Çocuklara beceri kazandırıyoruz

Çocuklara beceri kazandırıyoruz

Bu yıl yeni binasında eğitime devam eden Özel Gençlik Anaokulu Müdiresi Aliye Duman, “Okul öncesi eğitim kurumları çocukların bilgi edinme yeri değildir. Bu kurumlar bir bilgi edinme kurumu değil, bilgiyi öğrenme becerisini kazanma noktalarıdır” dedi

HÂLİD ŞEN RÖPORTAJ

Bu yıl yeni binasında eğitime devam eden Özel Gençlik Anaokulu Müdiresi Aliye Duman, “Okul öncesi eğitim kurumları çocukların bilgi edinme yeri değildir. Bu kurumlar bir bilgi edinme kurumu değil, bilgiyi öğrenme becerisini kazanma noktalarıdır” dedi

YAŞAMA EN İYİ BAŞLANGIÇ

Gençlik Eğitim Kurumları bünyesinde uzun yıllar Özel Gençlik İlkokulu bünyesinde hizmet veren Gençlik Anaokulu, bu yıl yeni binasında hizmet verecek. Anaokulu Müdiresi Aliye Duman ile okul öncesi eğitimi konuştuk. Okul öncesi eğitim kurumlarının yapılan birçok araştırmaya göre ‘yaşama en iyi başlangıç’ yeri olarak nitelendirildiğini ifade eden Duman, çocuğa anne ya da bakıcı ile ev ortamında sağlanabilecek imkânların asla okul öncesi eğitimin yerini tutmayacağını söyledi.

VELİLER SEÇİMİ İYİ YAPMALI

Velilerin çocuklarını teslim edecekleri okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken hassas davranması gerektiğini ifade eden Duman, “Eğitim süreci konusunda mutlaka bilgi alınmalıdır. Okul, çocukları akademik olarak yükleme amacını gütmeden; onların merakını canlı tutan, kendini keşfetmesine olanak tanıyan, özgür seçimler yapabileceği,  öğrenmeyi öğrenme imkânını veren bir eğitim felsefesini benimsemiş olmalıdır” dedi.

**Okul öncesi eğitim ne kadar gerekli?

-Okul öncesi eğitim, çocuk için ailenin güvenli atmosferinden dış dünyaya attığı ilk adımdır.

Okul Öncesi Eğitim, çocukların bireysel farklılıkları ve yetenekleri göz önüne alınarak, fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yönden gelişimlerini sağlayan, olumlu kişilik temellerinin atıldığı, aile ve eğitimcilerin etkin olduğu planlı ve sistemli bir eğitimdir. Çocuklarımız artık çok daha erken bir zamanda sosyal yaşantılara ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacın en doğru şekilde karşılanabileceği yer anaokullarıdır. Çevresel koşullar ne kadar olumlu yönde olursa olsun, bir çocuğa anne ya da bakıcı ile ev ortamında sağlanabilecek imkânlar asla okul öncesi eğitimin yerini tutamaz. Çocuklar okul öncesi eğitimle zihinsel, sosyal, dil, özbakım ve psikomotor becerilerini geliştirirler. Böylece ilkokula duygusal ve akademik anlamda daha hazır bir şekilde başlarlar.

**Çocuklar okulla kaç yaşında tanışmalı?

-Eğitim doğumla başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir. Okul öncesi dönem olarak ifade ettiğimiz 0-6 yaş aralığı çocuğun en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir. 0-3 yaş arası dönemde çocuğun duygusal- fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması ve güvenli bağlanmanın oluşumu için olması gereken anneyle kurduğu ilişki ve yaşadığı deneyimlerdir. Ancak daha sonraki dönem olan 3-6 yaşlarında, çocuktan çocuğa değişebilecek bireysel farklılıkları da göz önünde bulundurarak, okul öncesi eğitime başlamasını önerebiliriz. Tabi okul seçimi de çok önemli. Önemsenmeyip dikkat edilmeden seçilen kreş ya da anaokulunda çocuğunuz sadece belirlenen süre zarfında kurumda zaman geçirmiş olur. Eğitimi için olumlu etkiler gözlemlenmeyebilir. Okul öncesi eğitim kurumları bugün yapılan birçok araştırmaya göre  ‘yaşama en iyi başlangıç’ yeri olarak nitelendiriliyor. Bu şekilde ciddi bir görevi bulunan kurumların çocukların eğitimi konusunda titizlik göstermesi gerekmektedir.

