur, bardağı tabağı düşürüp kırar” endişesiyle çocukları ev işlerinden biraz uzak tuttuklarını söyleyen Duman, annelerin bir an evvel bu profilden çıkması gerektiğini kaydetti. Duman, “Çocuklar için güvenli alanlar oluşturup onları ev işlerine dâhil etmemiz gerekiyor. Zira bugün ev işlerinden uzak tuttuğumuz çocuklarımız yarının yetişkinleri olacaklar. Her çocuk çalışkandır, motive edilmiştir ve hayatlarında bir ebeveynin aşırı ve gereksiz ilgisine ihtiyacı yoktur. O zaman biraz geri çekilmeliyiz ki mutlu çocuklar yetiştirelim. Ev işlerine dâhil olan çocukların yetişkin hayatlarında daha fazla sorumluluk alan ve sorunları daha iyi çözen bireyler olduğu araştırma sonuçları ile ortaya konmaktadır. Bu inançla Gençlik Anaokulu eğitim programlarımız arasında yaşam becerileri etkinliklerimiz düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Yaşam becerileri etkinliklerinde 3-6 yaş arası tüm öğrencilerimiz gelişim seviyelerine uygun etkinlikler ile hayata hazırlanmaktadır” dedi.

6-022.jpg

9-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.