Çocuğunuza kıymetli olduğunu hissettirin

Çocuğunuza kıymetli olduğunu hissettirin

Psikolog Berin Doğan, kötü karnenin tek sorumlusunun öğrenciler olmadığını belirterek, kötü karne alan bir öğrenciye yanlış yaklaşımın gelecekteki eğitim hayatını da olumsuz etkileyebileceğini söyledi

Başarının notlardan ibaret olmadığını aktaran Psikolog Berin Doğan, öğrencilerin almış olduğu karnelerin sadece ders başarı göstergesi olmadığını aktardı. Karne döneminde kimi ailenin süreci kaygılı kimi ailelerin de daha sakin geçirdiğine vurgu yapan Doğan, “Notlar ne olursa olsun, aşağılayıcı ve küçük düşürücü ifadeleler kullanılmamalı” dedi. Bu durumun çocuğu daha da çekingen yapabileceğinin altını çizen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yanlış tutumlar, çocuğu başarısızlığa mahkum etme psikolojisini ortaya çıkarabilir. Anne ve babaların en çok dikkat etmesi gereken nokta, çocuklarına karşı nasıl davranacaklarını bilmeleridir. Notlar düşük olabilir ama çocuklarımızı alıp karşımıza konuşmamız gerekir. Yardıma ve desteğe ihtiyacı olup olmadığını sormalıyız. Notlar kötüyse, sorunlar üzerinde çözüm yollarını aramalıyız. Her ne olursa olsun destekleyici şekilde konuşmalıyız çocuklarımıza.

whatsapp-image-2022-06-18-at-11-31-11.jpegPsikolog Berin Doğan

KÖTÜ İNANÇ ÇOCUKLARA YÜKLENİLMEMELİ

Çocuğumuz bu durumda başarısızlığa dair bir çözüm üretme konumuna gelecektir. Kötü inanç, çocuklara yüklenilmemeli. Karne demek, her şey demek değildir.  Çocuklarımız bazı derslere ilgili, bazı derslere ilgisiz olabilir. Olay, bir de kıyaslamaya götürülmemeli. Çocuk, kıyaslama durumunda kendini daha çok geri çekebilir.  Kıyaslanan kişiye öfke de başlar zamanla. Anne ve babanın tutumu gerçekten kıymetli,. Çocuğumuzun iyi bir birey olmasını istiyorsak, karne notlarından dolayı yargılama yapmamamız gerekir.” Yanlış tepki veya yaklaşımların öğrencinin gelecekteki eğitim hayatını da olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan Doğan, son olarak şunları kaydetti: “Çocuğunuzun karnesini başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olarak kullanılmamalıdır. Bazı aileler öncelikle maddi ödüle yönelebilir. Çocuğun en çok istediği oyuncak, bisiklet, bilgisayar oyununu almayı tercih edebilirler. 'Aferin' demek, tebrik etmek gibi ilk ödül sözel olmalıdır. Ondan sonra yaşına uygun maddi ödüller de alınabilir. Tabii maddi değeri yüksek hediyelerin öğrenme ve okul başarısına hiçbir katkı sağlamadığı unutulmamalıdır.” 

7-1.jpg

SAİT ÇELİK

Foto Altı:

Psikolog Berin Doğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.