**Anne babalar bu seçimde nelere dikkat etmeli?

-Okul öncesi eğitim çocukların gelecekteki başarısında ve yetişmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle ailelerin okul seçimine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Anaokulu ve kreş gibi okul öncesi eğitim kurumlarının çocukların bilgi edinme yeri olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu kurumlar bir bilgi edinme kurumu değil, bilgiyi öğrenme becerisini kazanma noktalarıdır. Her şeyden önce bu kurumların ana işlevi öğrenmeyi öğretmek ve sevdirebilmektir. Anaokullarının işleyiş biçimi her ne kadar aynı gibi görünse de örneğin sabah kahvaltısı, öğle yemeği, sanat etkinlikleri, matematik, Türkçe etkinlikleri vb. Değişebilecek en önemli nokta eğitime bakış açılarıdır. Bu nedenle sunduğu imkânlar kadar kurumun yapısı ve uyguladığı eğitim programı önemlidir. Yıl içerisinde uyguladığı eğitim süreci konusunda mutlaka bilgi alınmalıdır. Okul, çocukları akademik olarak yükleme amacını gütmeden; onların merakını canlı tutan, kendini keşfetmesine olanak tanıyan, özgür seçimler yapabileceği,  öğrenmeyi öğrenme imkânını veren bir eğitim felsefesini benimsemiş olmalı. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk sabahtan akşama kadar öğretmeni ile iletişim halinde olacaktır. Bu durumda öğretmen dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır. Günün büyük bir bölümünü öğretmeniyle geçirecek olan çocuğun olumsuz etkilenmemesi için eğitim kurumunun yapısı ve sunduğu imkânlar kadar öğretmen konusunda da titiz davranılmalıdır.

**Özel Gençlik Anaokulu’nun eğitim standartlarından bahseder misiniz?

-İyi bir okul öncesi eğitim kurumunda çocuklar için ölçme değerlendirme sistemi olmalıdır. Her çocuğun öğrenme şekli ve durumuna ait bireysel değerlendirmeler yapılarak, gelişim düzenli takip edilmeli, velilerle sık aralıklarla bu bilgileri paylaşabilen bir kurum tercih edilmelidir. Anne babalar istedikleri her an çocuğun gelişimi ile ilgili bilgilere ulaşabilmelidir. Bu nedenle seçilecek olan okulun, okul-aile dinamiği araştırılmalı ve bilgi alınmalıdır. Seçilecek eğitim kurumu aile ile iletişim sağlama konusunda ısrarcı olmalıdır. Çocuğunuzun gelişimine dair sizinle görüşmeler yapan, evde neler yaptığını öğrenmek isteyen, sizi bir gözlemci yerine koyarak bilgi alan ve aynı zamanda bilgi veren bir kurum, çocuğunuzun gelişimini kontrol altında tutmak istiyor demektir. İyi bir okul öncesi eğitim kurumu gösterişten uzak ve sade olmalıdır. Her şey den önemlisi çocuğun burada kendini rahat hissetmesi, rahatça hareket edip eşyalara dokunabilmesi, öğrenme merkezlerinin çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek genişlikte ve rahatlıkta olması ve eğitim materyalinin zengin olması gerekmektedir. Zira kullanılacak olan fiziksel mekânlar çocukların kendi sorumluluklarını aldığı ve geliştirebileceği mekânlardır. 20. yılını kutlayan Gençlik Eğitim Kurumları olarak tüm bu özellikleri içerisinde barındıran bir yapı ile eğitim öğretim faaliyetlerine yeni bir soluk getiriyoruz.

