'Çocuklar için oyun alanları oluşturulmalı'

'Çocuklar için oyun alanları oluşturulmalı'

Özel Gençlik İlkokulu Müdür Yardımcısı Aliye Duman, çocukların sevgiden sonra gelen en önemli ruhsal ihtiyacının hareket ve oyun olduğunu söyledi.

Özel Gençlik İlkokulu Müdür Yardımcısı Aliye Duman, çocukların sevgiden sonra gelen en önemli ruhsal ihtiyacının hareket ve oyun olduğunu söyledi. Oyunun eğlence, öğrenme ve gelişim olduğunu dile getiren Duman, “Dünyanın her yerinde, her dönemde ve her kültürde çocuklar oyun oynarlar. Çünkü çocuğun dili oyun ve harekettir. Çocuk oyun sırasında pek çok şeyi yaparak yaşayarak ve deneyerek öğrenir. Yeteneklerini geliştirir. Yetişkin ve çevrenin müdahalesi olmadan problemlerini tek başına çözebilmeyi ve uyum sağlamayı öğrenir. Oyun aynı zamanda bir sağaltımdır, tedavi edicidir. Çocuğun ifade edemediği birçok problemi, bastırdığı duyguları oyun sırasında ortaya çıkarabildiği bir fırsattır. Oyun sırasında kabul görmeyi ve ardından empati yapabilmeyi öğrenir. Olumsuz duygu ve düşüncelerini düzenlemeyi öğrenir. Oyun ve hareketin çocuğa olan bu kadar çok faydası biliniyorken ne yazık ki sınıflarımızı duvar ardında hapsetmek neden? Müfredatı dar kalıplara sıkıştırarak öğretmeye dayatmak neden?” dedi.

ÇOCUKLUK DÖNEMİ DUVARLAR ARASINDA

Günümüzde çocukların kentleşme nedeniyle oyun alanı bulamadığını ifade eden Aliye Duman, “Bu nedenle yaşamın en önemli anı olarak belirttiğimiz, çocukluk dönemi duvarlar arasında geçiyor. Bu durum beraberinde fiziksel ve psikososyal birçok problemi beraberinde getiriyor. Oysa oyun ve hareket, bir eğitim aracı olup, eğitimin bütün basamakların da kullanılabilir. Oyunla eğitim sonucunda, kazanımın istendik davranışlara dönüşmesi daha hızlı ve kolaydır. Çocuk hareket ederek, dokunarak, hissederek ve bütün duyularını kullanarak doğal bir öğrenme gerçekleştirir. Her çocuğun oyun ve hareket hakkını korumak için Çocuk Hakları Bildirgesi’nin 31’inci maddesinin 1’inci bendinde: “Taraf devletler çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence etkinliklerinde bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar.” ifadesi yer almaktadır. Günümüzde yapılan birçok araştırma sonucu gösteriyor ki çocukluğunda yeterince oyun oynamayan ve hareket etmeyen çocuklar, okulda ve gelecekteki yaşamında en çok uyum sıkıntısı çeken bireyler olmaktadır. Bu nedenle çocuğun hareketini engellemek, hareket etmesi için uygun ortam sağlamamak, ona yapılabilecek en büyük kötülük ve çocuğun öğrenmesinin önüne örülen bir duvardır. Okullarımızda oyun ve fiziki etkinliğin önemi giderek daha belirgin hale gelmektedir. Öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve akademik açıdan günde en az bir saat oyun ve harekete ihtiyaç duydukları yapılan çeşitli araştırmalarda ortaya konulmuştur. Eğitimin hangi basamağında olursa olsun, çocuğu eğitmek demek, enerjisini yönetmek demektir. O halde çocukların enerjisini yönetmek için neler yapılmalıdır” diye konuştu.

HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.