**Çocukların gelişimi nasıl takip ediliyor?

-Gençlik Anaokulunun ana felsefesi her çocuk bizim için özeldir, anlayışından hareketle, çocuğun var olan merak duygusunu harekete geçirerek öğrenmeyi sevdirmek ve öğrenme becerisini açığa çıkarabilmektir. Zira çocuk önemsendiği ihmal edilmediği ortamlarda kendi potansiyelini gerçekleştirebilir. Okulumuzda, öğrenme süreci sadece okul-öğrenci arasında süregelen klasik bir ilişki değildir. Okul-aile-öğrenci dinamiğinin sağlanması okul ve ev arasındaki devamlılığı desteklemekte, kazanılan bilgi, beceri ve tutumların kalıcılığı sağlanmaktadır. Okulumuzda, öğrencilerimizin gelişiminin belirli bir plan dahilinde takip edilerek velilerimize sık sık bilgi verilmesi esastır. Gençlik Anaokulumuz da yapılacak olan eğitim öğretim faaliyetleri belirli bir plan ve program dâhilin de hazırlanır ve uygulanır. Uygulama sonucunda elde edilen öğrenci ürünleri e-portfolyo programımızda velilerimizle paylaşılır. E-portfolyo uygulaması Gençlik Eğitim Kurumlarında uygulanan nitelikli ve özel bir programdır.    

**Çocukların gelişimi için fiziki şartları sağlıyor musunuz?

-Özel Gençlik Anaokulu etkin öğrenmenin destekleneceği fiziki alanlarla kendini ispatlamıştır. Nitelikli bir yapı ile tasarlanmış eğitim ortamı çocuğun problem çözme becerilerini geliştirir. Öğrencilerimizin öğrendikleri bilgilerden yola çıkarak özgün ürünler ortaya koyacakları sanat merkezi, manipülatif oyun merkezi, Türkçe ve fen-matematik eğitim merkezleri bunlardan bir bölümünü oluşturmaktadır. İlkokula hazırlık çalışmaları, öğrencilerimizin okulumuzda eğitim öğretim gördüğü süre içerisinde desteklendiği çalışmalar olacaktır. Zira okul öncesi eğitim programı bir bakımdan ilkokula hazırlık programıdır. Okulumuzda uygulanacak programla öğrencilerimiz okul olgunluğunu kazanarak okuma yazmayı daha çabuk öğrenebilecekleri ön becerileri kazanacaklardır. Böylece hazır bulunurluk düzeylerini artırarak, ilkokula geçişleri kolaylaşacaktır. İlkokula hazırlık çalışmalarımız sadece masa başında uygulanan çalışmalar değil drama-oyun vb. birçok etkinlikle desteklenmektedir.  Öğrencilerimizin araştırma ve olayı yerinde gözlemleme yolu ile doğrudan ve anlamlı öğrenme gereksinimlerini karşılama amacını taşıyan açık hava alanımız birçok aktiviteyi içerisinde barındırmaktadır. Bahçemizde yer alacak etkinlikler, bir yandan çocukların yaşadıkları çevreyi tanımalarına, bir yandan da eğitim programımızda alınan kazanımlara ulaşmalarını sağlayacaktır.

**Gençlik İlkokulu ile birlikte hizmet veren anaokulu bu yıl yeni binaya taşındı bu konuda bilgi verir misiniz?

-Ödün vermediğimiz kalite anlayışımız ve 20 yıllık anasınıfı tecrübemizi bu yıl yeni binasında eğitim öğretim faaliyetine başlayacak olan Gençlik Anaokulu ile pekiştirmiş olacağız. Konya da bir marka olan Gençlik Eğitim Kurumları bünyesinde faaliyet gösterecek olan Gençlik Anaokulu, diğer tüm anaokullarından farklı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecektir. Eğitim felsefesi ile de öğrencilerimizin zihinsel becerilerini geliştirerek, ilkokula duygusal ve akademik anlamda daha hazır bir şekilde başlamalarını sağlayacaktır. Özel Gençlik Anaokulu, uzun yıllar uyguladığı anasınıfı eğitim modelleri ve tecrübesi ile bütünün parçalarından birisi olarak Gençlik Eğitim Kurumları bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini bu yıl yeni binasında sürdürecek. Okulumuz Hacı Şaban Mahallesi Yedek Irmak Sokak No: 3 adresinde, Meram Eğitim Araştırma Hastanesi arkasında Konyamıza eğitim imkânı sunmaktadır. 2 bin metrekarelik bir alana sahip olan okulumuz farklı fiziksel alanları ile göz doldurmaktadır. Velilerimiz, anaokulumuzda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullara gönderilen öğrenciler için verilecek teşvikten faydalanabileceklerdir.

Aliye Duman kimdir?

Konya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Anaokulu Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra, Özel Gençlik İlkokulunda anasınıfı öğretmenliği yaptı. Halen Özel Gençlik Anaokulu müdürlüğü görevine devam etmektedir. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum